Avto > Dosje Avto
21086 ogledov

Novi avti, ki prihajajo na naše ceste letos, med njimi tudi nove znamke

Avtomobilski ključi Continental
Na enem mestu smo zbrali vse do zdaj znane novosti, ki prihajajo na slovenske ceste v letu 2024. V Slovenijo prihaja tudi nekaj povsem novih avtomobilskih znamk.

Leto 2024 bo pestro z novimi in prenovljenimi modeli in novimi znamkami. Na tiskovnih konferencah ob zaključku leta smo od iz ust slovenskih uvoznikov avtomobilov slišali optimistične napovedi glede prodaje novih vozil, še vedno bodo prevladovali bencinski, dizelski in hibridni modeli. Preboja na strani prodaje električnih vozil še ni bilo, zato pa bo nabor električnih novosti v 2024 pester kot še nikoli. Po abecednem vrstnem redu objavljamo seznam novih in prenovljenih modelov v letu 2024, ki so nam jih posredovali slovenski uvozniki avtomobilskih znamk.

Abarth

Športna italijanska znamka bo v prvem kvartalu leta predstavila abarth 500. Novi abarth 500e je pravi Abarth in še bolj Abarth kot kdaj koli prej, pravijo Italijani. Z združevanjem zmogljivosti, električne moči, stila in novega močnega zvoka to še naprej ostaja žepna raketa.

 | Avtor: Alfa Romeo Alfa Romeo

Alfa Romeo

Kultna italijanska znamka bo predstavila povsem nov model, ki se uvršča v razred B SUV vozil. Pred kratkim je bilo razkrito, da se bo bližnji sorodnika jeepa renegade imenoval milano. Na voljo naj bi bil z baterijsko-električnim in blagohibridnim pogonom, v ponudbi naj bi bil tudi z električnim štirikolesnim pogonom. Alfa Romeo namerava v letu 2024 na trg ponuditi še posebne serije modelov giulia in stelvio

Audi

Nemška premijska znamka bo prvi kvartal leta zaznamovala z dvema prenovama. Najprej na trg prihaja posodobljeni Q7, ki mu bo sledila prenovljena kombilimuzina A3. Trenutno edina znana novost bo električni visokotehnološki SUV Q6, ki predvidoma prihaja meseca julija, za september pa pri slovenskem uvozniku za znamko Audi najavljajo še prenovljenega električnega športnika e-tron GT.

BMW

Bavarski premijski proizvajalec bo prvič »udaril« marca, ko prihaja nova generacija X2, hkrati prihaja tudi električna izvedenka iX2. Pomlad bo zaznamoval nov karavan, serija 5 touring - vključno s popolnoma električno izvedbo, sledita pa še vrhunski športni izvedenki novi BMW M5 in M5 touring. Pri BMW najavljajo, da bomo lahko v začetku septembra videli tudi že Neue klasse, ki na trg sicer vstop v letu 2025.

BMW X2 | Avtor: BMW BMW
BMW vision neue klasse | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Citroën

Francoska znamka bo junija k nam pripeljala novo generacijo mestne kombilimuzine C3. Veliko si obetajo od električne izvedenke eC3, tudi zaradi cenovne dostopnosti. Oktobra ali novembra sledi novi C3 aircross, predvidoma konec leta (november/december) pa še prenovljena modela ë-C4 in ë-C4 X.

predstavitev Citroen ë-C3 | Avtor: Saša Despot Citroen ë-C3 Saša Despot

Cupra

Mlada španska znamka znana po temperamentnih modelih se je utrdila na slovenskem avtomobilskem trgu. Prihodnje leto bo pestro. V tretjem kvartalu prihajata prenovljeni cupra leon in cupra formentor, v zadnjem kvartalu pa dve veliki novosti, cupra tavascan in cupra terramar.

Cupra tavascan | Avtor: Cupra Cupra

Dacia

Tudi pri romunski znamki v francoskem lastništvu si od leta 2024 obetajo veliko. Prihaja nova generacija uspešnice duster (maj), ki bo še naprej na izbiro s štirikolesnim pogonom, naredila pa je tudi tehnološki preskok. Junija sledi še novi električni mestni avtomobil spring.

