Šport > Košarka
2178 ogledov

Še lani igral z Olimpijo, zdaj skupaj z Dončićem potopil Lakers

Dante Exum Profimedia
Dončić je popeljal Dallas še do zmage nad LA Lakers, a je imel kljub nekaterim pomembnim odsotnostim veliko pomoč soigralcev.

Slovenski košarkar Luka Dončić je v dresu Dallas Mavericks v domači dvorani prikazal novo blestečo predstavo, s katero je na realna tla postavil prvega zvezdnika lige NBA LeBrona Jamesa in njegove Los Angeles Lakers, zmagovalce Las Vegasa. Dončić je tekmo končal s 33 točkami, 17 podajami in šestimi skoki ter pomagal Dallasu do zmage s 127:125.

To je bila za 24-letnega Slovenca že osma zaporedna tekma v prvenstvu NBA, na kateri je dosegel vsaj 30 točk. "Kdo si ne bi želel postati MVP?" je odvrnil Dončić na vprašanje novinarjev po tekmi, počaščen, da se pojavi med kandidati za najkoristnejšega igralca sezone: "Toda moj prvi cilj je z ekipo osvojiti naslov."

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Jezerniki so igrali na prvi tekmi, odkar so v soboto osvojili prvi medsezonski turnir lige NBA v Las Vegasu, tekma pa je bila ves čas razburljiva, ekipi sta se kar osemkrat izmenjali v vodstvu, jezerniki pa so z izjemno tretjo četrtino nadoknadili 15 točk zaostanka in si v zadnji priigrali celo štiri točke naskoka.

Vendar pa se je pri Dallasu, kjer je še vedno manjkal drugi strelec Kyrie Irving, prav tako pa niso mogli računati na Josha Greena, Maxija Kleberja in Derricka Jones Jr., izkazal tudi Dante Exum, ki je zablestel v zadnji četrtini in zgolj v tem delu igre dosegel 17 točk, vključno s tremi trojkami. Skupno je končal pri 26 točkah, Tim Hardaway Jr. pa jih je s klopi v podporo Dončiću dodal 32.

"To je bila res izjemna zmaga celotne ekipe. Imamo tako veliko dobrih fantov, vsak je k zmagi dodal svoj delež, vsak je igral zavzeto," je po tekmi soigralce pohvalil Dončić.

A če se od Hardawaya, ki kandidira za nagrado za najboljšega igralca s klopi lige, pričakuje podoben prispevek, še posebej ob odsotnosti nekaterih nosilcev, je bil zagotovo presenetljivi junak Dante Exum, ki je v zadnji četrtini potopil vse upe jezernikov.

Avstralec je na igrišču preživel 36 minut, tekom katerih je zadel kar sedem trojk iz devetih poizkusov (78 %) za 26 točk, katerim je dodal še štiri skoke, tri asistence, ukradeno žogo in blokado, Mavs pa so z njim na igrišču nadigrali Lakers za sedem točk. Ni slabo za igralca, ki je še v minuli sezoni igral s Cedevito Olimpijo in podobnimi klubi, ko je v ligi ABA branil barve Partizana.

Od novega člana Dallasa se je namreč v preteklosti veliko pričakovalo, ko je bil leta 2014 izbran celo kot peti na naboru, toda nikoli ni upravičil visokih pričakovanj. Pozimi leta 2021 je po sedmih letih in pol razočaranj pri Utah Jazz, Cleveland Cavaliers in Houston Rockets zapustil ligo NBA in se odpravil v Evropo, kjer je uspel oživiti svojo kariero.

Najprej je pol sezone nastopal za Barcelono, nato pa se je lansko poletje preselil k beograjskemu Partizanu, kar je bil zadetek v polno. Nemudoma je postal ljubljenec navijačev ter eden najbolj zaslužnih igralcev za odlične nastope črno-belih v evroligi, ko jih je po pravi drami v četrtfinalu izločil kasnejši prvak Real Madrid. Exum se je s Partizanom tudi dokopal do naslova prvaka lige ABA, sam pa je bil izbran za MVP-ja lige.

Dante Exum | Avtor: Profimedia Profimedia

Potem ko se je že zdelo, da je njegova NBA kariera končana, pa je po odlični lanski sezoni prejel klic Dallas Mavericks, kateremu se ni mogel upreti. In ne le, da je ponovno zaigral v najmočnejši ligi na svetu, pač pa je ob številnih odsotnostih v moštvu postal celo eden izmed nosilcev igre in najpomembnejših členov v ekipi.

V času odsotnosti nekaterih nosilcev je Exum prevzel vlogo enega izmed vodij moštva, na zadnjih treh tekmah pa je povprečno dosegal 21,6 točk, 4,7 skokov in 5,3 asistenc. Proti Lakers je s sedmimi trojkami postavil svoj osebni rekord, medtem ko je s 26 točkami postavil svoj drugi najboljši strelski dosežek kariere. Prav tako je potrebno omeniti, da so Mavericks dobili vse štiri tekme, ko se je Exum znašel v prvi postavi moštva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice