Magazin > VIP
36711 ogledov

Nace Junkar o svojem boju: "Šestkrat sem se zdravil na psihiatriji"

Nace Junkar osebni arhiv
Nace Junkar odkrito o tem, kako premaguje korona čase.

Naš vrhunski operni pevec Nace Junkar je vedno odkrito govoril o svojem boju z depresijo. Ni skrivnost, da se je pred leti v psihiatrični ustanovi zaradi te bolezni zdravil kar šestkrat. Še danes pravi, da je to večni boj, a se trudi vsak dan sproti. V korona časih mu je v glasba, poslušanje intervjujev, kuhanje in družbena omrežja.

"Za prav vsakega je to obdobje težko, za nekoga, ki se je ali se zdravi za depresijo, pa še težje. Strašno zoprno je tudi to, da živim sam in da imam še druge zdravstvene težave. Že leta 1987 sem zbolel za boreliozo in posledice, bolečine, čutim še danes. Strašno pogrešam osebni stik, to da spiješ kavo na prostem, ni ga čez druženje na svežem zraku. Meni osebno najbolj pomaga pogovor, zato hvala bogu, da imamo družbena omrežja in telefon. A tudi to žal ne nadomesti osebnega stika. Spomladi je bilo lažje, ko pa je ta zima in ukrepi, nimam nobene volje. Spomladi sem vsako popoldne na balkonu pel sosedom, tega so se veselili oni in jaz. Zame je glasba zdravilna. Sedaj pa si čas krajšam s poslušanjem glasbe in intervjujev, pa tudi kuham zelo rad. Sorodniki imajo kmetijo, zato kaj dobrega skuham in recept objavim na Facebooku. A ne objavljam le lepih stvari, objavim tudi, ko mi je težko, tako da je fer. Pa možnost kupovanja preko spleta mi marsikaj olajša, če pa česa ne zmorem sam, imam čudovite sorodnike in sosede, ki mi priskrbijo vse potrebno," pravi Nace.

Pravi še, da v teh časih televizije ne gleda, zelo pa ga osrečuje, da lahko s svojimi izkušnjami in izpovedjo pomaga drugim. "Razumem se in rad se pogovarjam z vsemi generacijami. Veliko ljudi me je preko Facebooka ali maila prosilo za pomoč glede depresije. Sam vedno rečem, da se je o tem treba pogovarjati in če pomagam enemu, sem lahko srečen. Je pa to vsakodnevni boj in nikoli ne ozdraviš popolnoma. Sam sem se šestkrat zdravil na psihiatriji in lahko jih zelo pohvalim. Sam zagovarjam kombinacijo pogovorov in zdravil," je prepričan Junkar, ki pa ne pomaga le s pogovori, temveč tudi z glasom, v svoji karieri je namreč pel na več kot 700 dobrodelnih koncertih. Zelo pa podpira tudi mlade glasbenike, za katere pravi, da jih imamo veliko dobrih, a da je danes tudi zelo težko uspeti.  

Komentarjev 3
  • Friderik1950 17:44 12.februar 2021.

    Če lahko pomagam. Sedaj, ko se bodo stvari uredile, najti najbližji fitnes, z dobro trenerko( razkirat pedesetaka na mesec), ki te eno uro pa četrt goni kot pujsa, da si ožet kot cota. To tri dni v tednu, pa si ...prikaži več si po šestih mesecih kot nov. Samo to pomaga. Ja, trenerko pa je treba ubogati, to pa ja.

  • ode 18:19 25.januar 2021.

    Zmešan je bil že prej. Enkrat je na Melodiji morja in sonca v kapitanski uniformi pel neko mornarsko lajnasto popevko. Potem pa je še dva dni hodil po Portorožu v tej uniformi.

  • Majazmaja 11:14 25.januar 2021.

    Izjemen gospod, urejen, zabaven, odkrit, razgledan ... Res bi mu privoščila še osebo, s katero bi šel skozi življenje.

Sorodne novice