Dacia duster | Avtor: Dacia Dacia

Dongfeng

Še na od novih znamk, ki jih bo na slovenski trg pripeljal Plan-Net Avto. Zelo zanimiv za slovenski trg pa utegne biti model nammi 01. Gre za štirivratni baterijski avto dolžine štirih metrov (B razred). Uvoznik je napovedal, da ciljajo na ceno 20 tisoč evrov.

Nammi 01 | Avtor: Dongfeng Dongfeng

DS Automobiles

Francoska premijska znamka DS Audomobiles bo ponudila dve novosti, prva je električni eDS 4 z dosegom 450km, DS 4 pa bo na voljo tudi kot mehki hibrid z 1,2 litrskim bencinskim motorjem.

Fiat

Poslavljata se fiat 500x in tipo, prihajajo pa posebne serije 500, 500 c in 500 e. Fiat bo ponudil tudi povsem nove modele, na primer fiat 600, topolino in povsem novo pando. Tudi v programu lahkih gospodarskih vozil (LGV) bo pestro, prihajajo e-doblo/doblo, scudo/e-scudo in ducato.

Fiat 600e | Avtor: Fiat Fiat
fiat topolino | Avtor: Fiat Fiat

Ford

Ford leto začenja meseca marca z modeli tourneo custom, courier transit in tourneo. Prenovljena kuga prihaja v mesecu juliju, prenovljena puma sledi avgusta, kot tudi transit connect. Veliko novosti bo predstavljenih prav ob koncu leta, za mesec december je najavljen novi mustang, novi explorer, pa tudi električne različice pume, customa in courierja.

Ford e-tourneo courier | Avtor: Ford Ford

Forthing

Leto 2024 bo tudi v znamenju novih znamk. Podjetje Plan-net Avto bo na slovenski trg med drugim pripeljal znamko Forthing in njena modela utour (marec) in nammi (junij).

Forthing | Avtor: Forthing Forthing

Honda

Honda že takoj na začetku leta najavlja dva pomembna nova modela. Prvi je novi SUV ZR-V, ki mu sledi nova generacija uveljavljenega SUV-ja CR-V.

Honda ZR-V | Avtor: Honda Honda
Nova honda CR-V | Avtor: Honda Honda

Geely

Kitajski avtomobilski velikan Geely je pred kratkim objavil, da vstopa na slovenski avtomobilski trg. Po modelu atlas PRO, ki ga v redakciji pravkar preizkušamo, bo februarja prihodnje leto sledil še popolnoma novi model coolray.

Hyundai

Korejska avtomobilska znamka je za leto 2024 pripravila vrsto novih ali prenovljenih modelov. Januarja prihajata prenovljeni mestni model i20 in povsem električna različica nove generacija modela kona. Marca prihaja še električna športnica kona N. Sledi model santa fe, maja pa popoprana N različica električnega modela ioniq 5. Prenovljen bo tudi tucson, pričakujemo ga maja, prenovljeni bayon sledi junija, prenovljeni i30 pa najkasneje julija. Jesen je rezervirana za novi električni model ioniq 7.

Prenovljeni hyundai i20 | Avtor: Hyundai Hyundai

Jeep

Znamka Jeep je za prihodnje leto pripravila novi pogonski različic avengerja, v prvi polovici leta mehki hibrid in konec leta električni model s štirikolesnim pogonom 4Xe. V prvi polovici leta prihaja tudi prenovljeni križanec renegade, za njim pa še prenovljeni model compass. V tretjem kvartalu leta gre pričakovati še grand cherokee in wrangler v različic z motorjem na notranje zgorevanje oziroma električni različici z dvema elektromotorjema in električnim štirikolesnim pogonom 4Xe;

KIA

Januarja prihaja eden najbolj pričakovanih velikih električnih SUV-jev, popolnoma novi model EV9. Maja oziroma junija prihaja še en velik SUV, prenovljeni sorento. Konec poletja bo v znamenju obsežno prenovljenega mestnega malčka picanto.

Kia EV9 | Avtor: Kia Kia

Lexus

Lexus se želi z bolj številčno prodajo že več let prebiti v ospredje premijskih znamk tudi v Sloveniji. In v letu 2024 ima odlično priložnost. Prihaja povsem manjši električni model LBX, ki bi utegnil prepričati tudi z ugodno ceno. Japonski premijski proizvajalec bo pri nas uvedel še prenovljeni UX, ES pa bo dobil baterijsko električni pogon.

Lexus LBX | Avtor: Lexus Lexus

Maxus

Maxus je še ena znamka, ki jo bodo morali Slovenci šele spoznati. Gre za program električnih gospodarskih vozil, poltovornjakov in velikoprostorcev, ki  bo pri nas obsegal vozila različnih velikosti in volumnov: eDeliver 7, maxus T90 in maxus mifa.

Mazda

Japonski proizvajalec vozil stavi na tehnološke presežke in povsem nov model. Najprej, meseca februarja prihaja različica mazde MX-30 R-EV, ki ima podaljševalnik dosega v obliki Waklovega rotacijskega motorja. Prav tako februarja prihaja mazda2 hybrid. Vozilo se bo na zunaj bolj razlikovalo od sorodne toyote yaris. Kabrio ikona MX-5 z aprilom dobiva nove bombončke - infotainment zadnje generacije, spremembe prednjih in zadnjih luči, track mode pri najmočnejšem modelu. Vrhunec sledi avgusta s predstavitvijo novega SUV modela CX-80 avgust.

Mazda MX-30 R-EV Wanklov motor | Avtor: Mazda Mazda

Mercedes-Benz

Proizvajalec vozil iz Stuttgarta ima pred seboj bogato leto novosti. Januar začenjata prenovljena kompaktna SUV modela EQA in EQB, še večja novost pa je elegantni kupe CLE coupé. Marca prihaja novi razred E v karavanski izvedbi, sledi pa mu AMG-GT coupe. Ljubitelji družinskih premijskih modelov se bodo aprila razveselili prenovljenega modela razred V, isti mesec prihajajo še prenovljeni vito mixto, vito furgon in električne izvedenke EQV, eVito tourer/furgon. Maja pa sledijo še večja gospodarska vozila – prenovljeni sprinter furgon, sprinter tourer, sprinter šasija in električni eSprinter furgon/šasija. Prenovljen bo kultni razred G, ki prihaja junija, dodali bodo še električni razred G.

Mercedes-benz CLE | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Mercedes-Benz razred E karavan | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

MG

Za kitajskim proizvajalcem vozil britanskega porekla je v Sloveniji uspešno leto, saj se je na trgu uveljavil tako z modeli z motorji na notranje zgorevanje kot 100-odstotno električnimi modeli. Modelsko bogato pa bo tudi leto 2024. Januarja prihajata različici MG4 trophy in Xpower. Februarja sledi MG7, MG3 prihaja na trg kot hibrid (maj) in tudi s klasičnim motorjem na notranje zgorevanje (oktober). Avgusta prihaja atraktivni MG cybster in tudi novi MG HS. V najavi je še novi hibridni MG HS, s prihodom slednjega naj bi sovpadal tudi novi ZS.

MG novosti na sejmu IAA v Münchnu | Avtor: IAA IAA

MINI

2024 bo tudi leto v znamenju znamke MINI, saj februarja prihaja nova generacija zelo spremenjenega in večjega countrymana, najprej z motorjem na notranje zgorevanje, ki mu bo sledil popolnoma električni model. Maja prihaja nova generacija trivratnega minija – električna in klasična, konec leta pa prihaja povsem nov model aceman.

MINI countryman | Avtor: MINI MINI
MINI cooper | Avtor: MINI MINI
mini aceman | Avtor: MINI MINI

Mitsubishi

Japonska znamka bo pri nas predstavila dva modela, sredi leta 2024 prihaja prenovljeni ASX-a, jeseni pa novi outlander v različici priključnega hibrida.

Nissan

Še ena japonska znamka modelske novosti ne najavlja za prihodnje leto, bosta  pa spomladi na slovenske zapeljala prenovljena qashqai in juke. Prav tako v prvi polovici leta prihaja specialna serija X-traila N-trek.

Opel

Iz slovenskega uvoznika za vozila Opel sporočajo, da bo prva novost karavanska astra sports tourer, ki bo na voljo v začetku leta 2024. Sledili bosta nova corsa in električna izvedenka astre. Maj ali junija lahko pričakujemo prenovljeno floto lahkih gospodarskih vozil Opel z modeli combo, vivaro in movano. V sredini zadnjega kvartala pa prihaja veliki Oplov SUV, katerega ime še ni znano.

Nova opel astra sports tourer | Avtor: Opel Opel

Peugeot

Pri Peugeotu prihodnje leto na slovenskem trgu začenjajo z lansiranjem prenovljenega mestnega modela 208 (januar). Aprila oziroma maja sledi nova generacija uspešnega SUV modela 3008, ki bo najprej na voljo v električni verziji e-3008. Takrat bo na slovenske ceste zapeljala tudi električna različica e-308. Mesec maj bo čas tudi za prenovljeni električni e-rifter in prenovljeno paleto lahkih gospodarskih vozi. December pa bo čas za novi 5008 in električni e-408.

Nova generacija peugeota e-3008 | Avtor: Peugeot Peugeot

Porsche

Prihaja električni macan, sledi mu porsche 911.

Renault

To bo tudi leto v znamenju Renaulta, ki obuja tudi legendarni model. Januarja se bo v novi vizualni podobi predstavil megane conquest. Maja sledi povsem novi veliki dostavnik master, pa tudi povsem nov model rafale. Junija prihaja prenovljeni captur, septembra pa še model, ki trenutno nima uradnega imena, gre pa za večjega capturja. Oktobra se vrača renault5, seveda v električni različici. Električne novosti novembra zaključuje nova generacija scenica EV.

Renault rafale | Avtor: Renault Renault
Renault scenic E-tech | Avtor: Renault Renault
Renault 5 EV | Avtor: Renault Renault

Seat

Seat za drugi kvartal leta pripravlja prenovljenega leona.

Suzuki

V letu 2024 bo novost predstavil tudi Suzuki. Meseca marca prihaja na trg novi swift.

Novi suzuki swift | Avtor: Suzuki Suzuki

Škoda

Škoda bo predstavila nekaj pomembnih novosti. Prvi kvartal bo v znamenju prenovljenega kamiqa. V drugem kvartalu leta prihajata povsem novi superb in prav tako novi kodiaq. Leto v tretjem kvartalu zaključuje prenovljena octavia.

škoda superb | Avtor: Škoda Škoda
Novi škoda kodiaq | Avtor: Škoda Škoda

Toyota

Toyotina velika novost v prihodnjem letu bo povsem električen križanec B razreda, ki še nima imena. Že od prej je znano, da na trg prihaja nova, druga generacija kupejevskega križanca C-HR, ki bo zdaj na voljo tudi v priključno-hibridni izvedenki. Manjše spremembe se bodo zgodile tudi na modelu yaris in yaris cross. Za ljubitelje terenske klasike bodo pri Toyoti poskrbeli z povsem novim land cruiserjem. Toyota ima v prihodnjem letu velike ambicije po rasti v razredu LGV vozil, kjer bodo na voljo prenovljeni modeli proace/proace city in proace/proace verso, prihaja pa povsem nov veliki dostavnik proace max.

Toyota C-HR druge generacije | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Toyota koncept | Avtor: Toyota Toyota

Volkswagen

Najbolj uspešna znamka po prodaji osebnih vozil v Sloveniji bo februarja pri nas predstavila prenovljeni T-cross. Marca ali aprila prihajata novi tiguan in novi karavanski passat variant (limuzinske različice ne bo več). Septembra sledita še prenovljeni različici golfa (kombilimuzina in karavanski variant).

Volkswagen passat | Avtor: Volkswagen Volkswagen
VW tiguan | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Volvo

Iz Volva so nam sporočili, da v začetku prihajajočega leta v Slovenijo prihaja novi električni model EX30. V drugi polovici leta po vsej verjetnosti prihaja tudi večji električni model volvo EX90.

Volvo EX30 | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Voyah

Še ena azijska znamka, ki cilja tudi na bolj premium kupce električnih vozil je Voyah. Na začetku poletja v Slovenijo prihaja model dream.

Voyah free | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
 • AnzeSmolej 07:45 03.januar 2024.

  en kup električnih kant. ne hvala. in to še kitajski čunga lunga

 • Avatar Syn
  Syn 10:32 02.januar 2024.

  Električne kante lahko kar za sebe obdržijo. Če ni na tekoče gorivo ali na plin, me vozilo sploh ne zanima. Ne glede na marko.

 • sandi76 10:22 02.januar 2024.

  Komaj čakam, da pride na trg Jantar 🤣