Slovenija
487 ogledov

Izglasovana nezaupnica upravi Luke Koper

luka Koper Anže Petkovšek
Delničarji na čelu z SDH so izglasovali nezaupnico upravi Luke Koper.

Za je glasovalo 99,19 odstotka navzočih delničarjev, med katerimi je največji država oz. Slovenski državni holding (SDH). Na potezi so zdaj nadzorniki, ki se bodo sestali v petek. Glasovanje o nezaupnici Dragomirju Matiću ter članoma uprave Ireni Vincek in Andražu Novaku je predlagal nadzorni svet, potem ko je bilo novembra objavljeno poročilo o izredni reviziji poslov Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev (IPS). To med drugim navaja, da podjetje poslovnega modela IPS na strateški ravni ne upravlja aktivno, ob tem pa opozarja na tveganja s področja kršenja delovne zakonodaje, nadzora nad IPS in korupcije.

Matić je vse očitke iz poročila zavrnil. Sicer pa to po njegovem mnenju ni razlog za izrekanje nezaupnice upravi. "Vse okoliščine kažejo na to, da je bila priprava poročila načrtovana, cilj pa je bil ves čas razrešitev te uprave," je dejal.

slovenija 22.02.13. luka koper, foto: suzana kos Slovenija Zamenjava vodstva Luke Koper zelo možna

Luka Koper | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Uprava ne obvladuje razmer"

"Spoštovani predsednik uprave! Tu ni nobenih drugih interesov," mu je odgovorila predsednica uprave SDH Lidia Glavina. Kot je dodala, v Luki Koper prihaja do pomembnih tveganj, predvsem na področju poslovanja z IPS.

SDH je denimo od Luke Koper večkrat zahteval, da IPS ne smejo imeti podizvajalcev, a tega uprava ni zagotovila. "Vse ugotovitve kažejo, da ta uprava ne obvladuje razmer," je dejala. Glavina je poudarila, da je ena ključnih zahtev SDH do družb v lasti države, ki jih ima pod svojim okriljem, etično in tudi zakonito poslovanje z ničelno toleranco do korupcije in drugih nezakonitih dejanj. Luka Koper je kljub velikim dobičkom izpostavljena velikim tveganjem, je posvarila.

Matić je po drugi strani spomnil na rekordne rezultate, ki jih Luka Koper dosega pod njegovim vodstvom. Zakonitost modela poslovanja z IPS pa po njegovih besedah potrjujeta dve pravnomočni sodbi koprskega sodišča, ki ugotavlja, da ne gre za posredovanje delovne sile, ampak za razmerje na podlagi pogodbe o delu.

Zapora Luke Koper Slovenija Delavci: "Ne dotikajte se Luke Koper! Naj vam bo to jasno!"

Sistem IPS je sicer v Luki Koper v veljavi od leta 1992, je še spomnil Matić, ki je vodenje družbe prevzel v letu 2014. Leto prej se je število redno zaposlenih celo zmanjšalo, je spomnil in vprašal, zakaj lastniki in delničarji niso ukrepali že takrat ter izrekli nezaupnico takratni upravi.

Lidija Glavina Slovenija Na čelo SDH s polnimi pooblastili začasna šefinja Lidia Glavina

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 5
 • matermila 07:34 30.december 2017.

  In zdaj so gor spet "naši".Bomo lažje kaj izmaknili.Pa mater jim milo,še nisem slišal,da bi kdo zamenjal nekoga,ki dobro dela.Se že pripravljajo na čas,ko bojo volitve izgubili in je treba prej poskrbet za svoje.Tudi če jih potem druga vlada zamenja,bojo ...prikaži več odpravnine visoke,da te glava peče.

 • Avatar darklord
  darklord 10:12 29.december 2017.

  se en velik minus za trenutno vlado; poudarek je na trenutno; upam , da jih kmalu ne bo vec; krivi smo sami, ker gledamo take svinjarije!

 • Žurnalček 06:50 29.december 2017.

  Tale ička se obnaša kot da Luka ni 20% v privatnih rokah !! A se ponavlja NKBM al koji jim je kurac !! V mojem imenu ni niobeden glasoval bagra komunajzerska !