Slovenija
23 ogledov

Žerjavisti kmalu spet na žerjavih?

Žerjavisti v Luki Koper. Barbara Milavec
Po končanem osmem dnevu stavke v Luki Koper, ki vse bolj hromi tudi številne gospodarske družbe v državi, sta sprti strani očitno blizu dogovora, ki bi pripeljal do zaključka prekinitve dela.

Po besedah zastopnika žerjavistov Luke Koper Aleksandra Lisjaka namreč obstaja realna možnost, da bi še na nocojšnjih pogajanjih dosegli dogovor, ki bi pripeljal do prekinitve stavke.

"Storjeni so bistveni koraki naprej. Prepričan sem, da bi bili že vsi na svojih delovnih mestih, če bi se tako začeli pogovarjati že pred enim tednom," je dodal.

Medtem se že vse popoldne nadaljujejo tudi pogovori med predstavniki Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS), njihovimi delodajalci in upravo Luke o rešitvi statusa delavcev, ki tožijo nad izkoriščanjem. V enem od premorov med pogovori podpogodbenih delavcev in njihovimi delodajalci, kjer kot mediator nastopa uprava Luke Koper, je Lisjak, ki zastopa tudi delavce SIPS, dejal, da je problematika teh delavcev "zahtevnejša in bolj zapletena kot pri žerjavistih". Glede sklenitve sporazuma med podpogodbeniki in njihovimi delodajalci je optimist tudi pravni zastopnik delodajalcev Danijel Starman.

Ladjarji razmišljajo o izplutju iz Jadrana

Po besedah Sebastjana Šika, tiskovnega predstavnika Luke Koper,  se je zadnje čase povečalo število pisem poslovnih partnerjev zaradi stavke, med njimi so tudi pritožbe. "So ladjarji, ki resno razmišljajo, da bi ukinili linije v severnem Jadranu glede na težave, ki so jih imeli v Luki Koper in pred časom v Trstu."

Železnicam uspelo preprečiti nove zastoje

Sedmi dan stavke je v Luki Koper Slovenskim železnicam (SŽ) uspelo preprečiti nadaljnje povečevanje ovir v železniškem tovornem prometu. Včeraj so bile SŽ prisiljene uvesti transportno omejitev. Tako od 11. ure niso več sprejemale pošiljk starega železa, papirja in kontejnerjev za koprsko pristanišče. Tako so zmanjšali zastoje v železniškem tovornem prometu, so sporočili s SŽ.

Pogajanja dolgo v noč

Luška uprava in žerjavisti so za pogajalsko mizo znova sedli v četrtek ob 18.30, pogajanja pa so potekala pozno v noč. Nadzorni svet Luke Koper je podprl prizadevanja luške uprave pri pogajanjih z žerjavisti. Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko je glede pogajanj z žerjavisti dejal, da je v interesu uprave zadevo čim prej zaključiti, saj se gospodarska škoda iz dneva v dan povečuje in je že pri milijonu evrov. Ogroženi so tudi poslovni odnosi s partnerji Luke, posledice pa čutijo tudi na Slovenskih železnicah.

Zahteve se niso spremenile

Po besedah Veselka se stališča luške uprave glede stavke, zahtev in napovedi izredne prekinitve delovnega razmerja žerjavistov niso spremenila. Tako so člani odbora danes vabljeni na razgovor z upravo.

Luška uprava se je včeraj dopoldne v vlogi mediatorja najprej sestala s predstavniki SIPS in njihovimi delodajalci. Pogovori naj bi se nadaljevali danes. Kot je povedal Veselko, je bil sestanek z delavci SIPS zelo konstruktiven in dobro sprejet z vseh strani.

Podpis krovne kolektivne pogodbe

Odvetnik delavcev SIPS in žerjavistov Aleksander Lisjak, ki je nadzornemu svetu in luški upravi predstavil predloge SIPS za rešitev nastale situacije, pa meni, da je predlog, ki zajema podpis neke vrste krovne kolektivne pogodbe, v katero bi bila vključena tudi Luka Koper, izvedljiv in v korist vseh strani.

Ocenil je, da je dogovor možen že danes, če bo na takšno rešitev pristala tudi uprava Luke Koper.

Komentarjev 1
  • privat 16:48 05.avgust 2011.

    kaka pogajanja??Tukaj se gre za spoštovanje osnovnih delovskih pravic!! Država bi morala podati predloge za pregon kaznivih dejanj proti ...samim sebi???

Sorodne novice