Slovenija
15678 ogledov

Župan Šmarja pri Jelšah oster: "Ljudje bi morali vedeti, v kakšne razsežnosti je šlo"

Novi koronavirus Profimedia
Župan Šmarja pri Jelšah je kritičen do ravnanja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Od petka nimajo novih uradnih številk.

Med najbolj izpostavljenimi občinami na Celjskem je Šmarje pri Jelšah. V petek se je uradno število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 26, od takrat po besedah župana Matije Čakša novih uradnih številk ni. Ocena občine je, da je okuženih že prek sto, sum okužbe pa se je pojavil tudi v domu upokojencev, kjer skrbijo za 70 ljudi. Poteka jemanje brisov pri vseh zaposlenih v domu, je za STA povedal Čakš.

Župan je kritičen do ravnanja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki po njegovih besedah ne razkrije podatka o tem, koliko je uradno potrjenih okužb v občini. "Gre za to, da bi ljudje morali vedeti, v kakšne razsežnosti je to šlo," je bil oster. Zadnje podatke imajo od petka, vseskozi pa prejemajo klice občanov o tem, da imajo sami ali njihovi otroci klinične znake okužbe. Zato na občini ocenjujejo, da je okuženih že prek sto občanov.

Koronavirus v Italiji Slovenija Zadnja informacija: 253 okuženih

Občina vseskozi sprejema ukrepe

Medtem občina skupaj s štabom civilne zaščite vseskozi sprejema ukrepe, jih ustrezno usklajuje in pripravlja baze podatkov. Trenutno sestavljajo seznam prostovoljcev, ki so pripravljeni na razvoz hrane, zdravil in drugo oskrbo po občini. Prav tako v bazi zbirajo podatke o avtomobilih, ki jih imajo na voljo in bodo prišli prav v najhujših primerih, delajo si zaloge goriva in zaščitne opreme. "Upamo na najboljše, pripravljamo pa se na najhujše," je dejal Čakš.

Župan Občine Šmarje pri Jelšah je, kot je dejal, zelo ponosen na občane, saj so številni pripravljeni pomagati. Trenutno je sicer v občini stanje po njegovih besedah umirjeno, ljudje zelo upoštevajo samoizolacijo in se ne družijo.

Razkužilo Nevarno Slovenija Pozor, to razkužilo ne deluje proti koronavirusu

Vzpostavili psihosocialno pomoč za občane

Občinski štab civilne zaščite je izdal odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju na območju občine Šmarje pri Jelšah. Odredba velja od danes od 13. ure do preklica, občane pa pozivajo k doslednemu upoštevanju prepovedi, tako da bodo prostovoljni gasilci na voljo za potrebe zagotavljanja pomoči prizadetim zaradi širjenja koronavirusa.

Poleg tega je občinski štab civilne zaščite vzpostavil psihosocialno pomoč za občane in kontaktne številke objavil na spletni strani občine, kjer so objavljene tudi druge številke in podatki. Ob tem na občini prosijo vse tudi za medsosedsko pomoč starejšim, za katere vedo, da niso vajeni sodobnih poti obveščanja prek spletnih strani in družbenih omrežij.

Ženska gleda skozi okno Slovenija Vas je strah, ste potrti ali jezni? To svetujejo psihologi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • popokatopetl 17:10 16.marec 2020.

    Gospa Merkel je lepo povedala da bo ta virus predvidoma dosegel kakšni dve tretjini celotne populacije. Treba se je trudit da ga upočasnimo da ne bo preobremenitve zdravstva in s tem več žrtev kot bi bilo treba.

Sorodne novice