Šport > Kolesarstvo
2676 ogledov

Poglejte si, kakšen pekel čaka Rogliča na poti, da poravna stare račune

Primož Roglič Profimedia
Roglič je tik pred svojo prvo skupno zmago na Kriteriju Dauphine, potem ko mu je pred dvema letoma poškodba pred zadnjo etapo preprečila slavje.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) je tik pred skupno zmago na prestižnem kriteriju Dauphine. Dvaintridesetletni Kisovčan bo moral za potrditev rumene majice nadzorovati tekmece v zadnji, brutalno zahtevni osmi etapi od Saint-Alban-Leysseja do vrha na Pleateu de Solaisonu.

Trikratni zmagovalec dirke po Španiji bi lahko postal drugi Slovenec s skupno zmago na Dauphineju, potem ko je pred 12 leti slavil Janez Brajkovič.

Janez Brajkovič | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič pa bi tako lahko postal šele četrti kolesar, ki bi v istem letu dobil tako Pariz-Nico kot Dauphine, obe najprestižnejši francoski enotedenski etapni dirki. To je uspelo le Francozu Jacquesu Anquetilu (1963, 1965), Belgijcu Eddyju Merckxu (1971) in nazadnje Britancu Bradleyju Wigginsu (2012).

Primož ima sicer z legendarnim Kriterijem Dauphine, ki velja za generalko pred Dirko po Franciji, še neporavnane račune, saj se ga je do sedaj udeležil le leta 2020 in bil prepričljivo na poti do skupne zmage, a zaradi padca in poškodbe ni mogel nastopiti na zadnji etapi, kljub temu da je imel zmago praktično že v žepu.

Zasavec ima tokrat v skupnem seštevku 44 sekund naskoka pred moštvenim kolegom Dancem Jonasom Vingegaardom, ki je na sobotni etapi opravil odlično delo za Slovenca, ki je v zadnjih dveh kilometrih pokazal svojo moč in odpihnil vso konkurenco. Tretje mesto zaseda Avstralec Ben O'Connor (AG2R Citroen), ki pa zaostaja že za 1:24 minute.

8. etapa Kriterija Dauphine | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Zadnja etapa letošnjega Kriterija Dauphine sicer obeta pravi spektakel, saj bodo kolesarji na 139,3 kilometrih proge morali premagati tri vmesne zahtevne vzpone, preden bodo zaključili letošnjo preizkušnjo z 11,3 kilometre dolgim brutalnim vzponom na Plateau de Solaison ob povprečnem naklonu 9,2 %.

Kriterij Dauphine je nazadnje obiskal Plateau de Solaison leta 2017, ko smo bili priča pravi poslastici, ko je Chris Froome na vse možne načine napadal svojega nekdanjega pomočnika Richieja Porta, ki je pred zadnjo etapo nosil rumeno majico. Toda medtem ko sta oba najboljša iz skupnega seštevka obračunavala med sabo, je vse presenetil in šokiral Jakub Fuglsang, ki je poleg etapne zmage dobil tudi skupni seštevek.

8. etapa Kriterija Dauphine | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Z vidika Primoža Rogliča seveda upamo, da bo razplet letošnje dirke minil nekoliko bolj mirno, čeprav sama letošnja etapa z zaključkom na Plateau de Solaison nudi možnost napada od samega začetka. Jumbo-Visma bo tako morala biti previdna, da se že v samem začetku med vzponom na 8,8 kilometrov dolg in 6,5 % strm vzpon na Col de Plainpalais v pričakovano močan beg ne prebije kateri izmed Primožu nevarnih kolesarjev.

Omenjenmu vzponu sledi spust in takoj naslednji vzpon, 7,9 kilometrov dolg in 4,5 % strm Col des Leschaux. Sledi nekoliko lažji ravninski del, preden etapa postreže še z enim legendarnim klancem, saj kolesarji 38 kilometrov pred ciljem prečkajo 11,8 kilometrov dolg in 5,8 % strm sloviti vzpon Col de la Colombiere.

Sledi dobrih 15 kilometrov spusta, preden po 11 kilometrih ravninske vožnje kolesarje pričaka zaključni vzpon. V prvih 4 kilometrih se naklon sploh ne spušča pod dvomestno številko, medtem ko se nato naklon giblje nekje med 8 in 10 %, nekoliko lažjih je le zadnjih 1300 metrov tega zahtevnega 11,3-kilometrskega vzpona.

8. etapa Kriterija Dauphine | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Toda ob razpoloženi ekipi Jumbo-Visme se vseeno zdi, da bi bilo vse drugo kot skupna zmaga Nizozemcev veliko presenečenje. Je pa Roglič po sobotni etapi priznal, da je vseeno, kdo iz ekipe bo na koncu oblekel rumeno majico.

"Šel bom na vse, a še vedno sem v treningu, zato mi je vseeno, ali zmagam ali izgubim. Če zmagamo kot ekipa, pa še toliko bolje. Skupaj smo lahko optimistični. Z vsemi fanti in prikazanim bomo skušali pomagati drug drugemu," je po sobotnem drugem mestu dejal Roglič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice