Šport
8861 ogledov

"S Slovenci se nihče ne sme zafrkavati"

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Saša Despot
"Krivica ti da še dodaten veter v jadra," pred drugim delom evropskega prvenstva v rokometu pravi slovenski reprezentančni vratar.

"Na igrišču sta se postavili enaki ekipi, oboji smo imeli iste možnosti, zmaga je peljala naprej. Na začetku smo igrali gol na gol, vedeli pa smo, da jih bo naš tempo igre zlomil. To se je zgodilo v drugem polčasu. Dosegli smo nekaj lahkih zadetkov, oni pa so se, ne bom rekel predali, ampak sprijaznili s tem, da smo boljša ekipa ter da potujemo med 12 najboljših," je po zmagi nad Črno goro dejal vratar Urban Lesjak, ki se je ob koncu prvega in v drugem polčasu izkazal z nekaj izjemnimi obrambami.

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Foto Šport Slovenija gre naprej, medalje spet na vidiku!

Slovenija je v naslednji krog tekmovanja iz skupine C prenesla točko, Nemčija dve, Makedonija pa tri. V skupini D so s po dvema točkama napredovale Španija, Danska in Češka. "Malce smo se že bali, kako nas bosta stali pretekli tekmi z Makedonijo in Nemčijo. Zdaj je dejstvo, da smo v obeh skupinah vsi napredovali z majhnim številom točk. Bili smo prepričani, da bo iz skupine D ena reprezentanca napredovala s štirimi točkami. Ampak to je rokomet, v Evropi vsi lahko igrajo dober rokomet. To so pokazali Čehi, ki so nam naredili neko uslugo. A če jo zdaj ne bomo izkoristili, ne bo ta usluga vredna prav nič."

V petek se bo Slovenija na zelo pomembni tekmi pomerila z Dansko. "Danes zvečer se bomo lotili priprav na Dansko, do zdaj si njihovih nastopov na tem evropskem prvenstvu še nismo uspeli ogledati. Igralci se medsebojno poznamo, srečujemo se v ligi prvakov, po najmočnejših ligah v Evropi. Skrivalnic ni. Gojijo klasični danski stil z gosto 6-0 obrambo, z visokim blokom, s hitrim prehodom v napad z izdelanimi in neizdelanimi meti ... To so Danci, ki jih že poznamo. Tudi premagovali smo jih že. V glavah smo prepričani, da smo jih sposobni ugnati tudi na velikem tekmovanju."

rokomet evropsko prvenstvo 2018 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Glavni adut Slovenije bo igra v obrambi, proti Črni gori je četa Veselina Vujovića v drugem polčasu prejela le šest zadetkov. "Na vseh treh tekmah smo dobili največ 25 golov. Toliko so nam jih dali Makedonci in Nemci, danes smo jih dobili 19. To nakazuje naš stil igre. To je trda obramba s poizkusom priti do čim več lahkih zadetkov. To nam je proti Črni gori uspelo, delno tudi proti Nemčiji, proti Makedoniji pa ne. Zakaj ne, je vprašanje morda za koga drugega, ker so ustavljali našo igro. To je naš stil. Če bi se šli z Danci igrat rokomet za rezultat 34:33, bomo verjetno mi tisti, ki bodo dosegli gol manj, če pa bo izid 26:25, imamo možnosti za zmago."

Kako je na dvoboj proti Črni gori vplivalo dejstvo, da se do štirih popoldne uradno ni vedelo, ali bo Slovenija po spornih sodniških odločitvah na prvih dveh tekmah ostala na prvenstvu? "Iskreno povedano se ekipa s tem ni popolnoma nič obremenjevala. Mislili smo le na Črnogorce. Ne bi si oprostili, če bi razmišljali o odhodu domov, nato pa bi zaigrali in tekmo izgubili. Želeli smo si odigrati tekmo, želeli smo Evropi in vsem pokazati, da smo dobra ekipa, ki jo tudi razni stranski faktorji ne morejo spraviti iz tira. Razlika devetih zadetkov govori sama zase."

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Drugi del Šport Bo v Varaždinu dovolj prostora za Slovence?

Vseskozi je bila sicer prisotna tudi misel na zadnje trenutke dvoboja z Nemčijo. "O tem smo se veliko pogovarjali, dobili smo milijon klicev. Zaradi tega smo se od vsega pričeli malce odmikati, ker je bilo preprosto dovolj. To so reči, ki se ne bodo pozabile in prav je, da se ne pozabijo. Takšne stvari se na tako visokem nivoju ne smejo dogajati. To velja za vsak šport. Naša rokometna zveza verjamem, da bo naredila vse, da se bo o tem govorilo čim dlje, mi pa bomo za delček pozabili, če si bomo 28. januarja okoli vratu nadeli kakšno kolajno."

Je to zdaj dodatna motivacija? "Sigurno. Takšni pritiski in krivica te še bolj motivirajo, dajo ti nek dodaten veter v jadra. To smo pokazali že danes, ko smo v nekih trenutkih kar leteli po igrišču."

Bo to vplivalo tudi na slovenske navijače? "Prepričan sem, da jih je nekaj danes prišlo sem samo zato, ker so bili jezni. Da pokažejo, kako se s Slovenci ne sme nihče zafrkavati na nobenem področju. Športniki smo tisti, ki lahko najbolj združujemo ljudi, da Slovenci pokažemo enotnost."

rokomet evropsko prvenstvo 2018 Odmevi po zmagi Šport "Stroj se je ogrel"
Komentarjev 1
  • Vseslovensko Združenje Malih D 16:19 19.januar 2018.

    VIDEO REPORTAŽA – Predsedniki UEFA, RZS, Atlantic Grupa, Better Finance in VZMD ter župani in ministri o športu kot promotorju gospodarstva: www.youtube.com/watch?v=83xw3mXpfr8 VIDEO REPORTAŽA – Otvoritev »Slovenskega poslovnega središča« ob EU rokometnem prvenstvu: www.youtube.com/watch?v=-_5eIDYfeQI

Sorodne novice