Šport > Olimpijske igre
59776 ogledov

Še en Slovenec bo prejel kolajno v Tokiu

Tokio OI 2020 medalje kolajne Epa
Tako so se končali še nekateri preostali 'slovenski' nastopi.

V slovenski javnosti je precej pozornosti na odprtju olimpijskih iger požela Tiljka Paljk, ki je na omenjeni slovesnosti nosila zambijsko zastavo. Gre za hčer Slovenca in Zambijke, ki je bila rojena v Postojni, kasneje pa se je z mamo preselila na Črno celino. V Tokiu je sicer nastopilo še kar nekaj športnikov, ki so na tak ali drugačen način povezani s Slovenijo.

Pomemben član argentinske odbojkarske reprezentance je pri 32-ih letih še vedno Cristian Gabriel Poglajen, Brandon Starc je za Avstralijo v skoku v višino osvojil 5. mesto, oba imata slovenske korenine. Starc ima sicer tudi precej znanega brata Mitchella, ki je reprezentant Avstralije v kriketu.

Na igrah je nastopil tudi slovenski judoist Mihael Žgank. Ta je leta 2017 še osvojil prvo slovensko moško kolajno na svetovnih prvenstvih, nato pa zaradi boljših finančnih pogojev prestopil v turško reprezentanco. Za slednjo je na EP 2019 že posegel po zlati kolajni, tokrat pa je bil v Tokiu nekoliko prekratek v boju za odličnja. Uvrstil se je sicer v polfinale, a tam izgubil, nato pa klonil v boju za bron tudi z Uzbekistancem, ki se je prebil skozi represaž. Na koncu je Žgank osvojil 5. mesto.

Mihael Žgank | Avtor: Epa Epa

Nekdanji selektor Slovenje že ima odličje

Kot del ameriške reprezentance v odbojki pa si je kolajno že zagotovil nekdanji selektor slovenske moške izbrane vrste Luka Slabe. Ta pri Američankah opravlja vlogo pomočnika priglavnem trenerju Karchu Kiralyju. Slabe se je v zadnjih letih sicer uveljavil kot pomočnik na univerzi Brigham Young, kjer je pred leti igral tudi sam. 

Po univerzitetni karieri, leta 2001 je z univerzo Brigham Young tudi postal ameriški prvak, se je Slabe vrnil čez lužo in dokaj hitro zaplul v trenerske vode. Od 2008 do 2011 je vodil Kropo, nato je prevzel Calcit Kamnik, od 2012 do 2014 pa je sedel na klopi serijskega slovenskega prvaka ACH Volleyja. Vodil je tudi slovensko izbrano vrsto. Kasneje je v Avstrji vodil še Posojilnico Dob, nato pa se vrnil v Provo v ameriški zvezni državi Utah. BYU je v naslednjih treh letih dvakrat zaigral v finalu univerzitetnega prvenstva, enkrat pa je bil zaustavljen v polfinalu.

Slabe se je leta 2018 pridružil ameriški ženski reprezentanci, trenutno pa je tudi glavni trener ženske ekipe na Univerzi North Carolina State.

Luka Slabe | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 2
  • nejc1000 20:02 09.avgust 2021.

    Še en nateg od članka

  • Donald_Williams 09:56 07.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice