Šport > Kolesarstvo
9064 ogledov

Tako se je Roglič po zmagi pošalil, kaj bo počel na Touru

Primož Roglič Jonas Vingegaard Profimedia
Jonas Vingegaard je okronal dominanco Jumbo-Visme z etapno zmago, Primož Roglič z zmago v skupnem seštevku.

Jumbo-Visma je pokazala vse svoje karte na poslednji, osmi etapi letošnjega Kriterija Dauphine. Na dirki, ki velja za generalko pred Dirko po Franciji, so Nizozemci pokazali, da letos mislijo še kako resno in bodo izjemno nevarni dvakratnemu zaporednemu zmagovalcu Tadeju Pogačarju.

Na brutalno zahtevni 139 kilometrov dolgi etapi, ki je prečkala dva vzpona prve in enega tretje kategorije ter se zaključila z naravnost ubijalskim vzponom na Plateau de Solaison (11,3 km, 9,2 %), sta oba kapetana za prihajajoči Tour družno prečkala ciljno črto. Etapa je tako pripadla Jonasu Vingegaardu, skupni seštevek pa Primožu Rogliču.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Danec in Slovenec sta tako še drugo etapo zapored dokazala, da jima vsaj na letošnjem Kriteriju Dauphine ni para. Ciljno črto sta prečkala s 15 sekundami prednosti pred Benom O'Connorjem (AG2R Citroen), ki je tako znova dokazal, da je bil obema kolesarjema Jumbo-Visme najresnejši tekmec. Vsi ostali kolesarji so za zmagovalcema zaostali vsaj 53 sekund.

Po odbitku vseh bonusnih sekund je v skupnem seštevku na koncu Primož zadržal 40 sekund prednosti pred svojim moštvenim kolegom, O'Connor je zaostal že za minuto in 41 sekund, edini preostali kolesar, ki ni zaostal že več kot tri minute, pa je bil na četrtem mestu Damiano Caruso (Bahrain Victorious), ki je zaostal za 2 minuti in 33 sekund.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Etapo je sicer pred obračunom na poslednjem klancu zaznamoval pobeg velike skupine, potem ko se prvemu napadalcu Sebastianu Schönbergerju v ospredju že na prvem vzponu pridružijo Nils Politt, Gregor Mühlberger, Bruno Armirail, Michael Storer, Mikkel Honoré, George Bennett, Julien Bernard, Antwan Tolhoek, Jan Hirt, Franck Bonnamour, Eliot Lietaer ter najboljši hribolazec dirke Pierre Rolland.

Toda za Politta, Mühlbergerja, Lietaerja and Schönbergerja je ta vzpon prve kategorije prezahteven, zato hitro izgubijo kontakt, se pa zato v ospredje preseli ter priklopi ubežnikom še ena skupinica odličnih kolesarjev, katero sestavljajo Eddie Dunbar, Laurens De Plus, Antonio Tiberi, Kenny Elissonde, Simon Geschke, Alexis Vuillermoz in Matteo Fabbro.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Rolland na vrhu potrdi svoj primat v kategoriji za najboljšega po točkah na gorskih ciljih, medtem ko se iz glavnine, ki ubežni skupini ne pušča preveč maneverskega prostora, v lov za ubežniki na spustu poda Gorka Izagirre. Vodilni skupini uspe priključiti sredi drugega vzpona dneva, na katerem še enkrat Rolland pobere maksimalno število točk.

Glavnina v ozadju pod vodstvom Jumbo-Visme narekuje peklenski tempo, tako da si ubežniki nikoli ne uspejo privoziti prednost dosti večje od dveh minut, obenem pa se začne vodilna skupina tudi precej redčiti.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vzponu na sloviti Colombiere se tako v ospredju držijo le še Storer, Elissonde, Bennett, Hirt, De Plus in Dunbar, ki dosežejo vrh z minuto in 20 sekundami prednosti, katera pa se do začetka zadnjega brutalnega vzpona stopi le še na minuto. 10 kilometrov pred ciljem se za napad odloči Hirt, a ga tekom naslednjih dveh kilometrov uspeta ujeti Bennett in Storer.

V ozadju Jumbo-Visma še naprej navija nori ritem in ko narekovanje tempa prevzame izjemni Steven Kruijswijk, začnejo odpadati tudi največja imena, kmalu pa so ujeti vsi ubežniki. Tempu izkušenega Nizozemca ne morejo slediti niti David Gaudu, Tao Geoghegan Hart ter tudi Caruso.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Dobrih šest kilometrov pred ciljem se tako oblikuje skupina najmočnejših, v kateri so poleg Kruijswijka, Rogliča in Vingegaarda le še O'Connor, Esteban Chaves ter Jack Haig.

Ko pa dober kilometer pred ciljem začnejo popuščati moči Kruijswijku, se naravnost izstrelita Vingegaard in Roglič, medtem ko vsi ostali odpadejo, le O'Connor jima nekaj časa uspe slediti, a tudi njegov zaostanek se knalu začne vrteti med 15 in 20 sekundami.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

Vingegaard večino časa narekuje tempo, ko pa postane jasno, da nihče ne more ogroziti Rogličeve skupne zmage, se na čelo preseli tudi Slovenec, z Dancem pa uspeta pred nepopustljivim Avstralcem držati dovolj prednosti, da lahko v miru družno prečkata ciljno črto. Etapa Vingegaardu, skupni seštevek Rogliču!

Trikratni zmagovalec dirke po Španiji je postal drugi Slovenec s skupno zmago na Dauphineju, potem ko je pred 12 leti slavil Janez Brajkovič. Za slovenskega asa, trenutno tretjega kolesarja sveta na Ucijevi lestvici, je bila to 64. zmaga v karieri in četrta v sezoni.

Janez Brajkovič | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič je obenem postal šele četrti kolesar, ki je v istem letu dobil dve največji enotedenski dirki v Franciji, Pariz-Nico in Dauphine. To je doslej uspelo le Francozu Jacquesu Anquetilu (1963, 1965), Belgijcu Eddyju Merckxu (1971) in nazadnje Britancu Bradleyju Wigginsu (2012).

"Končno sem letos uspel dobiti nekaj dirk v Franciji, občutek je res lep," je najprej z nasmeškom na obrazu organizatorjem dirke odgovarjal Roglič. "Definitivno je bila to sijajna predstava celotne ekipe. Od samega začetka etape, ki je bila zelo zahtevna, smo imeli vse pod nadzorom. Jonas je bil na zadnjem vzponu zelo močan, za ekipo pa je to res nor, neverjeten zaključek dirke," je še dodal zmagovalec Dauphineja.

Kriterij Dauphine | Avtor: Profimedia Profimedia

"Bilo je neverjetno. Imeli smo načrt, da napadem, Primož pa bi mi sledil. Želeli smo videti, ali se lahko znebimo vseh tekmecev na zadnjem vzponu, kar nama je tudi uspelo. Lahko sva zadovoljna in ponosna na to, kar sva naredila," pa je po sedmi zmagi v karieri dejal 25-letni Vingegaard.

"Kot vidimo, se stvari pomikajo v pravo smer, zato smo lahko samozavestni. Seveda je ostalo še nekaj časa in dela, da se ustrezno pripravimo na dirko po Franciji," je še dejal Zasavec. Zdaj ga čaka nekaj dni dopusta, nato pa - kot se je v izjavi za organizatorje dirke pošalil - se bo "na Touru pripravljal na dirko po Španiji".

To je bila sicer zadnja preizkušnja za Rogliča pred dirko po Franciji, ki se bo v Koebenhavnu na Danskem začela 1. julija.

 

- skupni vrstni red:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 29:11:22
 2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                + 0:40
 3. Ben O'Connor (Avs/AG2R Citroen)                     1:41
 4. Damiano Caruso (Ita/Bahrain-Victorious)             2:33
 5. Jack Haig (Avs/Bahrain-Victorious)                  3:13
 6. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert)        3:17
 7. Esteban Chaves (Kol/EF Education-EasyPost)          3:18
 8. Tao Geoghegan Hart (VBr/Ineos Grenadiers)           3:44
 9. Ruben Guerreiro (Por/EF Education-EasyPost)         3:48
10. Tobias Johannessen (Nor/Uno-X Pro Cycling)          2:05
...
Komentarjev 1
  • nezemljan 20:29 12.junij 2022.

    ... rogla the kin of road ... 👑

Sorodne novice