Šport > Kolesarstvo
6697 ogledov

Francoz šokiral Rogliča in favorite, premešan vrstni red v skupnem seštevku

Vuelta Epa
Clément Champoussin (AG2R) je presenetljivi zmagovalec spektakularne predzadnje etape Dirke po Španiji, ki je pošteno premešala skupni vrstni red med najboljšimi. Primož Roglič (Jumbo-Visma) pa je z drugim mestom še dodatno utrdil prvo mesto v skupnem seštevku.

Ko je skupina glavnih favoritov ujela še poslednje ubežnike na hriboviti 20. etapi Dirke po Španiji od Sanxenxa do Mos. Castro de Hervilla (202,2 km), si verjetno nihče ni mislil, da ima kateri izmed njih še možnosti za zmago proti najboljšim kolesarjem sveta.

Toda mladi Francoz Clément Champoussin je presenetil čisto vse, potem ko je napadel slaba dva kilometra pod vrhom zaključnega vzpona druge kategorije. Favoriti so se gledali ter nadzorovali drug drugega, silovit napad Primoža Rogliča v zadnjih metrih pa je bil premalo za 23-letnega Francoza, ki je slavil šest sekund pred Slovencem. Dve sekundi za njima sta končala Adam Yates (Ineos Grenadiers) in Enric Mas (Movistar).

"To je bil res zahteven dan, toda vedel sem, da so favoriti utrujeni od lova na našo ubežno skupino. Ko so nas ujeli, na strmejših delih nisem mogel slediti njihovemu ritmu, ko pa je bilo ravno, sem lahko znova priključil. Rekel sem si, da moram dati vse od sebe v zaključku. Enostavno sem moral poskusiti. Nisem veliko razmišljal, le grizel sem v zadnji del vzpona. Srečo sem imel, da mi je uspelo," je po koncu etape organizatorjem Vuelte priznal Champoussin.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Francoz je tako nekoliko nenadejano prišel do sploh prve zmage v poklicnem kolesarstvu, Rogliču pa je preprečil še 57. zmago v karieri.

Je pa zato Roglič z drugim mestom še povečal svojo prednost pred konkurenti ter pred nedeljskim kronometrom praktično že odločil skupnega zmagovalca dirke, saj ima pred prvim zasledovalcem Masom 2 minuti in 38 sekund prednosti.

Na tretje mesto in virtualne stopničke pa se je pred zadnjo etapo z zaostankom 4:48 prebil Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious), saj je Miguel Angel Lopez (Movistar) iz zaenkrat še nepojasnjenih razlogov sredi etape odstopil. Dve mesti je pridobil Yates, ki s 5:48 zaostanka zaseda četrto mesto, medtem ko je izjemni Švicar Gino Mäder (Bahrain Victorious) skočil kar za tri mesta na trenutno peto. Zaostaja 8:14.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Na šesto mesto pa je zdrsnil pred začetkom dirke ob Rogliču prvi favorit preizkušnje Egan Bernal, ki je tokrat za zmagovalcem zaostal za skorajda 7 minut. V skupnem seštevku zdaj zaostaja 11:38 in je proti Mäderju prepričljivo izgubil tudi boj za belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Današnji beg se je sicer izoblikoval po 27 kilometrih, ko se je v ospredju izoblikovala skupina šestnajstih kolesarjev, katera si je tekom etape uspela privoziti celo prednost 11 minut. Najpogumnejši izmed ubežnikov je bil Matteo Trentin, ki je napadel na enem izmed spustov, kmalu pa so se mu v ospredju pridružili še Champoussin, Lilian Calmejane, Romain Bardet, Mark Padun, Michael Storer ter Ryan Gibbons.

V ozadju je glavnina ves čas topila prednost ubežnikov, ko pa je ta znašala le še 5 minut, je z napadom poizkusil Adam Yates, kateremu pa so sprva sledili vsi največji favoriti, ko pa je Yates napadel še v drugo, mu lahko sledijo le Roglič, Haig, Mäder in Mas, medtem ko Lopez, Bernal, Sepp Kuss zaostanejo.

Primož Roglič To so mu povedali... Šport Kaj je povzročilo takšno Primoževo reakcijo? Roglič: "To je noro!"

V ospredju medtem napade Gibbons, Padun pa izpusti vse možnosti za zmago, saj ga ekipa pokliče nazaj, da pomaga Mäderju in Haigu pri njunem vzponu v skupnem seštevku. Ekipa Bahrain Victorious tako navije peklenski tempo, zaostanek Lopeza in Bernala se drastično povečuje, obenem pa favoriti do poslednjega vzpona ujamejo vse ubežnike z izjemo Gibbonsa.

Lopez po poročanju radijskih vez vmes celo odstopi, v ospredju pa se znova za napad odloči Yates, a mu Roglič, Mas in Haig brez težav sledijo, vsi skupaj pa 3,5 kilometra pred ciljem ujamejo Gibbonsa.

Najmočnejši štirje kolesarji letošnje dirke pa nato začnejo taktizirati, saj nihče ni želel preostale izvrstne rivale vleči za seboj, vso to zmedo pa izkoristi Champoussin, ki je uspel priključiti vodilni četverici ter jo 1,5 kilometra pred ciljem tudi napasti.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Vsi štirje favoriti še vedno niso želeli odreagirati, kar se jim je na koncu tudi maščevalo, saj so ostali brez zmage, do katere je tako presenetljivo prišel mladi Francoz. Sprint na klanec za drugo mesto je nato dobil Roglič, ki pa izgubljeno priložnost za etapno zmago verjetno ne bo preveč objokoval, saj si je na predzadnji etapi dirke praktično že zagotovil tretjo zaporedno skupno zmago.

Od preostalih Slovencev je Jan Polanc (UAE Team Emirates) etapo končal na 76. mestu z zaostankom 24:45 minute, Luka Mezgec (BikeExchange) in Jan Tratnik (Bahrain Victorious) pa sta v cilj prišla kot 109. oziroma 110. z zaostankom 34:17 minute. Polanc je v skupnem seštevku zdaj 43. (2:20:31), Tratnik 94. (+4:04:01), Mezgec pa 107. (+4:23:33).

V nedeljo bo na vrsti še zaključni kronometer. Kolesarje čaka 33,8 km dolga trasa z nekaj zelo razgibanimi deli, kar bi lahko ustrezalo olimpijskemu prvaku Rogliču, ki je na letošnji Vuelti do sedaj slavil tri etapne zmage

Prvi kolesar se bo s startne rampe v Padronu podal ob 16.29, Roglič pa bo, če ne bo imel težav, ciljno črto prečkal na priljubljenem trgu Obradoiro okoli 20.30.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice