Šport
1351 ogledov

Slovenki v New York Timesu: "Najboljši prijateljici, ena olimpijska vozovnica"

New York Times New York Times
V središču odmevne zgodbe slovitega New Yorka Timesa sta se znašli dve Slovenki.

Legendarni ameriški medij New York Times je v četrtek na svojih straneh objavil epsko zgodbo, ki jo je avtor članka Ari Schneider naslovil Dve plezalki. Najboljši prijateljici. Samo ena vozovnica za Olimpijske igre.

Članek v slovitem časopisu govori o dveh slovenskih športnicah, Lučki Rakovec ter Mii Krampl in njunemu velikemu prijateljstvu, ki je bilo postavljeno na ogromno preizkušnjo, saj sta se obe potegovali za še zadnje prosto mesto na Olimpijskih igrah.

Športno plezanje je namreč prvič v zgodovini uvrščeno na seznam olimpijskih športov in bi moralo svojo premiero dočakati letos poleti v Tokiu, kot kaže pa bo zaradi pandemije koronavirusa moral čakati še kakšno leto.

Ob najboljši športni plezalki zadnjih let Janji Garnbret si je izmed Slovenk nastop v Tokiu priborila še Mia Krampl, ko je decembra v francoskem Toulouseu osvojila tretje mesto na Olimpijskem kvalifikacijskem turnirju.

Mia Krampl | Avtor: Profimedia Profimedia

A ko je mlada Slovenka stopila na zmagovalni oder, na njenem obrazu ni bilo opaziti nobenega veselja, temveč so ga zalile solze, saj se je zavedala, da je "oropala" olimpijskih sanj svojo najboljšo prijateljico Lučko Rakovec, katero je premagala v neposrednem dvoboju za nastop v Tokiu.

V New York Timesu se niso mogli načuditi dejstvu, da je Slovenija, dvomilijonska država z Balkanskega polotoka, v zadnjih letih ustvarila toliko odličnih športnih plezalk, med katerimi vsekakor prednjači Garnbretova, ki je v zadnjih letih postala prava kraljica tega športa. Seveda je kot aktualna svetovna prvakinja že imela zagotovljeno mesto na Olimpijskih igrah.

Tako je imela Slovenija kljub številnim vrhunskim plezalkam na voljo maksimalno le še eno vozovnico za Tokio. Kramplova in Rakovčeva sta nam jo nato tudi zagotovili, ko sta se uvrstili v finalni del tekmovanja. A prostora je bilo le za eno...

Večino tekmovanja je bila v rahli prednosti Rakovčeva, a je Kramplova v "težavnosti", zadnji disciplini kvalifikacij, za las uspela preseči svojo prijateljico ter jo tudi prehiteti v skupnem seštevku kombinacije.

Mia Krampl | Avtor: Profimedia Profimedia

"Jokala sem, saj sem vedela, kako si je želela iti na Olimpijske," so pri New York Times citirali Kramplovo: "Objela me je in mi čestitala, nato pa mi naročila, naj že enkrat neham jokati, saj moram na stopničke."

Obe 19-letnici naj bi sicer bili popolnoma neločljivi, odkar sta skupaj začeli obiskovati mednarodna tekmovanja leta 2015. Postali sta veliki prijateljici, njuno prijateljstvo pa se je skozi vsa ta leta le še krepilo, kljub temu da sta si večino časa predstavljali hudo konkurenco.

"Vedeli sva, da se bo le ena uvrstila. Ves čas sva se le zafrkavali na ta račun," je njun odnos v času odločilh kvalifikacij opisala Rakovčeva, medtem ko je Kramplova dodala: "Vsi so jemali vse tako resno. Midve pa sva se smejali celo tekom finala."

Lučka Rakovec | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vsekakor je težje tekmovati proti osebi, katero imaš resnično rad. Toda obenem se zavedaš, da če gre za resnično dobro prijateljico, da si vesel zanjo. Prijateljstvo je vedno pomembnejše od tekmovanj in medalj," je zaključila Rakovčeva.

Resnično izjemna zgodba o velikem prijateljstvu, ki je premagalo vse ovire ter si zagotovo tudi zaslužilo svoje mesto v slovitem New York Timesu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice