Slovenija
415 ogledov

V neurju za več kot pol milijona evrov intervencijskih stroškov

Toča v občini Črnomelj Bralec
Uprava za zaščito in reševanje je pripravila končno poročilo po junijskem neurju s točo in poplavami v Beli krajini.

Iz poročila, ki ga je pripravila Uprava RS za zaščito in reševanje in je dostopno med vladnimi gradivi, je razvidno, da je v junijskem močnem neurju s točo in poplavami v Beli krajini nastalo skupaj 546.854 evrov intervencijskih stroškov. Od tega je največ stroškov imela Občina Črnomelj, in sicer 298.912 evrov.

Gasilski enotam je v neurju nastalo za 234.531 evrov, upravi za zaščito in reševanje za 8420 evrov, Občini Semič za 3328 evrov in Gasilsko reševalnemu centru Novo mesto za 1664 evrov intervencijskih stroškov, med drugim piše v poročilu.

Toča, razbit avto Neurje Slovenija Po toči skoraj same totalke

Intervencijski stroški gasilskih enot zajemajo predvsem strošek poškodovane opreme in pranja oblek. V črnomaljski občini so pri izvajanju nujnih zaščitnih ukrepov in nalog po neurju nastali stroški predvsem za nujne nabave opreme in materialov, nalaganja in odvoza materialov, poškodovanih v neurju in uporabljenih za izvajanje nujnih zaščitnih ukrepov.

Črnomelj po neurju | Avtor: Tomislav Urh Tomislav Urh

Levji delež bi pokrili iz proračunske rezerve

Končno poročilo bo obravnavala vlada, ki opravlja tekoče posle, odločala pa bo tudi o predlogu sklepa, da se iz sredstev proračunske rezerve upravi za zaščito in reševanje zagotovi 412.659 evrov za pokritje intervencijskih stroškov.

Od tega bi celoten znesek intervencijskih stroškov povrnili prostovoljnim gasilskim društvom, Gasilsko reševalnemu centru Novo mesto in za popolnitev državnih rezerv materialnih sredstev. Črnomaljski občini pa bi namenili več kot 168.045 evrov, piše v predlogu sklepa, ki ga je pripravilo ministrstvo.

Črnomelj po neurju | Avtor: Tomislav Urh Tomislav Urh

Toča dosegla premer tudi do 12 centimetrov

Močno neurje s točo in poplavami je 8. junija zajelo vzhodni del Slovenije, predvsem območje Bele krajine. Uprava za zaščito in reševanje je pozvala prizadete občine, da si ogledajo in prijavijo prvo ocenjeno škodo, poročila je nato posredovalo 40 občin.

Velikost toče, ki je dosegla premer tudi do 12 centimetrov, je povzročila veliko materialno škodo. Kot kaže končno poročilo, je v Občini Črnomelj nastalo skupaj za 18 milijonov evrov, v Občini Semič pa za 70.000 evrov škode. Do sedaj je bila sicer ocenjena vrednost škode v črnomaljski občini več kot 20 milijonov evrov.

Toča, razbit avto | Avtor: bralka bralka

V neurju so bili najbolj poškodovani objekti, in sicer strešna kritina, vsa na prostem parkirana vozila in kmetijski pridelki ter vrtnine. Največ škode je bilo v občinah Črnomelj in Semič. Pas, ki ga je prizadelo neurje v občini Črnomelj, je bil dolg približno deset kilometrov in širok tri kilometre, medtem ko ji bil v občini Semič dolg pet kilometrov in širok 4,5 kilometra. Pri odpravljanju posledic pa je skupaj sodelovalo 3686 oseb, še piše v končnem poročilu uprave za zaščito in reševanje.

Ocenjena škoda v gospodarstvu je bila 1,7 milijona evrov, na strojih in opremi je nastalo za 702.200 evrov škode, na zalogah za 141.260 evrov, zaradi izpada prihodka pa je bila škoda ocenjena na skoraj 872.000 evrov, so v začetku julija pojasnili na gospodarskem ministrstvu.

Toča, razbit avto Slaba zamisel Slovenija Video: Lovci na točo posneli silovito moč petkovega neurja s točo v Črnomlju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice