Slovenija
5862 ogledov

"Nekateri želijo priti na oblast preko človeških trupel"

izredna seja državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
Poleg zdravstvene krize se Slovenija v zadnjih dneh ukvarja še s političnimi pretresi.

Vse se je začelo s prihodom Karla Erjavca nazaj na čelo stranke DeSUS, vrhunec pa doseglo v tem tednu, ko je Erjavec javnosti sporočil, da DeSUS izstopa iz koalicije. Oči so bile uprte tako v poslance DeSUS kot v stranko SMC. Od tega, ali njihova podpora še vedno ostaja vladi Janeza Janše, je namreč odvisna usoda vladajoče koalicije.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v petek zvečer zagotavljal, da so v stranki enotni in da Karla Erjavca ne bodo podprli za mandatarja. Včeraj so se namreč pojavila ugibanja o tem, ali obstaja možnost, da bi nekateri poslanci stranke SMC lahko prestopili.

Jožef Horvat | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Da koalicija ni ogrožena, je za 24urZvečer dejal tudi Jožef Horvat iz NSi. "Imamo še vedno 47 glasov, morda še kaj več. Smo v situaciji, ko zdravstveno osebje dobesedno pregoreva, ko se bori za človeška življenja. Smo v izjemno težki situaciji, imamo pa v tej državi najbrž edini na svetu, ko nekateri posamezniki želijo priti na oblast dobesedno preko človeških trupel," je dejal Horvat.

Vlada se trenutno ukvarja s sprejemanjem sedmega protikoronskega paketa, ki pa ga je Erjavec z neudeležbo na koalicijskem vrhu blokiral, je še dejal. Protokol delovanja štirih koalicijskih strank namreč predvideva, se pred sprejemom PKP na vladi, predsedniki koalicijskih strank uskladijo o tistem, kar še ni bilo usklajeno.

Karel Erjavec Slovenija Erjavec redkobeseden, poslanci DeSUS molčijo

"Gordijski vozel je treba prerezati"

"Situacija je težka, opozicija v to situacijo ni pripeljala. V koaliciji so nekatere stranke nezadovoljne. Mi se v tem času nismo ukvarjali z ideologijo, mi se nismo ukvarjali s pisanjem v Evropo, mi se nismo ukvarjali z raznimi zadevami, ki ne sodijo v reševanje epidemiološke slike. Koalicija je ta moment sama kriva, da je do tega prišla," je dejal Matjaž Han iz SD. "Vsi vemo, zakaj je prišlo do nekih težav. Treba je zaradi ljudi ta gordijski vozel prerezati."

Pivec: "Tak scenarij sem napovedovala"

"Z obžalovanjem gledam na to, da se v zdajšnjem času v stranki  izjemno malo pogovarjajo sploh še o kakršnihkoli vsebinskih zahtevah. Padli so v nek prostor, kjer se dogajajo politična kupčkanja in preštevanja, kjer mislim, da kažejo na to, da dosegamo popolno politično dno," je v Odmevih TV Slovenija o trenutnem dogajanju v stranki DeSUS dejala nekdanja predsednica stranke Aleksandra Pivec. Vsebine in težek čas epidemije in ekonomske krize postajajo postranskega pomena.

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Predvsem me žalosti, da je tudi stranka, ki je imela nek pozitiven politični obet, da z vsebinami vendar spet pokaže, da je v prostoru potrebna politična stranka, padla v politične igre. Dejansko se ne dogaja drugo kot preštevanje glasov za zmago ene ali druge politične opcije. Postaja pomembno zgolj to, ali smo rdeče ali črne barve, pri tem pa vsi skupaj izjemno pozabljamo na ljudi, ki čakajo na drugačno politiko."

Napetost med poslansko skupino DeSUS in predsednikom stranke je ne preseneča. "Jaz sem ves čas napovedovala razplet, kot se je zgodil. Večkrat sem v medijskih izjavah in na socialnih omrežjih dokaj preroško napovedala točno takšen scenarij, kot se je zdaj zgodil. Mislim, da je tudi poslanska skupina pri tem scenariju bila nekoliko zavedena. Ves čas se je govorilo, da poslanska skupina bo ostala partner v koaliciji, da pa vendar s Karlom Erjavcem prihajajo neko drugačno vodenje, ki si ga je poslanska skupina po njihovih zagotovilih takrat želela. Želeli so nazaj nekega izkušenega, starega politika." Sama je mnenja, da je bila poslanska skupina "nekoliko pretentana" in da je bil namen vrnitve Karla Erjavca drugačne narave. "Na to sem takrat opozorila. Praktično nihče ni verjel, da ima gospod Erjavec druge ambicije kot postati zgolj predsednik te stranke."

Na vprašanje, kako se bo na te prehode z levega na desni pol preneslo volilno telo, je dejala, da največjo škodo utrpijo ljudje. "Stranka se je že v času ustanovitve zavezala, da ne bo ideološka stranka, ki bo skrbela za potrebe določene ciljne skupine ljudi, v primeru DeSUS starejših in upokojencev, se je zavezala, da bo lahko sodelovala v vsaki vladi in z vsebinami prispevala k boljšemu življenju ljudi," je poudarila. Obžaluje, da se ukvarja z ideološkimi vprašanji in ne več s tistem, za kar je bila ustanovljena.

Zdravko Počivalšek Slovenija Minister Gantar odstopil, Janša že ukrepal, Počivalšek pa sporoča tole

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • leonardo 11:55 19.december 2020.

    Horvat, ne sprenevedaj se. nekateri ste na oblast že prišli preko trupel!

  • Žvižgač 11:20 19.december 2020.

    Dragi upokojenci, kmalu bo jasno, kaj bo Karel dobil v tej igri menjave prestolov in kaj vi. Mislim, da tudi, če ne uspe sestaviti vlade bo zase poskrbel, videli pa bomo, kako bo poskrbljeno za upokojence, ki ne dajejo v ...prikaži več lonec ideoloških tem takih in drugačnih vlad. Z ideologijo se lahko ukvarjajo tisti, ki imajo visoke pokojnine, glavnina upokojencev pa se bori z golim preživetjem.

  • Avatar ovca
    ovca 10:50 19.december 2020.

    Ok,🐑🐑🐑, kot se lahko prebere iz resnicnih izpovedi,v bolnice vozijo zdrave starostnike,ven pa zal, trupla. Kdo je preveril,kaj se po bolnicah RES dogaja? NIHCE! Ker je kvazi prenevarno. Torej lahko verjamemo samo tistemu,kar nam prodane duse dohtarjev blebetajo! Umrlih je ...prikaži več enako kot prejsna leta! IJS je umolknil,ko mu je nekdo predstavil,da v bananarepubliki ne zivi 146 biljonov ljudi. 🐑🐑🐑 pa se vedno ni jasno,da nas nategujejo kot elastiko! Kdaj boste spregledali???

Sorodne novice