Šport
2602 ogledov

Legendarni rokometni trener se je zaljubil v nov šport

tone tiselj celje hammarby katic Žurnal24 main
Cestna dirka za naslov državnega prvaka v kolesarstvu je letos resnično privabila zanimanje s celotnega sveta, ki je komaj čakal, da se po dolgi pavzi najboljši kolesarji znova pomerijo. Na dirki smo tako srečali tudi Toneta Tislja, legendarnega rokometnega trenerja ter velikega ljubitelja kolesarstva.

"Moram priznati, da je zdaj kolesarjenje kar moj drugi, ali morda celo prvi šport. Redno spremljam dogajanje, zadnja tri leta tudi hodim na velike dirke, lani sem bil pravzaprav na vseh. Na Touru, Giru in na Vuelti, kjer je zmagoval Tadej Pogačar, Primož Roglič pa oblačil rdečo majico. Mislim, da je to, kar uspeva slovenskim kolesarjem, nekaj neverjetnega. Da imamo dva, ki sta sposobna osvojiti tritedenske dirke, da imamo tudi Mateja Mohoriča, za katerega sem prepričan, da lahko letos zmaga celo na kakšni klasiki... To, kar ima slovensko kolesarstvo, nam zavidajo vse druge kolesarske nacije," je razmere v slovenskem kolesarstvu z navdušenjem opisal Tone Tiselj.

Ker pa smo govorili z legendarnim rokometnim trenerjem, ki se lahko pohvali celo z naslovoma Lige prvakinj ter srebrno medaljo z Evropskega prvenstva, je beseda slej kot prej nanesla tudi na rokomet:

"Moram priznati, da so bili nastopi slovenske reprezentance pod vodstvom novega selektorja do zdaj zelo dobri, bili smo zelo blizu medalje na velikem prvenstvu, način vodenja je neprimerno drugačen, kot je bil v preteklosti, tako da mislim, da gre zadeva v pravo smer. Tako moška, kot ženska reprezentanca sta v zadnjem obdobju naredili lepe rezultate, obe sta tudi uvrščeni na naslednja velika tekmovanja, tako da moram reči, da je naš reprezentančni rokomet na zelo dobri poti. Obenem pa smo tudi lahko veseli, da bosta tako Krim, kot Celje Pivovarna Laško še naprej nastopala v Ligi prvakov, v tem novem sistemu, kar je novo izjemno priznanje za slovenski rokomet," je ocenil trenutno stanje v slovenskem rokometu nekdanji selektor, ki je na domačem Evropskem prvenstvu leta 2004 popeljal naše fante do takrat največjega ekipnega uspeha v zgodovini Slovenije, ko smo bili drugi v Evropi.

Tone Tiselj je reprezentanco vodil v dveh mandatih. (Foto: www.alesfevzer.com) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Seveda smo se morali dotakniti tudi zelo težkih razmer v času koronavirusa ter nekaj spornih odločitev, ki so jih bili pri krovni evropski rokometni organizaciji (EHF) prisiljeni sprejeti v zadnjem času, ko so določili, da se bodo najboljše štiri ekipe skupinskega dela Lige prvakov neposredno brez zaključnih bojev uvrstile na turnir četverice, ki bo na sporedu šele decembra, globoko v naslednji sezoni.

"Zelo težko je oceniti odločitev EHF-a. Najbolj nenavadno je, da se bo lanska sezona Lige prvakov zaključila letos decembra. Mislim, da je rokomet edini šport, ki bo po koronavirusu nadaljeval v tej smeri. Mislim, da je to iz športnega vidika velika napaka. Ekipe bodo igrale v drugačnih zasedbah, kot pa so bile tekom letošnje sezone. Mislim, da je šlo zgolj za finančni interes, da tu ni nobenega športnega interesa. Potem so tu tudi igralci, ki bodo v tem letu imeli pred seboj neverjetne napore in lahko samo upamo, da ne bo prevelikega števila poškodb," ni bil z odločitvijo preveč zadovoljen trener, ki je se je v ženskem rokometu z ekipo Krima kar dvakrat povzpel na evropski prestol.

Sport 05.10.2013 Tone Tiselj, rokomet, liga prvakinj, 1. krog, skupina C, Krim M | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Težko je zdaj najti najboljšo rešitev za to situacijo. Če se ni dalo tega letos spomladi odigrati do konca, bi pač morali ostati brez prvaka. To, kar se je zgodilo s koronavirusm, je resnično nekakšna znanstvena fantastika, kajti en virus je čez noč zaprl ves svet in to so pač izjemne razmere. Tudi, če se Liga prvakov ne bi odigrala do konca, bi bilo to povsem sprejemljivo. Lahko bi edino še našli kakšno takšno rešitev, kot so jo pri nogometu, ko bodo letošnjo sezono zaključili sicer kasneje, a še vedno pred začetkom nove,"  je ponudil nekaj predlogov za rešitev letošnje sezone Tiselj, ki se strinja z odločitvijo Rokometne zveze Slovenije, ki je sezono predčasno končala ter razglasila razultate, kakršni so veljali pred krizo:

"Odločitev je bilo potrebno sprejeti, vedno pa se bodo našli ljudje, ki bodo nezadovoljni. Ampak takšni se vedno najdejo. Mislim, da so v tem trenutku našli res dobro rešitev, edina sporna odločitev je, da če smo že razglasili prvaka, bi morali tudi tiste, ki izpadejo, ampak tako so se odločili, večina se je strinjala, tako da sem mnenja, da je bila odločitev vendarle pravilna."

Sport 10.10.2012 trener Tone Tiselj, novinarska konferenca RK Krim Mercator pred | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za konec pa smo se še ozrli v prihodnost, kje Tiselj vidi slovensko reprezentanco na prihodnjih velikih tekmovanjih: "S slovensko reprezentanco je že dolgo tako, da kadar se nam vse zadeve poklopijo, smo vedno blizu medaljam. Če pa se nam ne poklopi, smo nekje od osmega do dvanajstega mesta. Zaenkrat vse zadeve v naši reprezentanci dobro kažejo, toda v tem času koronavirusa se resnično ne ve, kaj prihodnost prinaša. Mislim, da če se zadeve poklopijo, trener ima sedaj že tudi boljši vpogled v našo ekipo, da bomo še vedno konkurenčni. Je pa res, da nas pogoji dela in število kadra močno omejuje v primerjavi z našimi konkurenti. Zato se rezultati pojavljajo ciklično, vmes tudi pademo, saj nimamo takšnih pogojev, kot ga imajo naši konkurentje."

"Tu govorimo o osnovnih zadevah. V vseh nam konkurenčnih državah je šport bolj podprt s strani države, je pa tudi res, da ima večina držav, še posebej skandinavske, svojo prioritetno listo športov. Te države so po ekonomski moči neprimerno močnejše od nas, a se z nami ne morejo primerjati po številu kvalitetnih kolektivnih športov. Slovenija v praktično vseh kolektivnih športih konkurira največjim športnim državam na svetu, kot so Italija, Francija, Amerika, Nemčija... Naša ekonomija na dolgi rok v vrhunskem športu tega ne bo mogla več prenesti," je zaključila legenda slovenskega rokometa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice