Šport > Kolesarstvo
40277 ogledov

Kolesarski as nezadovoljen s statusom v Rogličevi ekipi, zapušča Primoža

Antwan Tolhoek Profimedia
Nizozemski hribolazec se v želji po dirkanju na velikih tritedenskih dirkah in boju za etapne zmage seli k ekipi Trek Segafredo.

Odlični nizozemski kolesar Antwan Tolhoek po koncu sezone zapušča Jumbo-Vismo našega Primoža Rogliča in se seli ke ekipi Trek Segafredo, s katero je podpisal dvoletno pogodbo.

Nizozemski hribolazec je pri Jumbo-Vismi preživel zadnjih pet sezon, tekom katerih je doživel tudi svoje največje uspehe, a se je zaradi pomanjkanja pravih priložnosti v zadnji sezoni, ko ga ni ekipa izbrala niti za eno izmed velikih tritedenskih dirk, odločil da v iskanju etapnih zmag na Grand Tourih prestopi k novi ekipi.

Pri Treku bodo namreč ostali brez nekaj svojih kapetanov, saj se Vincenzo Nibali seli k Astani, Bauke Mollema pa zaradi svojih let in slabših rezultatov nekako izgublja ta status. Za skupni seštevek imajo tako na voljo le Giulia Cicconeja, ekipa pa naj bi se osredotočila predvsem na iskanje etapnih zmag, pri čemer naj bi jim pomagal tudi Tolhoek.

Slednji v zadnjih letih ni imel pretirano prostih rok, saj je moral po navadi voziti za svoje kapetane pri Jumbo-Vismi, a je vseeno uspel dobiti prestižno etapo na Dirki po Švici leta 2019, na kateri je v preteklosti osvojil tudi majico za najboljšega hribolazca.

Antwan Tolhoek | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenski navijači pa se ga bomo spominjali predvsem kot zvestega Primoževega pomočnika, ki se je najbolj izkazal na Giru pred dvema letoma, ko je edini iz Jumbo-Visme poleg Primoža uspel slediti tempu najboljših ter je tako tudi edini lahko priskočil na pomoč, ko je moral Roglič zamenjati kolo na etapi, ko se je vodstvo moštva zadržalo na mali potrebi.

"Bila je zelo težka odločitev, da zapustim trenutno ekipo, toda ko pokliče ekipa, kot je Trek Segafredo, in mi ponudi, da dirkam sam zase na največjih dirkah in zasledujem zmage na Grand Tourih, ni bilo več nobenega dvoma. Moral sem izkoristiti priložnost," je svojo odločitev pojasnil 27-letnik.

"Veselim se priložnosti, da bom ponovno nastopal na Grand Tourih in se boril za etapne zmage. Nekateri izkušeni kolesarji so v tej ekipi že dokazali, da dobijo priložnost za udeležbo v begu ter boju za etapno zmago. In to so moje sanje. Upam, da mi bo uspelo doseči moje sanje v naslednjih dveh letih pri Treku," je ob podpisu pogodbe pojasnil Tolhoek.

Antwan Tolhoek | Avtor: Epa Epa

Tolhoek je sicer svojo športno kariero začel kot hitrostni drsalec, ki se je v pripravah za sezono rad preizkusil na kolesu ter ugotovil, da dosega odlične rezultate. Tako je leta 2015 dobil priložnost pri razvojnih ekipah Rabobanka (današnji Jumbo-Visma) in Tinkoff-Saxa. Leta 2016 je postal profesionalec pri ekipi Roompot, preden se je naslednjega leta preselil nazaj k Jumbo-Vismi.

Začetek kariere pri prvem moštvu Jumbo-Visme je bil precej kontroverzen, saj je že v prvi sezoni dobil dvomesečno kazen, potem ko je bil s še trojico kolesarjev hospitaliziran ter kasneje nagnan iz ekipnega trening kampa, ker je zaužil nepredpisane tablete za spanje.

V naslednji sezoni se je prvič (in do sedaj tudi edinkrat) udeležil Dirke po Franciji, najbolj uspešna pa je bila sezona 2019, ko je najprej uspešno pomagal Primožu Rogliču na Giru, kasneje pa je dobil tudi gorsko etapo na Dirki po Švici, kar je prepričalo vodstvo moštva, da mu ponudi novo dvoletno pogodbo.

Antwan Tolhoek | Avtor: Profimedia Profimedia

Tolhoek je sicer še drugi odlični pomočnik, ki po koncu sezone zapušča tabor Primoža Rogliča. Jumbo-Visma je sicer v svoje vrste zvabila kar nekaj novih kolesarjev, a so to vse bolj okrepitve za spomladanske klasike, medtem ko je edini nov Primožev adut Rohan Dennis, ki se bo moral resnično potruditi, če bo želel nadomestiti odhod Tolhoeka ter predvsem fenomenalnega Georga Bennetta, ki bo v prihodnji sezoni okrepil ekipo UAE Team Emirates našega Tadeja Pogačarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice