Slovenija
48011 ogledov

Toliko je star najmlajši pacient, ki je na intenzivni

Intenzivna nega koronavirus Profimedia
Dr. Mateja Logar je povedala, da najmlajši pacient, ki leži na intenzivni negi, nima pridruženih bolezni.

"Najmlajši pacient, ki je na intezivni negi, je star 38 let in je brez pridruženih bolezni," je za TV Slovenija povedala dr. Mateja Logar, zdravnica na ljubljanski infekcijski kliniki. 

Na infekcijski kliniki v Ljubljani so zapolnili prva dva oddelka, tako da so danes začeli sprejemati paciente na ortopedsko kliniko. Večje število hospitaliziranih pacientov potrebuje dodatek kisika. "V intenzivnih enotah 11 od 12 pacientov potrebuje intubacijo in mehansko ventilacijo," je za Pop TV povedala dr. Logar. V UKC je prostih še 36 aparatov za mehansko predihavanje pacientov, pričakujejo še dodatne. V skrajnem primeru bi si lahko pomagali z anestezijskimi aparati iz operacijskih dvoran.   

Nekaj pacientom se je stanje zboljšalo do te mere, da so jih uspeli ekstubirati in dihajo sami, ampak gre po besedah dr. Logar počasi. Kot je povedala dr. Logar, se stanje od trenutka, ko se pojavi potreba po dodatnem kisiku, do trenutka, ko je potrebno mehansko predihavanje, lahko poslabša v 24 urah. 

Napovedi so tvegane

Kot pravi, pri nas nimamo eksponentnega širjenja, imamo pa posamezne skupke, kot na primer v domovih za starejše, kar predstavlja povečano število primerov, ki se pojavlja v zadnjih dneh. 

O tem, kdaj bi lahko pri nas dosegli vrh epidemije, je težko govoriti. "Vse te napovedi so tvegane, saj vemo premalo o bolezni, da bi lahko napovedovali," je povedala dr. Logar. Kitajske izkušnje kažejo, da so se kitajski ukrepi pokazali kot učinkoviti po 12 dneh od uvedbe, a so bili njihovi ukrepi bolj strogi kot pri nas. Ob počasnem širjenju stroka pričakuje, da bomo v počasnem porastu in da izrazitega vrha pri nas ne bo. 

koronavirus Slovenija Vlada o dodatni omejitvi gibanja: iz stanovanj le v najnujnejših primerih

Devetdeset ljudi v bolnišnici

Po podatkih UKC Ljubljana se na Infekcijski kliniki zdravi 44 bolnikov, od tega 12 v enoti intenzivne terapije. 

V UKC Maribor je skupno hospitaliziranih 30 pacientov. Sedem pacientov je v intenzivni enoti, od tega jih je šest intubiranih.

V Sloveniji je potrjena okužba s koronavirusom pri 684 osebah. Še vedno je največ okužb v osrednjeslovenski regiji. Skupno je v bolnišnici 90 ljudi, od tega jih je 25 na intenzivni negi. Na dopoldanski novinarski konferenci je govorec vlade RS Jelko Kacin povedal, da jih "velika večina potrebuje umetno predihavanje"

Komentarjev 1
  • rahisca 20:01 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice