Šport > Olimpijske igre
2270 ogledov

Neverjetna drama ob koncu, odločila ena žoga

Luka Dončić Epa
Živčen dvoboj se je odločil v zadnjih sekundah.

"Francija je že dve desetletji v vrhu evropske in svetovne košarke. Na tej tekmi lahko pričakujemo marsikaj. To je polfinale, vsak si želi odličja in pripravljeni moramo biti na vse," je pred polfinalnim obračunom opozarjal selektor slovenske reprezentance Aleksander Sekulić.

Pred tekmo so bili strokovnjaki mnenja, da največje francoske adute predstavljajo najboljši obrambni igralec lige NBA Rudy Gobert, Nicolas Batum, odlični strelec Evan Fournier ter branilca Nando de Colo in Thomas Heurtel. V francoskih medijih so pred tekmo pozornost posvečali le Luki Dončiću, čeprav takšnega mnenja ni bil na primer selektor Francije Vincent Collet: “Proti Španiji so zaostajali za osem ali devet točk in se nato vrnili v igro brez njega. To kaže na to, da gre za odlično moštvo, ki pa ima fantastičnega vodjo."

Slovenija je bila v uvodnih minutah korak pred tekmeci. Po dobri obrambni akciji je v protinapadu prvi koš na tekmi dosegel Jaka Blažič, naslednjih pet pa je po asistencah Dončića za 9:5 dodal Mike Tobey.  Francozi so odgovorli s svojim nizom, a je nato osem točk zaporedoma dosegel prvi mož slovenske izbrane vrste (18:14). Luko so nekoliko zaustavili sodniki, ki so zahtevali menjavo zaradi krvaveče rane na komolcu.

Na parket je za slabo minuto vstopil Aleksej Nikolić, po ofenzivnem skoku Tobeyja in košu pa je prednost narastla na šest točk. Slovenski Američan je nato po fantastični podaji Dončića, ki se je hitro vrnil na parket in žogo poslal med nogama tekmecu, znova zadel. Kasneje je odlično v napadu skočil še Vlatko Čančar in poskrbel za 25:17. Težavo je predstavljala druga osebna Tobeyja.

Francozem se je odprlo pri metu za tri točke, približali so se na -2 in imeli tudi napad za izenačenje. A ta je bil neuspešen, Dončić je stekel v protinapad, nad njim pa je bila storjena nešportna osebna napaka. Luka je zadel dvakrat, po žogi s strani pa je izsilil še en prekršek, a bil obakrat nenatančen. Pri drugem poizkusu se je na obroč obesil Batum, a so sodniki to spregledali. Dosoditi bi sicer morali dve točki za Slovenijo. Četrtina se je končala z 29:27 v korist čete Aleksandra Sekulića.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

V prvih treh minutah in pol druge četrtine sta obe ekipi dosegli po dve točki, nato je za izenačenje na 31:31 poskrbel Heurtel. Slovenska klop je zahtevala minuto odmora, že pred tem je na voljo nekaj počitka dobil tudi Dončić.

Luka se je na parket vrnil že pred polovico četrtine, medtem so galski petelini povedli. Dončić je v prvem napadu izenačil, Klemen Prepelič pa z uspešnim metom za tri točke vrnil Slovence v vodstvo s 36:33. 'Prle' se je razigral in dosegel še naslednje štiri točke, dve  minuti pred polčasom pa so pri zaostanku z 38:40 minuto odmora vzeli Francozi.

Dve točki razlike v korist Slovenije sta bili izpisani tudi slabe štiri sekunde pred zadnjim piskom sirene v prvih 20 minutah. Čančar si je lepo izboril prostor za met in zadel za 44:42. Izid se ni spremenil niti po minuti odmora, ki jo je klical Collet.

Tretjo četrtino so bolje odprli Francozi in z dvema trojkama povedli z 48:46, z enako mero je za +1 odgovoril Čančar. A Fournier je še naprej zadeval, po njegovem novem uspešnem metu so tekmeci Slovenija prišli do vodstva s 53:49. Sekulić je prekinil nalet in zahteval posvet na klopi. Luka je dobil še tehnično napako, po zadetem prostem metu je bilo +5 za Francijo.

Dve minuti in pol pred zaključkom četrtine so Francozi že podvojili prednost, a je slabo minutu kasneje trojko za 62:69 zadel Gregor Hrovat. Isti igralec je izsilil še osebno napako v napadu, vmes je za tri točke zadel še Blažič. Slovenija je imela na voljo zadnji napad, a je Gobert blokiral poskus zabijanja Čančarja. V zadnjih 10 minut se je vstopilo s 65:71.

Zadnja četrtina se je začela s trojko Blažiča, nato je zadel še Žiga Dimec (70:71). Na žalost slovenske zasedbe je bil še naprej razpoložen novi član ekipe New York Knicks, Fournier je s petimi točkami poskrbel za 78:72. A Slovenci so še naprej 'grizli', Luka je najprej zadel dva prosta meta, nato pa dodal novo asistenco za zabijanje Tobeyja. Miha je nato po skoku v napadu zadel še za 78:78.

Ob naslednjem metu Blažiča je žoga že zadela tablo, šele nato je sledila blokada, sodniki pa so se 'naredili Francoze' in niso priznali koša, v nadaljevanju pa Blažiču še dosodili tehnično napako. Sledila je še trojka De Coloja za 82:78.

Prednost je po protinapadu prepolovil Blažič, nato so tehnično napako dobili tudi Francozi. Slovenija se je približala na točko zaostanka. Fournier je zadel novo trojko, Prepelič je odgovoril s košem, zgrešil dodatni prosti met, vendar je Tobey pobral odbito žogo in zadel za 85:85.

V zadnji dve minuti so Francozi krenili s prednostjo dveh točk in imeli priložnost za povišanje razlike, vendar je Gobert zgrešil oba prosta meta. Blažič je imel met za tri točke za prednost, a zgrešil. Na drugi strani je bil natančnejši Timothé Luwawu-Cabarrot za 90:85. Ostala je še slaba minuta. Prepelič je zadel en prosti met.

Isti igralec je nato še izsilil osebno napako Fournierja v napadu, to je bila njegova peta. Prepelič je nato pol minute pred koncem zadel trojko za 89:90.

Dvajset sekund pred koncem so Slovenci pobrali žogo pod svojim košem. Sledil je zadnji napad, Luka je par sekund do konca podal do Prepeliča, ta je potegnil pod koš, želel 'položiti', a se je prikazal Batum in blokiral met. Slovenija bo igrala za bronasto kolajno proti Avstraliji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice