Avto
4814 ogledov

Ni šala: policijski avti bodo skurili virus

Ford dezinfekcija Ford
Avto bo lahko za kratek čas postal pečica, ki bo uničila prisotnost koronavirusa. Napoved skorajšnje dodatne funkcije tudi civilnih vozil?

Zaradi koronavirusa so nastale velike težave v številnih službah, kjer različni zaposleni uporabljajo ista vozila. Razkuževanje oziroma dodatna zaščita notranjosti se je doslej izkazala kot zelo zamudno in neprijazno početje. 

Pri Fordu so se stvari lotili z nasprotnega konca in poiskali način, kako bi lahko avto opravil delo dezinfekcije namesto človeka. Tako so v sodelovanju z ameriškimi infektologi razvili programsko opremo, pri katerem lahko klimatska naprava za 15 minut segreje potniško kabino na 53 stopinj Celzija. To je meja, ko temperatura z 99-odstotno učinkovitostjo uniči virus.

Ford mustang mach-e Avto Ford bo vozila nadgrajeval na daljavo

Višjo temperaturo ogrevanja dosežejo tako, da programska oprema motorju dovoli delovanje pri višjih temperaturah kot bi mu sicer, odvečno toploto pa nato uporabi za gretje kabine. Tako visoka temperatura posledic za materiale ne bi smela imeti, saj vsi proizvajalci med razvojem testirajo obstojnost materialov s simulacijami na žgočem soncu parkiranih vozil, pri katerih je temperatura v notranjosti še precej višja. Policijski avto pa ima zaradi namembnosti že tako vgrajene še obstojnejše materiale.

Sistem dezinfekcije vozil je Ford testiral v policijskih vozilih interceptor, med drugim v Los Angelesu in New Yorku. Med delovanjem programa na policijskem avtu utripajo opozorilne luči, ki z različnimi kombinacijami nakazujejo, v katerem delu je trenutno postopek. Pri novejši generaciji vozil je mogoče postopek sprožiti kar prek kombinacije pritiskov na tipkah za tempomat, pri starejših pa je potrebno na OBD vtičnico priklopiti vmesnik.

Trenutno Ford ne načrtuje razširitve tovrstne dezinfekcije na civilna vozila. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • mark1 21:07 28.maj 2020.

    Zopet en nateg iz usa ...