Slovenija
2845 ogledov

Vojska na usposabljanje povabila 700 rezervistov ...

vojska brežice Žurnal24 main
Vpoklic Slovenske vojske na mobilizacijsko usposabljanje je v minulih dneh prejelo približno 700 pripadnikov pogodbene rezervne sestave. Vojaško službo bodo začeli opravljati 3. maja.

Rezervisti, ki bodo vpoklicani na opravljanje vojaške službe v miru, bodo z usposabljanjem začeli že ta teden med 12. in 16. aprilom. Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je pojasnil, da so vpoklic na mobilizacijsko usposabljanje poslali okrog 700 pripadnikom, ki naj bi predvidoma zapolnili 414 mest.

Koliko pripadnikov se bo odzvalo na vpoklic v Slovenski vojski še ne vedo, odziv bo namreč znan šele po vpoklicu na mobilizacijsko usposabljanje in začetku opravljanja vojaške službe v miru. "Po zaključku usposabljanja prejmejo udeleženi pripadniki vpoklic na opravljanje vojaške službe v miru, ki bo izveden z začetkom 3. maja 2018, in bo trajal od enega do šestih mesecev," je še navedel Korez, ki izpostavlja, da je dolžina vpoklica odvisna od potreb Slovenske vojske, okoliščin posameznika in njegovega delodajalca

"Upam, da bo odziv dober, da bo odziv dober. Da bodo razumeli, da jih tokrat res rabimo," je že ob prevzemu dolžnosti načelnika Generalštaba Slovenske vojske napovedal generalmajor Alan Geder, saj je pri prvem vpoklicu ob begunski krizi 2015 na vpoklic odzvala manj kot polovica rezervistov.

Rezervisti se praviloma na vpoklic odzvati, sicer morajo ob neupravičeni odsotnosti vrniti enoletno nadomestilo, ki ga prejemajo kot pogodbeni rezervisti (okoli 120 evrov na mesec), in sorazmerni del stroškov, ki jih je vojska imela z njihovimi usposabljanji.

Za vpoklic rezervistov v vojaško službo v miru so se v Slovenski vojski odločili za čas, ko bo bataljonska bojna skupina 72. brigade izvajala izključno dousposabljanje za ponovno preverjanje usposobljenosti skladno z Natovo metodo za ocenjevanje pripravljenosti CREVAL. Glede na nespremenjeni obseg nalog, ki izhajajo iz predpisov na obrambnem področju in skladno z odločitvami državnega zbora in Vlade Republike Slovenije, vojska po svojih besedah z razpoložljivimi kadri stalne sestave ne more več zagotavljati realizacije vseh nalog.

Rezervisti bodo sicer izvajali podporne naloge, varovanje objektov in sodelovali pri ostalih vojaških nalogah, skladno z njihovo usposobljenostjo.

Vojska ima za v tem trenutku na voljo okoli 950 pogodbenih rezervistov, v skladu s kadrovskim načrtom bi jih Slovenska vojska sicer morala imeti 1500. Resolucija o dolgoročnem načrtu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 pa poleg 8000 profesionalnih vojakov predvideva 2000 pripadnikov rezervne sestave.

slovenija15.04.08...slovenska vojska...vojak...akcija...uniforma...foto: slovens Ocena vojske Slovenija Ocena slovenske vojske: v vojni nezadostna, v miru dobra
Komentarjev 7
  • ales65 21:17 15.april 2018.

    13 let sem bil rezervist,udeležil v teh letih vse vpoklice,ki so jih zahtevali,trenutno me silijo v delo v miru,ker pač svojih nimajo dovolj,ker so žel padli na testu,se urijo za to,mi jim pa naj rešujemo številko aktivne vojske na stražah ...prikaži več itd..pa Da bi se kdo vprašal da od teh 6600 vojakov,je le 2000 vojakov,ki puščajo zaradi plač...ki edini delajo....ostali so pa zasidrani po pisarnah!!ti naj gredo reševat manjko ljudi..In mi delavci,naj bi zamrzovali delovna mesta in reševali problematiko...

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:51 10.april 2018.

    6600 vojakov je smešna številka za obrambo dvomilijonskega naroda, bo treba ponovno uvesti redno služenje vojaškega roka.

  • ode 16:33 09.april 2018.

    Slovenska vojska je mirnodobska vojska, kot je bila LJA leta 1990, nesposobna za kakršnokoli bojno delovanje. Če bi se šlo zares, jih polovica dizertira takoj, ostali pa v prvih dneh bojevanja. Nekateri so se zaposlili v slo vojski zato, da ...prikaži več lahko nosijo sončna očala, ruto prevezano okrog čela in šmajsar v rokah, ostali pa zato, ker niso sposobni za kakršno drugo delo in jim je bila slo vojska edina izbira, saj za sprejem v službo ni bilo treba niti opolnoči znati šteti do sto.