Šport > Košarka
4907 ogledov

Luka z novo tekmo prek 30 izenačil dosežek kariere

Luka Dončić Profimedia
Dallas niza zmag ni uspel podaljšati do številke pet. Tokrat je moral priznati premoč najboljši ekipi Zahoda, Minnesota je slavila s 119:101.

Košarkarji iz Dallasa so se po štirih zaporednih zmagah, ki so jih popeljale na tretje mesto zahodne konference, pomerili z moštvom Minnesota Timberwolves. To je imelo pred dvobojem skupaj z Boston Celtics najboljše razmerje med zmagami in porazi v ligi - 17:5. Luka Dončić in kolegi so v tej sezoni zbrali 15 zmag in 8 porazov. Moštvi sta se sicer dvakrat pomerili pred sezono, obakrat so zanesljivo slavili igralci iz Minnesote.

Pri Dallasu je še vedno manjkal Kyrie Irving, pri Volkovih se je v postavo po poškodbi vrnil prvi zvezdnik Anthony Edwards.

Luka je tekmo odprl na enak način kot zadnjo proti LA Lakers. Proti Jezernikom je zbral kar 17 asistenc, tokrat pa je v prvih treh minutah podal za trojko Granta Williamsa in zabijanja Derecka Livelyja II, sam pa je dosegel osem točk. Najprej je zadel ob prekršku in uspešno izvedel dodaten prosti met, nato je sledil še en koš za dve točki, uspešno serijo pa je zaključil s trojko. Domači so tako povedli s kar 13:2. Luka je s koši in asistencami sodeloval pri vseh točkah Dallasa.

Tudi minuta gostov ni zaustavila slovenskega asa. Ta je bil tokrat nepravilno zaustavljen pri metu za tri točke, ki pa se je vseeno končal z njegovo trojko. Ko je zadel še dodaten prosti met, se je na semaforju izpisal izid 17:2.

Luka je dosegel še naslednji dve točki domačih, a so se nato prebudili tudi gostje, z devetimi zaporednimi točkami pa so se približali na 13:19. Tokrat je bil čas, da je 'timeout' vzel tudi Jason Kidd.

Že tri minute in pol pred koncem četrtine je Luka dobil tehnično napako. Po očitnem udarcu po njegovi roki se je glasno pritožil pri sodniku Jacynu Goblu, ki je takoj reagiral in kaznoval Slovenca.

Ta je s trojko sicer prišel že do 19 točk, poskrbel je za izid 29:21, nato pa je 1:40 pred koncem četrtine pri tem izidu tudi sedel na klop. Do takrat je sodeloval pri vseh točkah Dallasa na tekmi.

Mavericks so četrtino (sprva) dobili s 33:26, a so sodniki med odmorom razveljavili eno trojko slovenskega zvezdnika, saj so mu naknadno prisodili, da je pred metom stopil na avt črto. Slovenec je tako ostal pri 16 točkah, Dallas pa je po prvih 12 minutah vodil le 30:26.

Uvodne tri minute in pol druge četrtine je Dončić presedel na klopi, nato pa je v svoji prvi akciji na trojki našel samega Jadena Hardyja, ki je bil natančen za 41:35.

Kasneje je izza črte zadel še v zadnjem času izjemni Avstralec Dante Exum, koš je dodal tudi Dončić, slednji pa je nato podal še za zabijanje Livelyja. Pri zaostanku enajstih točk so se pri Minnesoti znova odločili za posvet na klopi.

Pogovor je bil uspešen, po vrnitvi na parket so Timberwolves prišli do delnega rezultata 8:0.

Štiri minute in pol pred koncem polčasa je bil rezultat izenačen pri 48:48. Luka je nato prišel do 7. in 8. asistence ob koših Tima Hardawayja Jr. in Livelyja, z dvema prostima metoma, šlo je za njegovo 19. in 20. točko, pa je poskrbel za 54:50. 

A sledila je nova serija gostov, tokrat se je ustavila pri sedmih točkah. Prekinil jo je Dončić, ki je bil znova dvakrat natančen s črte prostih metov. Dallas je tako približal le na točko zaostanka, enako pa je storil tudi po prodoru pod koš pol minute pred odhodom na glavni odmor.

Pri Minnesoti so zapravili zadnji napad, Luka pa je z novim 'sprehodom' pod obroč dve sekundi pred polčasom poskrbel za vodstvo gostiteljev s 60:59.

Dončić je z metom 9/15 iz igre (2/5 trojke, 6/6 prosti meti) zbral že 26 točk, k temu pa dodal še dva skoka in 8 podaj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s prostim metom Slovenca, saj so gostom sodniki dosodili tri sekunde v obrambi, nato pa je Dončić podal še za trojko Exuma za 64:59. A Minnesota je odgovorila s petimi točkami in znova izenačila.

Sledile so izenačene minute, Luka pa je še naprej polnil koš tekmeca. Že sedem minut in pol pred koncem tretje četrtine je tako presegel mejo tridesetih doseženih točk. S tem je prišel do devete zaporedne tekme, ko je v statistiko vpisal vsaj 30 točk ter izenačil svoj najdaljši niz takšnih tekem v karieri.

Na polovici četrtine je prišel tudi do 11. asistence ob košu Hardawayja Jr., ki je zadel za 74:74.

A v naslednjih dveh minutah so bili znova v napadu uspešni le gostje, ti so še enkrat ponovili delni izid 8:0.

Luka je dosegel še en koš, minuto in pol pred koncem četrtine pa je zapustil parket. Tik pred tem je ob prodoru Kyla Andersona dobil udarec z nogo na najbolj boleče mesto.

V zadnjo četrtino so z vodtsvom vstopili košarkarji Minnesote, bilo je 87:82.

Dončić je začel zadnjih 12 minut igre, a dosegel edini koš domačih v prvih dveh minutah in pol. Na drugi strani je zadeval Anderson, Volkovi pa so pobegnili na 94:84.

Slovenski as je po minuti odmora podal za zabijanje Livelyja, nato je tudi sam poslal žogo skozi obroč. A gostje so bili natančni pri metih, ko pa so že zgrešili, so prišli do skoka v napadu in zaključili iz druge akcije. Prednost je narastla do 13 točk.

Na polovici četrtine je Dončić iz obrata dosegel koš za 93:104.

Dallas bi lahko prišel še nekoliko bližje, a so sodniki Livelyju dosodili sumljivo osebno napako v napadu. Luka je ob tem hodil po robu izključitve, saj se ni strinjal z odločitvijo, kljub burnim protestom pa ni dobil druge tehnočne napake, ki bi zanj pomenila konec dvoboja.

Mike Conley je s trojko Minnesoto popeljal do 109:93. To je bil 13. uspešen met gostov za tri točke iz 29 poizkusov. Prav toliko so jih na koš vrgli tudi domači košarkarji, a pri tem zadeli le sedem metov.

Vsega je bilo konec slabi dve minuti pred zadnjim piskom sirene, ko je trojko za Volkove zadel še Karl-Anthony Towns. Ta je poskrbel za 114:95. Dvoboj je bil odločen. 

Končalo se je s 119:101.

Luka je vknjižil 39 točk, 6 skokov, 13 podaj in dve ukradeni žogi. Izgubil jih je kar osem. Lively II. je zbral 15, Exum pa 14 točk.

Pri Minnesoti je Naz Reid dosegel 27 točk, Towns pa je vpisal 21 točk in 17 skokov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:03 15.december 2023.

    To so edine novice,ki jih z veseljem gledam

Sorodne novice