Šport > Košarka
10043 ogledov

Luka 'norel' ob polčasu, v zaključku pa vroče glave na drugi strani

Luka Dončić Profimedia
Dallas je ustavil eno najbolj vročih ekip lige. V Memphisu so Luka Dončić in kolegi slavili s 104:96.

Košarkarji Dallasa so se po treh zaporednih porazih pomerili z ekipo, ki je celo brez svojega prvega zvezdnika Ja Moranta prišla do petih zmag v nizu. Memphis Grizzlis so se z razmerjem 14-10 tako povzpeli celo do četrtega mesta v zahodni konferenci, Mavericks so na lestvici v zadnjem času krenili v nasprotno smer in padli na sedmo pozicijo. Do tokratnega dvoboja v zvezni državi Tennessee so zabeležili 11 zmag ob 12 porazih. 

Začetek tekme je bil precej izenačen, nobena od ekip ni prišla do prednosti večje od treh točk. Gostje v uvodnih minutah znova niso blesteli pri metu, a so to nadoknadili z uspešnimi skoki v napadu, za tri od štirih je poskrbel Dwight Powell, iz drugih akcij pa so ohranjali priključek. Na polovici četrtine je Memphis tako vodil z 12:11. Luka Dončić se je v napadu razigral šele v drugi polovici četrtine, ko je v dveh zaporednih napadih zadel dve trojki, obakrat so gostje povedli za +3.

Zadnjo minuto in pol je presedel, njegovi soigralci pa so ob izenačenju imeli na voljo zadnji napad. Dve desetinki pred koncem je bil storjen prekršek nad Jalenom Brunsonom, ki je z enim zadetim prostim metom poskrbel za minimalno prednost pri 26:25.

Jaren Jackson Jr., ki je bil na naboru leta 2018 izbran kot četrti, se pravi naslednji za Dončićem, je bil z dvema košema najzaslužnejši, da je Memphis po treh minutah druge četrtine vodil s 33:28. Kasneje je po tehnični napaki Kristapsu Porzingisu, ki ga je znervirala nedosojena napaka, razlika narastla na šest točk. Dončić se je vrnil na parket in hitro zbral dve asistenci.

A nadaljevanje je bilo slabše, po Slovenčevem slabem posredovanju v obrambi, ko mu je za hrbtom proti košu pobegnil Santi Aldama, je sledil še poizkus dolge podaje čez igrišče, ki pa so jo tekmeci prestregli. Po uspešnem napadu je Memphis povedel že s 47:35. Košarkarjem iz Teksasa je velike težave s prodori pod koš povzročal Dillon Brooks. Grizlies so sicer ekipa, ki v ligi NBA doseže največ točk iz 'rakete'.

Dve minuti pred koncem je Luka zadel za 41:50, takoj za tem pa je Brunson ukradel žogo in rezultatsko še nekoliko približal svojo ekipo tekmecu. Ta je odgovoril z dvema prostima metoma, a sta bili to zadnji dve točki domačih v drugi četrtini. Za Mavs je trojko dosegel Reggie Bullock, nato pa je za 48:52 poskrbel Brunson. Dallas bi lahko prišel še bližje, Dončić je prodiral proti košu, vrgel in ob tem zahteval prekršek, ki pa ga ni dobil. Če bi se namesto protestiranja odločil za lovljenje žoge, bi najverjetneje prišel do skoka v napadu.

Čas se je iztekel, slovenski zvezdnik, ki tega statusa pri sodnikih večinoma ne uživa, je še naprej protestiral, Brunson ga je poskušal zadržati, a neuspešno. Luka je dobil tehnično napako.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je tako začela s prostim metom za Memphis, ki je tako povedel s 53:48. To je bila sicer šesta tehnična napaka za Slovenca, ki se je v tem elementu tako na prvem mestu lige izenačil s košarkarjem ekipe Utah Jazz Rudyjem Gobertom.

