Šport > Nogomet
343 ogledov

Še pred letom dni se je boril za življenje, zdaj postal junak nacije

Sebastien Haller Profimedia
Potem ko je uspešno premagal raka, je Sebastien Haller popeljal Slonokoščeno obalo do njenega tretjega naslova afriških prvakov.

Nogometaši Slonokoščene obale so letošnji zmagovalci afriškega prvenstva. Gostitelji zaključnega turnirja so na finalni tekmi v Abidjanu v nedeljo zvečer premagali Nigerijce z 2:1 (0:1) za svojo tretjo zmago na afriškem prvenstvu.

Večji del prvega polčasa je ritem narekovala domača izbrana vrsta, a njena premoč - kljub 65-odstotni posesti žoge - je bila jalova. Najbolj obetavno priložnost si je priigrala v 34. minuti, po strelu z glavo Simona Adingraja pa se je z dobro obrambo izkazal nigerijski vratar Stanley Nwabili.

Le štiri minute kasneje so si nigerijski "super orli" skočili v objem. V svoji prvi resni akciji na tekmi je po kotu z leve strani William Troost-Ekong po natančnem strelu z glavo zadel za 1:0.

Gostitelj so nato silovito začeli drugo polovico tekme. Prvo priložnost so si priigrali že v 49. minuti, po predložku Adingraja z leve strani je žoga prišla do Maxa Gradela, njegov strel z osmih metrov pa je blokiral Calvin Bassey.

Sebastien Haller | Avtor: Profimedia Profimedia

Enajst minut kasneje so uprizorili novo nevarno akcijo, po vnovični podaji aktivnega in živahnega Adingarja pa je bil strel z glavo Francka Kessieja premalo močan, žoga je končala v naročju nigerijskega vratarja Nwabilija.

Nogometaši Slonokoščene obale so tudi v nadaljevanju stiskali obroč pred vrati Nigerijcev. "Projektil" Odilona Kossounouja v 62. minuti je Nwabili zaustavil z velikanskimi težavami, po kotu z leve strani pa je bil nemočen po natančnem strelu Kessieja z glavo za 1:1.

Domačini so bili tudi po izenačujočem golu aktivnejši, v 74. minuti so izpeljali kombinirano akcijo, po atraktivnem voleju Sebastiena Hallerja pa je žoga zletela mimo desne vratnice Nigerijcev.

Napadalec Borussie iz Dortmunda pa je nato v 81. minuti v ekstazo popeljal domače privržence. Po novem predložku Adingarja je s spretnim strelom z zunanjim delom stopala žogo spravil v mrežo in postavil končni izid finalnega dvoboja in postal veliki junak nacije.

Sebastien Haller | Avtor: Profimedia Profimedia

Haller je tako spisal eno neverjetnih nogometnih zgodb, potem ko se je še pred letom dni boril za svoje življenje, ko so mu pri zdravniškem pregledu po prestopu k Borussii Dortmund odkrili rak testisov, katerega pa je uspešno prebolel in se vrnil na nogometna igrišča.

Ne le vrnil, pač pa postal veliki junak nacije, potem ko je svojo reprezentanco popeljal že v veliki finale s spektakularnim zadetkom proti Kongu, je dosegel še zmagoviti gol na najpomembnejši tekmi svoje kariere, ko je Slonokoščeno obalo popeljal do njenega tretjega naslova.

Haller tako po tekmi ni mogel skrivati čustva, pač pa je med intervjujem za Bein Sport zajokal od sreče, ko je začel govoriti, kako so se mu z naslovom uresničile sanje, čustva pa so prevzela celo novinarja, ki je zajokal skupaj z njim. Dogodek je nemudoma postal viralen ter orosil oko marsikateremu športnemu navdušencu, ki pozna Hallerjevo zgodbo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice