Šport > Moto športi
4046 ogledov

Razjarjenemu Vettelu komisarji dirke odvzeli zmago

Sebastian Vettel
Lewis Hamilton do zmage v Montrealu zaradi kazni za besnega Vettla.

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec sedme dirke sezone formule 1. V kanadskem Montrealu je sicer na stezi skozi cilj prvi pripeljal Nemec Sebastian Vettel (Ferrari), ki pa je zaradi kazenskega pribitka petih sekund padel na drugo mesto. Tretji je bil Vettlov moštveni sotekmovalec Monačan Charles Leclerc.

Odločilni trenutek dirke je bil 48. krog, ko je Vettel zapeljal s steze na travo, pri vračanju na stezo pa zaprl pot Hamiltonu, ki je takrat vozil tik za njim. Vodstvo dirke je ocenilo, da je šlo za oviranje, Nemcu deset krogov pozneje prisodilo kazen, Hamilton pa je do konca preizkušnje brez težav ostal manj kot pet sekund za njim in si tako zagotovil peto letošnjo zmago in skupno 78. v karieri.

Čeprav je bila kanadska preizkušnja, tokrat je bila na otoškem prizorišču Notre-Dame na sporedu že jubilejna 40. dirka za VN Kanade, zanimiva in je ponudila precej pestrega dogajanja, pa bo ostala v spominu predvsem zaradi tega dogodka. Tudi Vettlova reakcija je zasenčila vse, zmagovalec Hamilton pa je ostal z morda nekoliko neprijetnim občutkom in je dajal vtis, da bi morda raje videl, da ne bi slavil na tak način.

A na stezi je bil do trenutka v 48. krogu Vettel vendarle boljši. Nemec je že na treningih in v kvalifikacijah pokazal, da bi lahko prekinil vladavino Mercedesa v tej sezoni. Dosegel je "pole position", ki ga je nato tudi izkoristil, toda Hamilton je bil blizu.

Tako blizu, da bi bila za oba skorajda usodna napaka Nemca, ki je v 48. krogu v hitrem dvojnem zavoju najprej zapeljal čez robnik, potem ga je odnesli levo na travo, ko pa se je vrnil na asfalt, je Hamiltona, ki je medtem prišel skorajda vzporedno z njim, stisnil ob zid. Za trenutek se je zdelo, da bosta trčila, a sta ostala na stezi, Hamilton je popustil, Vettel je ostal prvi.

Ne za dolgo, saj je deset krogov pozneje zvedel slabo novico. "Nič nisem mogel, nikamor nisem mogel iti, sploh pa ga nisem videl," se je Nemec po radijski zvezi pritožil ekipi, ko so mu iz boksov sporočili, da prednost 2,5 sekunde iz 58. kroga ne bo dovolj za zmago.

Hamilton seveda ni poskušal s kakšnim napadom, ampak je le skrbel, da je bil v vidnem polju tekmeca pred sabo. Ta je vozil hitro, toda hitro je bilo tudi jasno, da prednost ne bo narasla na več kot pet sekund.

F1 | Avtor: Profimedia Profimedia

Odločitev vodstva dirke je imela posledice na Vettlovo vedenje po dirki. Besen kot ris je takoj zapustil ciljni prostor in odvihral do garaže ter se izognil sicer obveznemu pogovoru za prve tri po dirki.

Ko se je čez nekaj minut vrnil, so navijači morda pričakovali, da se je nekoliko pomiril in da bo opravil običajne obveznosti. A jih ni, še vedno vidno jezen je le prišel do Hamiltonovega dirkalnika, pred katerega so postavili tablo s številko 1, jo umaknil in predenj postavil dvojko, potem pa brez besed odvihral na podelitev. Tudi v prostoru za dirkače pred podelitvijo ni spregovoril niti besede, prav tako pa ne na zmagovalnem odru ...

Vettel je tako ostal brez prve letošnje zmage in prve, ki se mu je nasmihala po sušnih 287 dneh, Hamilton je zdaj pri številki pet, Mercedes pa pri razmerju 7-7 med dirkami in zmagami, dve ima še Finec Valtteri Bottas.

"Seveda si ne želiš zmagati na takšen način. A do konca sem dal vse od sebe. Prisilil sem ga v napako, zapeljal je na travo. Ni bilo druge možnosti, kot da se umaknem, da bi preprečil nesrečo," pa je dogajanje na kratko ocenil Britanec. Z zmago je zdaj pri številki sedem na kanadskem prizorišču, s čimer se je izenačil z Michaelom Schumacherjem.

Lewis Hamilton | Avtor: Profimedia Profimedia

Drugi udeleženci dirke so ostali v senci burnega dogajanja, do točk pa so poleg Bottasa, ki je bil tik pod stopničkami, privozili še Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), Renaultova dirkača Avstralec Daniel Ricciardo in Nemec Nico Hülkenberg, Francoz Pierre Gasly (Red Bull), domačin Lance Stroll (Racing Point) in Rus Danil Kvjat (Toro Rosso).

Skupno je po današnji zmagi Hamilton še povečal naskok, zdaj ima 162 točk, na drugem mestu je Bottas s 133 točkami, tretji Vettel je zdaj pri okrogli stotici.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni z dirko v Franciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice