Šport > Košarka
4993 ogledov

Strokovnjaki izbrali najboljše pare lige NBA, tako visoko sta Luka in Kyrie

Kyrie Irving in Luka Dončić Profimedia
Po mnenju strokovnjakov naj bi bila Luka Dončić in Kyrie Irving peti najsmrtonosnejši par v ligi NBA.

V zadnjem času, oziroma vsaj od prestopa LeBrona Jamesa iz Cleveland Cavaliers k Miami Heat leta 2010, je v ligi NBA priljubljeno sestavljanje tako imenovaih "super-ekip", ko poizkušajo generalni menedžerji znotraj ekipnega budžeta ekipo sestaviti iz čim več superzvezdnikov, okrog katerih nato dopolnijo moštvo s komplementarnimi igralci, ki naj bi dopolnjevali njihovo igro.

Najprej so bile tako popularne "velike trojke", kot so bili pri Miamiju James, Dwyane Wade in Chris Bosh, danes pa se čedalje več generalnih menedžerjev odloča za zvezdniške pare, okoli katerih nato z nekoliko višjim budžetom pripeljejo več dobrih igralcev, kot bi jih v primeru, da bi imeli na plačilni listi tri ali več superzvezdnikov.

Jamal Murray in Nikola Jokić | Avtor: Profimedia Profimedia

Samo poglejmo si primer zadnjih nekaj NBA prvakov. Pri Denverju vsekakor izstopata Nikola Jokić in Jamal Murray, okoli katerih so zbrani številni odlični košarkarji, pri Golden Statu še vedno izstopata Stephen Curry in Klay Thompson, okoli katerih bojevniki iz leta v leto gradijo svojo ekipo, pri Milwaukeeju sta imela glavno vlogo Giannis Antetokounmpo in Khris Middleton, vse od poškodbe slednjega pa je njegovo vlogo drugega superzvezdnika prevzel Jrue Holiday. Lakers pa so v mehurčku leta 2020 slavili na krilih Jamesa in Anthonyja Davisa. Kot kaže, so generalni menedžerji našli recept, ki se je izkazal za precej uspešnega.

Ravno zato je še toliko bolj zanimiva in je dvignila toliko prahu nedavna lestvica, ki so jo sestavili košarkarski strokovnjaki pri priljubljeni spletni športni strani Bleacher Report. Omenjena spletna stran je namreč sestavila lestvico v tem trenutku petih najboljših košarkarskih parov v ligi NBA.

Seveda so bili ob objavi omenjene lestvice mnogi navijači nezadovoljni, saj je bilo kar nekaj kontroverznih izborov, predvsem pa je bilo še bolj kontroverzno kar nekaj odličnih parov izpuščenih iz omenjenega seznama. Največ prahu je tako dvignilo dejstvo, da se med pet najboljših parov nista uvrstila Bostonova Jayson Tatum in Jaylen Brown, vsaj po "zvezdniški moči" pa nekoliko nepričakovano manjkata tudi aktualni in bivši MVP, Philadelphijina Joel Embiid in James Harden.

Bleacher Report je tako na prvo mesto uvrstil Phoenixov dvojec, ki ga sestavljata Kevin Durant in Devin Booker. Slednja zaradi poškodb po Durantovi menjavi v drugi polovici sezone še nista uspela pokazati vsega, kar znata, v lanski sezoni pa sta skupaj za Phoenix dosegala kar 57 točk, 13 skokov in 11 asistenc na tekmo. Suns so sicer pod poveljstvom omenjenega dvojca izpadli že v drugem krogu končnice, a so bila Sonca edina, ki so v končnici proti kasnejšim prvakom Denver Nuggets uspeli dobiti dve tekmi serije.

Zanimivo je, da je zvezdniški dvojec Denverja, ki je bil v končnici usoden za Phoenix, in je suvereno svojo ekipo popeljal do naslova, šele na tretjem mestu. Pred Jokića in Murraya sta se namreč uvrstila Milwaukeejeva Antetokounmpo in Holiday. Skupaj sta na tekmo dosegala 50 Milwaukeejevih točk, 17 skokov in 13 asistenc. Jokić in Murray pa sta v šampionski sezoni skupaj povprečno dosegala 45 točk, 16 skokov in 16 asistenc na tekmo. Na četrto mesto sta se nato uvrstila James in Davis, ki sta letos za Lakers na tekmo prispevala povprečno 55 točk, 21 skokov in 9 asistenc na tekmo.

Kyrie Irving in Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na petem mestu pa sta seznam zaključila tudi oba velika zvezdnika Dallas Mavericks, Luka Dončić in Kyrie Irving, ki sta združila moči v zadnjem delu lanske sezone. Dallas je sicer vse od Irvingovega prihoda igral katastrofalno ter se ni uspel prebiti niti v dodatni turnir za končnico, toda strokovnjaki vseeno verjamejo, da ima dvojica Dončić-Irving še ogromno neuresničenega potenciala in da se lahko spremenita v enega najbolj smrtonosnih parov lige NBA. 

Luka in Kyrie sta zaradi Lukovih poškodb in odločitve vodstva kluba, da proti koncu sezone namerno izgubljajo tekme ter igrajo z rezervisti, skupaj odigrala vsega 16 tekem, tekom katerih sta skupaj prispevala kar 57 Dallasovih točk, 14 skokov in 13 asistenc na tekmo. Mavs so sicer izgubili kar 11 od 16 tekem, na katerih sta skupaj zaigrala Luka in Kyrie.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice