Slovenija
9006 ogledov

Poseben konvoj na poti, umaknite se mu!

promet Koroška poplave Profimedia
Na Koroškem je v ponedeljek v ospredju stopilo vzpostavljanje prometnih povezav do prizadetih območij in zagotavljanje vodooskrbe, skrbijo pa novi zemeljski plazovi.

Najbolj je prizadeta Mežiška dolina, kjer so najnujnejšo oskrbo v nedeljo zagotavljali s pomočjo helikopterjev, cestno prometno povezavo za oskrbo do zelo prizadete Črne na Koroškem, ki je bila od petka zjutraj prometno in prek telefonov odrezana od sveta, pa so vzpostavili iz Šoštanja preko Slemena, deloma za oskrbo tudi po Mežiški dolini in ponekod preko meje z Avstrijo.

V Črni na Koroškem se je vzpostavil intervencijski štab, ki ga vodi poveljnik Koroške gasilske regije Matjaž Gorenšek. Štab sestavljajo predstavniki civilne zaščite, medicinskega osebja, Gorske reševalne službe, gasilcev in drugi.

"Na poti v Črno je 100 vojakov Slovenske vojske, 100 gasilcev in še mnogi prostovoljci, ki prihajajo na pomoč," je na družbenem omrežju sporočila županja Črne Romana Lesjak.

"Elektro službe so vzpostavile električno energijo na celotnem delu Črne, v Žerjavu in Jazbini, v zaselkih Bistri, Koprivni in Topli pa električne energije še ni," je aktualno stanje opisala županja.

Zdravstvena enota v Zdravstvenem domu Črna deluje 24 ur na dan.

Trenutno že poteka sanacija, urejanje strug Meže in Javorskega potoka. Na cestah je ogromno naplavin, na terenu so vse ekipe z gradbeno mehanizacijo.

"Vsi želijo pomagati. V aktivnosti pomoči bomo najprej vključili domače prostovoljce, vse, ki želijo priti na pomoč iz drugih krajev, pa bomo obvestili v prihodnjih dneh, saj je potrebno poskrbeti za logistično podporo," je pojasnila Lesjak.

Opozorila je še na to, da je na poti čez Sleme konvoj gasilcev in ostalih intervencijskih služb, ki mu morajo ostali potujoči dati prednost.

Ogromno cest ostaja zaprtih

prometni znak Koroška poplave | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Koroškem je zaradi posledic ujme neprevoznih veliko glavnih in tudi ostalih cest. Po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste so med drugim popolnoma zaprte glavne ceste Maribor-Dravograd pri Velki in Ožbaltu, pri Otiškem Vrhu pa je neprevozna cesta Dravograd-Slovenj Gradec.

Na vseh prizadetih območjih na Koroškem danes organizirajo akcije odstranjevanja posledic ujme in iščejo prostovoljce za pomoč, steklo je tudi več akcij zbiranja različne materialne pomoči.

Center za socialno delo Koroška pa prizadetim v ujmi sporoča, da se lahko obrnejo na center za informacije o možnih oblikah pomoči. Med drugim lahko materialno ogroženi posamezniki in družine, ki ne razpolagajo z lastnimi sredstvi za kritje stroškov, nastalih zaradi naravne nesreče ali višje sile, uveljavljajo pravico do izredne denarne socialne pomoči. Pomoč se lahko dodeli za urejanje osnovnih bivanjskih razmer, so sporočili iz centra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice