Šport > Košarka
3888 ogledov

Dončić blestel, zgodovinska predstava Dallasa

Luka Dončić Luke Kennard Clippers Mavs
1/7
Profimedia
Tretja tekma Dallasa v novi sezoni. Tokrat je zasedba iz Teksasa odpihnila LA Clippers s 124:73 in se delno maščevala za poraz v zadnji končnici.

Po porazih proti Phoenixu in Los Angeles Lakers je franšizo iz Dallasa na papirju čakalo novo težko gostovanje, tokrat so gostovali pri ekipi Los Angeles Clippers, ki je sicer zaigrala brez zvezdnika Kawhija Leonarda. Ta je po nesrečnem bližnjem srečanju s komolcem soigralca Serga Ibake moral zapustiti zadnjo takmo. Pri Mavericks še vedno niso mogli računati na Kristapsa Porzingisa. Moštvi sta se pomerili v prvem krogu končnice v minuli sezoni, s 4:2 v zmagah so napredovali Clippers, takrat še eni največjih favoritov za lovoriko.

Luka Dončić in soigralci so tokratno tekmo odprli povsem drugače kot prva dvoboja v sezoni, že po dveh minutah in 20 sekundah pa prisilili domačo klop, da je pri zaostanku 2:9 vzela minuto odmora. Mladi Slovenec je v tem času že zbral štiri točke, dve asistenci, skok in ukradeno žogo. Po premoru je z dodatnim prostim metom še povečal vodstvo gostov.

Po osmih minutah je Dončić z dvema prostima metoma poskrbel za 20:5, vseh pet točk za domače je dosegel Paul George. Po novi minuti odmora je dve trojki zadel še Josh Richardson za +21. Luka in Richardson sta bila nezaustavljiva v napadu. Oba sta v prvi četrtini, ki jo je moštvo iz Teksasa dobilo s 36:13, dosegla po 13 točk, mladi slovenski zvezdnik je v svojo statistiko vpisal še šest ulovljenih žog in štiri podaje.

Vroči Dallasov dvojec je na začetku druge četrtine sedel na klopi, a to ni vplivalo na izid. Prednost je celo narastla na 45:13, pri Clippers sta bila le dva strelca, George je dosegel devet, Ivica Zubac pa štiri točke. Luka je ob uspešnih potezah soigralcev navdušeno vstajal s klopi, zabijanje Willieja Cauley-Steina za 50:16 pa je na noge in v krik spravilo tudi lastnika Mavs Marka Cubana.

Prednost je nato prešla številko 40, na polovici četrtine je Dallas vodil z 62:18. Luka je tako dobil precej daljši počitek kot običajno, odigral je le še zadnje tri minute in pol prvega polčasa. Dončić je po vstopu v igro hitro dosegel 5 točk. Ob polčasu je s soigralci vodil s 77:27.

Petdeset točk razlike je sicer največja prednost ob polčasu v zgodovini lige. Doslej so rekord držali košarkarji ekipe Golden State Warriors, ki so 2. novembra 1991 ob odhodu na glavni odmor proti Sacramentu vodili za +47 pri rezultatu 88:41. 

Ob takšni prednosti se je dalo pričakovati, da Dončić na parketu ne bo več prebil veliko minut. Clippers so tretjo četrtino sicer odprli z delnim izidom 10:0, Rick Carlisle je tako zahteval minuto odmora. Po njej je Luka v naslednjih treh napadih Dallasa podelil dve asistenci in izsilil prekršek, zadel je enega od dveh prostih metov. Mejo dvajsetih točk je presegel s prodorom pod koš in težkim metom ob prekršku. Z dodatnim prostim metom je poskrbel za 86:43.

Svojo sedmo in osmo asistenco je vpisal ob trojkah Tima Hardawayja Jr., slednji pa je nato s tretjim zaporednim uspešnim metom za tri točke Dallas znova pripeljal na +50. Slovenec je na klop sedel poldrugo minuto pred koncem tretje četrtine. Poleg osmih asistenc je imel na računu še devet skokov in 24 točk. To je bilo to. Pred zadnjimi 12 minutami je bil na semaforju izpisan rezultat 104:57, ostalo je bila le še formalnost.

Richardson je k zmagi prispeval 21, Hardaway 18 točk. Na drugi strani je George zmogel 15, Ibaka 13 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice