Šport > Nogomet
23450 ogledov

Nekdanji sodnik: "V mojem času ne bi veljal niti en zadetek Liverpoola"

Damir Skomina
Keith Hackett je v svoji kolumni zapisal, da v njegovem času ne bi obveljal niti en zadetek Liverpoola, a se je Skomina vendarle pravilno odločil v obeh ključnih situacijah.

Keith Hackett je nekdanji angleški nogometni sodnik, ki je svoje delo opravljal med leti 1972 in 1994, med leti 1981 in 1991 pa je bil tudi na uradnem seznamu Fifinih sodnikov. Danes 74-letni Hackett piše kolumne o sojenju nogometnih sodnikov za angleški Telegraph, v katerem se je dotaknil tudi sojenja Damirja Skomine v finalu Lige prvakov:

Keith Hackett | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

"To je bila tekma, v kateri se je jasno videlo, kako se je sojenje razvilo in spremenilo glede tega, kako se interpretira določena pravila. Tekom moje ere, od sedemdesetih do sredine devetdesetih, ne bi obveljal nobeden izmed obeh Liverpoolovih zadetkov. Toda Skomina se je v soboto zvečer v obeh ključnih trenutkih odločil pravilno!"

"Kot sodnik se zavedaš, da bodo igralci še posebej nervozni na začetku tako pomembne tekme, toda Skomina je bil pripravljen. Že v prvem napadu Liverpoola se je nahajal v idealni poziciji. Nekateri so sicer mnenja, da je bila odločitev o enajstmetrovki prestroga, in vsekakor se je ne bi dosodilo nekaj desetletij nazaj, ko je bilo zgolj pomembno, če je bilo igranje z roko namerno, toda po današnjih smernicah je bila popolnoma pravilna odločitev."

Liverpool Finale Šport Po 23 sekundah je Skomina pokazal na belo točko, odločitev padla v 87. minuti

"Ključno je bilo, kako se je Moussa Sissoko s svojo iztegnjeno roko naredil širšega. Bil je tako širok, da žoga ni mogla mimo njega. Njegova roka je visela daleč proč od njegovega telesa, žoga pa se jo je dotaknila."

"Roberto Rossetti, vodja Uefinih sodnikov, je sodnike januarja posebej podučil, da si želi, da se takšno igranje z roko kaznuje. Bil je zelo jasen: 'Če si z roko branilec poveča velikost telesa, da bi blokiral žogo, potem to ni pošteno.' Skomina je bil v odlični poziciji, vse je videl in preprosto ni imel druge izbire."

"Liverpoolova enajstmetrovka je bila tudi lep primer, kako lahko VAR deluje bolj učinkovito in hitreje, kot si ljudje mislijo. Odločitev je sprejel Skomina, VAR jo je nato preveril, toda ker ni šlo za očitno napako, ni bilo potrebno pregledovanje posnetka s strani glavnega delilca pravice. Bila je pravilna odločitev in od trenutka, ko je Sadio Mane zadel Sissokojevo roko, in zadetka je minilo manj kot dve minuti."

Damir Skomina | Avtor: Profimedia Profimedia

"Seveda nekateri sodnikovo odločitev še vedno smatrajo za kontroverzno, toda zgolj zato, ker se ljudje še vedno navajajo na novo interpretacijo pravila igranja z roko. To se bo spremenilo, saj se bodo ljudje navadili na ta razvoj pravila nogometne igre, kot so se recimo pri drugem Liverpoolovem zadetku."

"Nihče ni niti podvomil v zadetek Divocka Origija, kljub temu da je bil eden izmed nogometašev Liverpoola v očitnem prepovedanem položaju. Bil je kar nekaj metrov v prepovedanem položaju, a ni vplival na igro."

"Tako sploh danes ni debate o tem, če je bil zadetek regularen, čeprav v mojih časih takšen zadetek niti slučajno ne bi obveljal."

Damir Skomina Euro 2016 Angleži ocenjujejo Šport To pa so pohvale na račun Skomine

"Prav tako smo lahko pri Skomini videli neverjetno mirnost, izkušenost in povsem naravno avtoriteto. Predvsem pri tem, kako so njegove odločitve sprejeli nogometaši, ki niso nikoli pretirano odreagirali. Še posebej moramo upoštevati dejstvo, da je moral že tako zgodaj sprejeti takšno prelomno odločitev, toda Skomina je odlično opravil svoje delo ter še zgolj povečal svoj ugled kot eden izmed najboljših sodnikov na svetu," je s hvalo na račun Skomine končal Hackett.

Damir Skomina Liverpool Tottenham Liga prvakov finale Hladen kot 'špricer' Šport To je profesionalizem, Skomina se ni dal motiti Kimsi Wolansky Video Šport Lepotička pojasnila, zakaj je na pol gola blokirala finale Lige prvakov
Komentarjev 6
  • Zohan 18:16 02.junij 2019.

    [ Nekdanji sodnik: "V mojem času ne bi veljal niti en zadetek Liverpoola" ] Škoda, da ne vemo kako je komentiral z roko desežen gol Diega Maradone v finalu med Argentino in Anglijo.

  • kana 15:49 02.junij 2019.

    super sojenje, a tudi ni imel težkega dela.

  • sam50 13:18 02.junij 2019.

    On bi bil danes lahko sodnik samo na kakšni gasilski tekmi,ne v nogometu....

Sorodne novice