Slovenija
978 ogledov

"Rade se zgodijo kakšne vojaške avanture"

Severna Koreja Epa
Politični analitik Klemen Grošelj opozarja, da v krizi s Severno Korejo "ni več dobrih izbir".

Klemen Grošelj po severnokorejski izstrelitvi rakete dolgega dosega ocenujuje, da se kriza razvija v slepo ulico. Zadnji poskus dokazuje, da Severna Koreja poseduje raketo medcelinskega dosega in da so ogrožene vse države znotraj tega dosega, med drugim tudi zahodni deli ZDA. Ocenil je, da je to tehnološki preboj Severne Koreje, saj je razvila večstopenjsko raketo in da bo v prihodnje verjetno še povečevala doseg.

Grošelj ni prepričan, ali imajo tudi že ustrezno bojno glavo. Po njegovem je verjetno, da bodo v prihodnjih mesecih in letih še naprej dokazovali zanesljivost svojih sistemov z novimi poskusi. "Se pa bojim, da bodo skušali dokazati, da imajo dejansko operativno bojno glavo, ki je sposobna nositi jedrsko konico," je dodal Grošelj.

Severna Koreja Grožnja Svet "Smo jedrska sila in lahko napademo ZDA"

Severna Koreja ima vse niti v rokah

Ocenil je, da je dinamika celotne krize predvsem v rokah severnokorejskega vodstva. ZDA so se namreč tokrat odzvale bolj zadržano, saj so prišle pred točko, ko se je treba odločiti, kako naprej. "Ni več dobrih izbir," je opozoril.

Po njegovem je treba sprejeti, da je Severna Koreja postala jedrska in raketna sila. Verjetno pa želi Pjongjang predvsem dokazati svetu in ZDA, da so enakopravni v smislu zastraševanja in medsebojnega odvračanja v kontekstu, "če lahko vi udarite po nas, imamo mi zmogljivosti, da udarimo nazaj," je dejal. Po njegovem pa želi Severna Koreja krizo zreducirati na odnos med Pjongjangom in Washingtonom.

Severna Koreja je zgodaj zjutraj po lokalnem času poskusno izstrelila raketo dolgega dosega, ki lahko po njihovih trditvah doseže katerikoli cilj na ozemlju ZDA. Po navedbah južnokorejske vojske je dosegla višino nekaj manj kot 4500 kilometrov in letela približno 960 kilometrov daleč v smeri japonske obale, preden je padla v morje.

Severnokorejska raketa Zaostrovanje Svet Severna Koreja proti vzhodu poslala raketo

Dodatnih ukrepov najbrž ne bo

Grošelj je sicer skeptičen glede današnjega izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov in da najverjetneje ne bodo sprejeli dodatnih ukrepov. Njihova zmogljivost je omejena in tudi ruska diplomacija je večkrat opozorila, da so se sedanji ukrepi in sankcije izkazali za neučinkovite, je pojasnil.

Ob prihajajočih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji pa je opozoril, da se v času olimpijskih iger in drugih dogodkov mednarodnega pomena "rade zgodijo kakšne vojaške avanture". Zato je težko oceniti, ali se bo Severna Koreja zadržala kakšnih poskusov. "Če je Severna Koreja kaj dokazala, je to, da je nepredvidljiva država," je še opozoril Grošelj v pogovoru za STA.

kim džong un Opozorila Svet Kim dvakrat prekršil dogovor. Kaj sledi?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Jose Bulgaras 07:05 30.november 2017.

    Kim Jung Un Ga Man samo serje klamfe, kmalu pride plug....

  • Dav Lob 16:50 29.november 2017.

    Picke ameriske pa tiho.

  • Avatar Leon
    Leon 15:39 29.november 2017.

    Ri Chun-Hee................spominja me na ............RTVS .

Sorodne novice