Šport > Košarka
6574 ogledov

Veliki Dončićev idol zamenjal nesojenega slovenskega selektorja

Vassilis Spanoulis EPA
Spanulis je novi selektor grških košarkarjev.

Nekdanji košarkarski zvezdnik Vasilis Spanulis, trener Peristerija, je postal novi selektor grške košarkarske reprezentance, potem ko je z zvezo podpisal dveletno pogodbo za vodenje moške vrste.

Spanulis je na selektorskem mestu zamenjal Dimitrisa Itudisa, ki se je moral posloviti, potem ko je Grčija na nedavnem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji zasedla le 15. mesto. Itudis, ki je bil pred leti v igri za trenersko mesto na klopi Slovenije, je Grčijo vodil na dveh velikih tekmovanjih, eurobasketu in mundialu, vendar se z njo ni proslavil.

Na evropskem prvenstvu lani v Nemčiji je Grčija zasedla peto mesto, na svetovnem prvenstvu letos v Aziji pa je izpadla po drugem delu tekmovanja. Grška košarkarska zveza je sicer kot uradni razlog za odhod 53-letnega strokovnjaka navedla preobremenjenost, saj zaradi obveznosti v Fenerbahčeju ne bi mogel primerno voditi Grčije naslednje poletje v kvalifikacijah za olimpijske igre.

Dimitris Itoudis | Avtor: Profimedia Profimedia

Itudisa se je sicer s slovensko klopjo povezovalo po slovesu Radovana Trifunovića, a se je na koncu KZS dogovorila za sodelovanje z Aleksandrom Sekulićem.  Grški strokovnjak na klopi Fenerbahčeja je sicer v preteklosti kar 13 let deloval kot pomočnik Željka Obradovića pri Panathinaikosu, kar osem let pa je bil glavni trener CSKA Moskve, preden je leta 2022 prevzel turškega velikana.  Kot glavni trener je 53-letni Grk osvojil dve evroligi (obakrat je bil tudi izbran za trenerja leta), šest ruskih prvenstev, šestkrat pa je bil tudi prvak VTB lige.

Spanulis pa je kot trener še nepopisan list, saj se je upokojil šele pred dobrima dvema letoma in je Peristeri, s katerim je minulo sezono nastopil v finalu grškega pokala in osvojil tretje mesto v prvenstvu, šele prvi klub v njegovi trenerski karieri.

Kot košarkar je blestel v dresih obeh največjih grških klubov Olympiacosa in Panathinaikosa, s katerima je skupaj trikrat osvojil evroligo (vsakič je bil tudi izbran za MVP-ja zaključnega turnirja), rekordnih osemkrat je bil izbran v prvo peterko lige, leta 2013 mu je pripadel naziv MVP, izbran pa je bil tudi za najboljšega igralca evrolige desetletja 2010-2020.

Spanoulis Olympiacos Olympiakos Pirej Anadolu Efes Regal Evroliga | Avtor: EPA EPA

Je rekorder po številu doseženih točk v evroligi in je član hrama slavnih grške in evroligaške košarke. Z reprezentanco je bil leta 2005 tudi evropski prvak, leto dni kasneje je z Grčijo osvojil srebro na SP. Ima tudi bron z eurobasketa 2009, ko je Grčija na tekmi za tretje mesto premagala Slovenijo.

Spanulis sicer velja za enega izmed največjih idolov našega košarkarskega dragulja Luke Dončića. "Že od malih nog je bil moj idol Vasilis Spanulis. Gledal sem njegove tekme. Bilo je kar žalostno gledati, ko se je upokojil. Zaradi njega nosim številko 7. No, nisem mogel nositi številke 7, ker je bila ta že zasedena, zato sem vzel številko 77. Zame je bil res pomemben," je ob upokojitvi legendarnega Grka izjavil Dončić.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice