Šport > Kolesarstvo
6627 ogledov

Rogličeva Vuelta: šele tretjič na dirki, pa že drugi največji vseh časov!

Primož Roglič Profimedia
Španija ima novega kralja - Primoža Rogliča!

Če se na poslednjih treh etapah letošnje Dirke po Španiji ne zgodi kaj nepredvidenega, bo slovenski šampion Primož Roglič še tretjič zapored okronan za zmagovalca ene izmed treh najprestižnješih kolesarskih drik, slovite španske Vuelte. Roglič tako nadaljuje s svojo neverjetno serijo nepremagljivosti, saj se je dirke po španski pentlji udeležil šele tretjič in vsakič je tudi slavil skupno zmago.

primož roglič Posledice Šport Roglič olajšano: "Vesel sem, da je tega konec"

Primož bo v primeru, da suvereno opravi še z dvema razgibanima, a ne pretežkima etapama ter nedeljskim kronometrom, postal šele tretji kolesar v zgodovini, ki mu bo trikrat zapored uspelo dobiti Dirko po Španiji ter šele četrti s tremi skupnimi zmagami na španski pentlji.

Roglič bo tako s svojo tretjo zmago ujel legendarna Alberta Contadorja (2008, 2012, 2014) ter Tonyja Romingerja (1992-1994), le še za eno zmago pa bo zaostajal za Roberto Herasom, ki vodi na večni lestvici s štirimi zmagami (2000, 2003-2005).

Roberto Heras | Avtor: Epa Epa

Svoj sloves kot enega največjih kolesarjev Vuelte vseh časov pa bo potrdil še v eni kategoriji, saj bo (če ne bo po kakšnem slučaju vmes izpustil rdeče majice) po koncu letošnje Vuelte preživel drugo največ časa v majici vodilnega v zgodovini dirke.

Roglič je namreč na petkovi 19. etapi še 33. oblekel rdečo majico vodilnega in če slednjo obdrži tudi do poslednje etape, bo v njej tako začel še 35. dan! Do sedaj je v celotni zgodovini dirke le en kolesar nosil majico vodilnega več kot 35 dni in to je le legendarni Alex Zülle (dve skupni zmagi) z 48 dnevi. Toda izjemni Švicar je na španski pentlji nastopil kar 11-krat, medtem ko se je Roglič Vuelte udeležil šele tretjič v karieri!

Alex Zülle | Avtor: Epa Epa

Roglič bo tako z drugega na tretje mesto zrinil prav dosedanjega kralja Vuelte Roberto Herasa, ki je na Dirki po Španiji majico vodilnega nosil 34 etap, a je se ja za razliko od Rogliča in njegovih treh startov dirke udeležil kar devetkrat.

Še večja pa je Rogličeva dominanca, če ga primerjamo s trenutno še aktivnimi kolesarji. Edini, ki se sploh lahko pohvali z dvema skupnima zmagama je namreč Chris Froome, ki pa je že pošteno v zatonu svoje kariere in bo zelo težko ujel Rogličev dosežek treh zmag.

Chris Froome | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako je zelo malo verjetno, da bo izjemni Anglež preživel še kakšen dan v rdeči majici vodilnega, tako da bo ostal pri številki 27, prav toliko dni v rdečem pa je zbral še drugi najbližji Rogličev zasledovalec Alejandro Valverde (ena skupna zmaga), ki po koncu letošnje sezone zaključuje eno največjih karier v zgodovini kolesarstva.

Zelo verjetno bo po Valverdejevih stopinjah šel tudi legendarni Oscar Sevilla (brez skupne zmage), ki pri svojih 44 letih ni več konkurenčen, tako da bo ostal pri 21 dneh v majici vodilnega, še en dan manj pa je zbral Vincenzo Nibali (ena skupna zmaga), ki se tudi že počasi spogleduje s koncem svoje kariere.

Nairo Quintana (ena skupna zmaga), ki pri 31 letih deluje še najkonkurenčneje, pa bo v naslednjih sezonah moral pokazati drastično boljše predstave, saj ni pri 15 dneh v rdeči majici niti blizu najnovejšemu španskemu kralju - Primožu Rogliču!

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice