Šport > Nogomet
247 ogledov

Blatter želi nazaj svoje ure

sepp blatter EPA
Nekdanji prvi mož svetovnega nogometa se podaja v boj.

Nekdanji prvi mož Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter, ki ga je z nogometnega prestola leta 2015 odnesla korupcijska afera, se še naprej trudi oprati svoje ime. Zelo pa si želi tudi zbirke dragocenih ročnih ur, ki je ostala v njegovi nekdanji pisarni.

Kot je v pogovoru za časnik New York Times povedal 83-letni Švicar, je pripravljen tudi na sodišče, zato da bi od Fife dobil nazaj zasebno zbirko okoli 80 različnih ur luksuznih znamk, kot so Patek Philippe, IWC in Omega. Zbirka bo tako tudi predmet tožbe, ki jo namerava vložiti proti Fifi.

V tožbi bo Blatter, ki mu je Fifa izrekla šestletno prepoved delovanja v nogometu, zahteval tudi izplačilo pokojnine in druga pojasnila glede odškodnine, ki naj bi mu pripadala od nekdanjega delodajalca, s čimer naj bi dokazal, "da nisem tat".

Glede ur je nekdanji dolgoletni predsednik krovne svetovne nogometne organizacije za časnik pojasnil, da so skupaj z nekaterimi drugimi osebnimi predmeti ostale na sedežu Fife v Zürichu, potem ko mu je ta odrekla dobrodošlico. Gre za zbirko, ki jo je ustvarjal desetletja, od časa, ko je še bil uslužbenec švicarskega urarskega podjetja Longines.

Čeprav priznava, da bi bilo bolj logično, da bi te ure hranil pri sebi doma, je kot razlog za hranjenje v pisarni navedel varnostne razloge - menil je namreč, da so bolj varne na dobro varovanem sedežu Fife. Spor z zvezo glede ur pa je še nekoliko bolj nenavaden, ker naj bi Blatter tudi po lastnih besedah od Fife že dobil povrnjenih okoli 120 ročnih ur. A kot pojasnjuje za New York Times, ne tistih najbolj "tehnološko naprednih". Vrednost le teh postavlja na od 4000 do 16.000 evrov, kar bi pomenilo, da je celotna zbirka vredna okoli 330.000 evrov, pri čemer pa pri časniku ocenjujejo, da so ure vredne še veliko več.

sepp blatter | Avtor: EPA EPA

Fifa se je že odzvala na Blatterjeve zahteve. Namestnik generalnega sekretarja Alasdair Bell je pojasnil, da so Blatterju bile izročene vse ure, ki jih je zahteval, za kar je podpisal potrdilo o prejemku, nato pa šele čez nekaj mesecev začel trditi, da nekatere ure manjkajo.

Kot še izpostavlja New York Times, so dragocene ure v preteklosti imele pomembno vlogo v visokih nogometnih krogih in bile tudi povod za marsikateri škandal. Leta 2014 je Fifa imela veliko težav, da je svoje člane prepričala, da vrnejo ure, ki so jih dobili od organizatorjev svetovnega prvenstva v Braziliji, vsaka vredna okoli 20.000 evrov. Pred mesecem dni pa je bil po razkritju, da je od ukrajinskega nogometnega funkcionarja prejel uro priznane blagovne znamke, prisiljen odstopiti predsednik nemške nogometne zveze in član izvršnega odbora Fife Reinhard Grindel.

Leta po aferi, ki je odnesla njega in še številne visoke predstavnike Fife, se Blatter še naprej čuti žrtev velike krivice. Trdi, da so nekateri njegovi sodelavci, ki jih je poznal desetletja in jim je zaupal ter z njimi imel dogovore glede televizijskih pravic, počeli nečednosti brez njegove vednosti, daleč proč od sedeža Fife.

Pred kratkim pa je odgovornost za nekatere najbolj sporne odločitve začel pripisovati tudi političnim ozadjem. Po tem, ko so se v aferi, povezani z dodelitvijo SP leta 2022 Katarju, v medijih pojavili namigi o podkupnini, ki naj bi jo izplačala katarska televizija Al-Jazeera, je namreč kot glavnega za dodelitev SP Katarju označil nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice