Magazin
38 ogledov

Namesto s filmi s ukvarjajo z zdrahami

petelinji_zajtrk-02 Festival slovenskega filma Žurnal24 main
Ob objavi naslovov filmov, ki so se uvrstili v tekmovalni del 11. Festivala slovenskega filma je spet prišlo do vprašanj financiranja Filmskega sklada, kjer so se nanje že odzvali.

Objavili so naslove filmov, ki so se uvrstili v tekmovalni del 11. Festivala slovenskega filma, ki bo v Portorožu potekal od 22. do 25.oktobra 2008. Filme je izmed 73 prijavljenih del izbral selektor 11. izdaje Jože Dolmark.

 

Filmi, ki so se uvstili v tekmovalni del 11. FSF

Dar Fur – vojna za vodo Toma Križnarja in Maje Weiss, Hit poletja Metoda Pevca, Morje v času mrka Jurija Pervanjeta, Nikoli nisva šla v Benetke Blaža Kutina, Otroci Vlada Škafarja, Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja, Prehod Borisa Palčiča, Lajf Vita Tauferja, Veter se požvižga Filipa Robarja Dorina, Videvanja Van Gogha Mladena Jernejca, Za konec časa Eme Kugler, Za vedno Damjana Kozoleta ter koprodukcije Ljubezen in drugi zločini Stefana Arsenijevića, Svet je velik in rešitev je za vogalom Stefana Komandareva in Turneja Gorana Markovića.

Filme bo ocenjevala domača žirija, sestavljali jo bodo novinarka in članica mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci Mateja Valentinčič, legenda slovenskega igralstva Demeter Bitenc, publicist in predsednik sveta revije Ekran Marko Crnkovič in režiser Miha Hočevar.

A tudi tokrat niso mogli mimo večnih problemov slovenskega filma, ki se tičejo predvsem financiranja filmov in dela Filmskega sklada. Že na tiskovni konferenci, na kateri so bili predstavljeni naslovi izbranih filmov, je prišlo do obtoževanj. Neodvisni filmski  producent Matjaž Žbontar naj bi od v. d. direktorja Filmskega Sklada RS Igorja Prodnika namreč zahteval seznam vseh filmov iz razpisa za leto 2007/08 (torej ne iz prejšnjih let), ki jih bodo letos predvajali v Portorožu. Namesto odgovora pa je Prodnik včerajšnjo tiskovno konferenco raje zapustil.

Odziv Filmskega skada

Na dogodek se je odzval tudi že Filmski sklad. Dejali so, da bodo na festivalu predstavljeni 4 celovečerni in 1 kratki film iz programa Filmskega sklada za leto 2007 ter 7 celovečernih, 1 srednjemetražni in 1 kratki film iz programa Filmskega sklada za leto 2008. Hkrati so poudarili, naj se "filmski ustvarjalci namesto z zdrahami naposled začnejo ukvarjati s filmom."

Bogat spremljevalni program
Zanimiv in pester pa bo tudi spremljevalni program festivala. Predstavil bo namreč štiri desetletja slovenskega filmskega arhiva, nekaj knjig, denimo knjigo Filipa Robarja Dorina o dokumentarnem filmu, monografijo Toneta Freliha o Francetu Štiglicu in prvo pesniško zbirko režiserja Jana Cvitkoviča. V času festivala bo izšel tudi DVD z najbolj gledanim slovenskim filmom vseh časov Petelinjim zajtrkom, pripravili bodo pogovore o tem, kako čim bolje oglaševati slovenski film, in o tem, kako čim hitreje do prvega celovečerca.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.