Slovenija
36455 ogledov

Plaz ogroža 15 stanovanjskih objektov sredi mesta

Zagorje ob Savi Facebook Pogled s pobočja nad Cesto zmage v Zagorju.
Obeta se sanacija, škoda na stavbah, cesti in kanalizaciji pa je vse večja.

V Zagorju ob Savi se je po lanskih neurjih praktično nad centrom mesta sprožilo več zemeljskih plazov s skupno površino osmih hektarjev. Aktivno plazenje se dogaja na širini 350 metrov, poroča Zon.

Največji plaz povzroča številne razpoke na stanovanjskih objektih nad Cesto zmage, poškodovano je cestišče, prekinjena je bila kanalizacijska, vodovodna in omrežna povezava, težave so se pojavile tudi na javni razsvetljavi. Obenem je ogrožen pretočni bazen meteornih voda.

Za sanacijo plazu bo treba odšteti okoli 6,5 milijona evrov. Občina Zagorje je že oddala projekt za sanacijo in čaka na zeleno luč s strani Ministrstva za naravne vire in prostor.

Urediti nameravajo tlakovan jarek z zajemom vode, ki bo nato po cevi odtekla v potok Medijo. Regulirali bodo tok navedenega potoka od glavne avtobusne postaje do mostu, ki leži nekaj sto metrov proti jugu.

plaz Zagorje | Avtor: Občina Zagorje Občina Zagorje

Projekt predvideva tudi postavitev dveh linij pilotov večjih dimenzij, opornih kamnitih zložb, kamnitega drenažnega rebra, ponovno vzpostavitev javnega kanalizacijskega, vodovodnega in kabelskega omrežja ter razsvetljave in sanacijo javne ceste.

"Da bodo ljudje lahko varno bivali, bo potreben velik obseg del za stabilizacijo plazu," je za Zon dejal Ivo Vrtačnik, vodja Oddelka za gospodarske javne službe na Občini Zagorje. 

Rudnik že saniral, kar je moral

Prav v teh dneh je Rudnik v likvidaciji Trbovlje-Hrastnik (RTH) je končal sanacijo vseh v letih rudarjenja degradiranih površin, tudi trboveljske Bukove gore in Leš. 

Potem ko so konec lanskega leta oddali vse dopolnitve vlog za izdajo odločb o prenehanju rudarske pravice, Ministrstvo za naravne vire in prostor pričakuje, da bo likvidacija rudnika končana do konca junija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:07 01.april 2024.

    Zakaj to ni že sanirano? Kdo ima pregled nad denarjem, ki smo ga donirali ljudje, razne organizacije in kaj se dogaja z denarjem EU, ki smo ga dobili, ker po meni znanih info, so oškodovani v poplavah dobili nek drobiž, ...prikaži več glede na nastale stroške.

  • Nevica 08:50 01.april 2024.

    Kako to, da o tem poslušamo šele sedaj???? Za sanacijo BO treba odšteti...Pa kaj je s to oblastjo narobe????? Zakaj NIČ NE DELA? Palača za sodnike pa 200 milijonov EUR???? Tu bo pa ob naslednjem deževju ljudi pokopalo!!!!!

Sorodne novice