Grizlies so povedli z 58:52, a je Luka odgovoril s petimi zaporednimi točkami. Najprej je zadel trojko, nato pa dodal še met iz 'poldistance'. Dallas se je tako približal le na točko zaostanka. Memphis je serijo prekinil s košem za dve točki, vendar sta bila na drugi strani pri metih za tri točke natančna Porzingis in Bullock. Gostje so tako z delnim izidom 11:2 povedli s 63:60. Domači so klicali minuto odmora, a po njej naredili napako, Dončić pa je z metom iz obrata poskrbel za +5.

Pred zadnjimi tremi minutami četrtine, ko je Luka sedel na klop, je bilo 71:69. Dobro partijo je v tem obdobju kazal Moses Brown, ki sicer pri Dallasu ne dobiva veliko priložnosti. Mladenič se je pod košem pogumno boril z novozelandskim orjakom Stevenom Adamsom. Do konca tretje četrtine je Brown v manj kot 12 minutah igre zbral 9 točk, 7 skokov, od tega štiri v napadu, dve blokadi in ukradeno žogo.

V zadnjo četrtino so košarkarji iz Teksasa vstopili s prednostjo 76:75. Obe ekipi sta ob nekoliko boljših obrambah težko dosegali točke, po nekaj več kot treh minutah je Jackson Jr. izenačil na 79:79. Tik pred tem se je na igrišče vrnil tudi slovenski zvezdnik, ki je bil nato najzaslužnejši za sedem zaporednih točk Dallasa. Niz je sicer začel Dorian Finney-Smith, nato pa je Dončić prodrl pod koš in zadel od table, v naslednjem napadu pa je sledila še trojka za 86:79. To je bila do takrat največja prednost gostov na tekmi. Ostalo je še slabih sedem minut.

Luka je kasneje zadel še en met za tri točke, tokrat iz velike razdalje, in poskrbel za 90:81. Živce so ob sodniških odločitvah počasi začeli izgubljati tudi domači igralci. Najprej je tehnično dobil Adams, nato še Brooks. Po slednji je prosti met za +10 zadel Porzingis. Na semaforju je ostalo še 3:50 časa.

Naslednji napad domačih se je končal s prekrškom v napadu, na drugi strani pa je Dončić pod košem našel Bullocka, ki mu ni bilo težko zadeti za 98:86. Sodniki po mnenju domače klopi in navijačev kasneje niso dosodili prekrška nad Brooksom, tehnično napako je dobil še trener Taylor Jenkins. Postajalo je jasno, da bo Dallas prekinil niz porazov in končal serijo zmag Memphisa. V zadnji dve minuti so Mavs krenili s 103:89.

Pri Dallasu so ohranjali mirne glave, precej bolj 'vroče glave' so imeli gostitelji, Brooks je bil pol minute pred koncem izključen, ob tem je sodnikom namenil še kar nekaj 'krepkik' besed. Z igrišča ga je odvlekel šele član domačega strokovnega štaba. Prave igre tako v zadnjih minutah niti ni bilo, Dallas je slavil s 104:96.

Dončić je v svojo statistiko vpisal 26 točk, 16 v drugem polčasu, iz igre je metal 10/19 (5/10 trojke, 1/2 prosti meti). Zbral je še osem skokov in sedem podaj, ob na trenutke preveč tveganih podajah pa izgubil kar devet žog. Porzingis je k zmagi dodal 19 točk, Bullock pa 15. Pri poražencih je 26 točk dosegel Jackson Jr.

NBA, izidi:

Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers          106:110
Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls             115:92
Detroit Pistons - Washington Wizards            116:119 (podaljšek)
Indiana Pacers - New York Knicks                122:102
Miami Heat - Milwaukee Bucks                    113:104
Toronto Raptors - Oklahoma City Thunder         109:110
Houston Rockets - Brooklyn Nets                 114:104
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks             96:104
Minnesota Timberwolves - Utah Jazz              104:136
New Orleans Pelicans - Denver Nuggets           114:120 (podaljšek)
Golden State Warriors - Portland Trail Blazers  104:94
Sacramento Kings - Orlando Magic                142:130
LA Clippers - Boston Celtics                    114:111
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice