Šport > Kolesarstvo
6444 ogledov

Movistar napadel ob 'mali potrebi' in prišel do rdeče majice

Annemiek Vn Vleuten Profimedia
V španski ekipi niso upoštevali nenapisanega pravila.

Za precej vznemirjenja je v kolesarskem svetu povzročila sobotna etapa ženske dirke po Španiji. Na njej je prišlo do menjave v vodstvu, rdečo majico je oblekla članica ekipe Movistar Annemiek Van Vleuten. Vodstvo v skupnem seštvku je v etapi izgubila njena rojakinja Demi Vollering (SD Works). 

Do odločilnega napada je prišlo v 36. kilometru etape, ko je Volleringova morala na 'malo potrebo'. "Sedemdeset kilometrov pred ciljem sem morla 'odtočiti', enako tudi nekaj mojih moštvenih kolegic, Femke Markus pa je imela predrto zračnico. To je bilo tik pred vstopom v mesto. Nič se ni dogajalo, glavnina je takrat vozila zelo počasi," je situacijo tik pred napadom Movistarja opisala Volleringova.

Nato je počilo, s tem pa so pri španski zasedbi prekršili enega od nanapisanih pravil v kolesarstvu, da se vodilnega ne napada ob 'klicih narave' in padcih, ki niso njegova krivda. Športni direktor Movistarja Sebastian Unzue se je po etapi branil, da so že pred etapo na tem mestu načrtovali napad v primeru močnega vetra: "Zjutraj smo imeli zelo jasen plan. Vedeli smo, da gre za zelo 'odprt del proge' (glede na veter; op.p.), šlo je za dolg most in močan prečni veter."

Potezo ekipe je branila tudi svetovna prvakinja Van Vleutenova: "Bil je res izjemno ugoden čas za napad na mostu in smola je, da so se nekatera dekleta ravno takrat ustavila. A mi smo že imeli svoj načrt, njihov postanek pa tudi ni bil dobro izbran, saj smo zavijali desno, veter pa je postajal močnejši. Tudi to, da se ustaviš pravi čas in ne na primer ob prečnem vetru, je del dirke."

Annemiek Vn Vleuten | Avtor: Epa Epa

Druge Nizozemke njen odgovor ni zadovoljil: "Tudi sama bi na njenem mestu izjavila enako. Ampak šlo je res za veliko naključij. Naredili so vse, da so mi odvzeli rdečo majico. To je vrhunski šport in ne pričakujem daril, ampak, da nekaj narediš na takšen način ... sramota."  Volleringova je še dodala, da se bo poskušala maščevati na današnji etapi, s to pa se bo dirka tudi končala.

"Naredili so veliko napako, saj so se ustavili ob najbolj neprimernem času. Enako se je dan prej zgodilo nam, ko se je Liane Lippert ustavila tik pred vzponom in je nato zaostala. Toda mi smo sprejeli našo napako in se nismo pritoževali, ko so v glavnini navili tempo. To je dirkanje," je zaključil Unzue.

Prav Movistarja se sicer drži oznaka, da vedno ne upošteva nenapisanih pravil, enkrat pa je to na primer občutil tudi slovenski as Primož Roglič. Ta je bil leta 2019, prav tako na dirki po Španiji, z večino moštvenih kolegov vpleten v množični padec, pri španski ekipi pa so po padcu velikega tekmeca ter vodilnega na dirki hitro navili tempo in se oddaljili.

Po številnih protestih kolesarjev iz preostalih ekip, ki so kolesarjem Movistarja precej neposredno povedali, kaj si mislijo o njihovi potezi, je španska ekipa vendarla popustila ter dovolila zaostalim skupinam kolesarjev, da so se priključili glavnini. "Alejando Valverde ter ekipa Movistarja sta naravnost onečastila dres svetovnega prvaka, ki jim to leto pripada. Sam bi rajši izgubil, kot zmagal na takšen način," je bila takrat zgolj ena izmed izjav komentatorja na angleškem Eurosportu.

"Vedno to počnejo eni in isti bedaki! Mogoče bodo nekega dne dobili dirko s poštenim napadom," pa je izjavil Miguel Angel Lopez, takrat kolesar Astane, ki je kasneje prestopil prav k Movistarju, a se nato sprl z vodstvom ekipe.

Pri Movistarju so se sicer takrak opravičili za svoje početje, svoje dejanje pa so opravičevali s podobnimi besedami kot tokrat: "Ekipa Movistar bi se rada opravičila za dogodke, ki so se zgodili v 19. etapi Vuelte. Kolesarili smo naprej le zato, ker smo sledili strategiji, ki smo jo začrtali že pred etapo, v nobenem primeru nismo želeli le izkoristili padca nasprotnikov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice