Magazin > VIP
29 ogledov

Poslovil se je Paul Newman

paul_newman_afp_300608
1/13
Žurnal24 main
Po hudi bolezni umrl legendarni ameriški igralec Paul Newman. Njegovo življenje so zaznamovali filmi, avtomobilske dirke in dobrodelna dejavnost.

Smrt legendarnega igralca je že potrdila njegova predstavnica Marni Tomljanovic, ki pa vzroka smrti ne želela razkriti. A 83-letni Paul Newman, nekdanji verižni kadilec, naj bi v petek umrl za posledicami pljučnega raka. Novica o njegovi bolezni je v javnost prišla šele junija letos, igralec pa je sam ni nikoli potrdil. Avgusta naj bi po poročanju nekaterih medijev končal kemoterapijo in zaprosil za odhod iz bolnišnice, saj naj bi želel umreti doma v krogu svoje družine.

 

Osebno življenje

Newman je bil poročen dvakrat. Prvič med leti 1949 in 1958 z Jackie Witte, s katero je imel 3 otroke. Drugič se je poročil leta 1958 z igralko Joanne Woodward, s katero je bil srečno poročen vse do svoje smrti. V času zakona so se jima rodile tri hčerke.
Življenje legendarnega igralca
Paul Newman se je rodil 26.januarja 1925 v zvezni državi Ohio. Oba starša sta delala v očetovi trgovini. Za igralstvo se je začel zanimati že v zgodnjem otroštvu, saj je že pri sedmih letih prvič pojavil na odru, ko je igral v šolski produkciji Robin Hooda. Med drugo svetovno vojno se je pridružil ameriški mornarici, želel pa si je postati vojaški pilot. A želja se mu na žalost ni uresničila, saj so na zdravniškem pregledu ugotovili, da je barvno slep. Namesto pilota je nato postal topničar, po vojni pa je študiral igralstvo na znani univerzi Yale in nato še v New Yorku.

Newmanova filmska kariera se je začela leta 1954, do leta 2007, ko se je tudi uradno upokojil, pa je odgiral v več kot 80 filmih. Leta 1987 je bil nagrajen tudi z oskarjem in sicer za igro v filmu Barva denarja. V svoji karieri je za svoje igralske in režiserske dosežke prejel kar 36 različnih filmskih nagrad. Zadnjič se je na filmskih platnih pojavil leta 2002 in to v filmu Pot v pogubo. Kasneje je le še posojal glas različnim dokumentarnim filmom in animiranim junakom, med katerimi je verjetno najbolj znan Doc Hudson iz Pixarjevega filma avtomobili.

Igralec se je velikokrat udeležil avtomobilskih dirk NASCAR. © Flynet/JLP

 
Ljubezen do avtomobilskih dirk
Igralec je bil znan tudi po svoji veliki ljubezni do avtomobilskih dirk, v katerih je tudi redno tekmoval. V avtomobile se je zaljubil leta 1969 med snemanjem filma "Winning", mnogo let kasneje pa je ustanovil celo svojo ekipo, ki je sodelovala v avtomobilskih dirkah NASCAR.

Dobrodelna dejavnost
Newman je bil znan tudi po svojem sodelovanju v različnih dobrodelnih organizacijah. Leta 1982 je ustanovil celo podjetje Newman's Own, ki je na začetku prodajalo prelive za solate, kasneje pa še pokovko, limonado, omake za testenine in mnoge druge proizvode. Posebnost omenjenega podjetja pa je ta, da je Newman ves zaslužek podjetja podaril v dobrodelne namene. Do leta 2008 je ta vsota znašala že več kot 250 milijonov dolarjev. Imena ogranizacij, ki so prejela denar Newman ni želel nikoli objaviti, vsa pa naj bi se ukvarjala z izobraževanjem in različnimi dobrodelnimi deli.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.