Šport > Kolesarstvo
4545 ogledov

Roglič na vzponu pometel s konkurenti, nato katastrofa na spustu ...

Primož Roglič Reševalni pas/Twitter
Michael Storer (Team DSM) do nove zmage na Dirki po Španiji, v rdečem po novem Odd Christian Eiking (Intermarche Wanty), Primož Roglič (Jumbo-Visma) zdrsnil na tretje mesto.

10. etapa letošnje Dirke po Španiji je dala dva presenetljiva junaka. Prvi je Avstralec Michael Storer, ki je bil najmočnejši izmed ubežnikov in je tako vpisal še drugo zmago na letošnji Vuelti, medtem ko je senzacija dneva zagotovo novi nosilec rdeče majice...

Odd Christian Eiking je namreč etapo končal na petem mestu z 22 sekundami zaostanka, a ker so največji konkurenti prikolesarili v cilj s skorajda 12 minutami zaostanka, je bilo to dovolj, da je Norvežan povsem nepričakovano z lepo prednostjo prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

"Majico smo kot ekipa vzeli že v tretji etapi, zato je vse to, kar se dogaja, le bonus. Ampak posebej zame res zelo prijeten bonus. Nisem ravno pričakoval, da bom tu sedel v rdeči majici. Potreboval bi pravi čudež z devetimi minutami zaostanka, da bi postal vodilni. Toda po radiu so mi ves čas govorili, da se prednost povečuje, zato sem vedel, da je rdeča majica mogoča," je po etapi dejal skupno vodilni Eiking, šele drugi Norvežan v rdeči majici v zgodovini Vuelte.

26-letni kolesar, ki je v celotni profesionalni karieri zbral tri zmage ima tako 58 sekund prednosti pred Guillaumom Martinom (Cofidis), ki se je na drugo mesto povzpel prav tako po zaslugi današnjega bega, medtem ko Primož Roglič na tretjem zaostaja že za 2 minuti in 17 sekund.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Je pa zato Roglič ohranil enako prednost pred najbližjimi zasledovalci ter jo še nekoliko povečal pred nekaterimi izjemno nevarnimi kolesarji, kot sta člana Ineosa Egan Bernal in Adam Yates, čeprav je dolgo izgledalo, da bo ukradel ogromno časa tudi preostalim rivalom.

Kolesarji so namreč morali na deseti etapi izmed resnejših klancev prečkati le Puerto de Almachar (2. kategorije), preden jih je pričakal 15-kilometerski spust do cilja.

Prav na tem vzponu pa je Roglič silovito napadel ter si do vrha prikolesaril že prednost 20 sekund pred Enricom Masom, Jackom Haigom in Miguelom Angelom Lopezom (2., 3. in 4. iz skupne razvrstitve pred začetkom etape), medtem ko so preostali kolesarji zaostajali še dosti več.

A je bil nato Roglič na spustu nekoliko nepreviden, na enem izmed ovinkov je tako zdrsnil ter pristal na tleh. Padec na Slovencu vsaj na prvi pogled ni pustil vidnejših posledic, a ga je zasledovalna trojica tako ujela.

Primož Roglič Video Šport Poglejte si Rogličev padec, po katerem je celi Sloveniji zastal dih

Skupaj so nato previdneje nadaljevali do cilja, tako da je uspelo skupinici favoritov priključiti še nekaj odličnih kolesarjev (Aleksander Vlasov, Sepp Kuss, Felix Großschartner), vsi skupaj so z 11 minutami in 49 sekundami zaostanka za zmagovalcem prispeli v cilj.

Izmed največjih favoritov sta jo tako najslabše odnesla prav kolesarja Ineosa Yates in Bernal, ki sta v cilj prikolesarila v naslednji skupini ter tako izgubila dodatnih 37 sekund, pravo katastrofo pa je doživel Giulio Ciccone, ki je s sedmega mesta v skupnem seštevku zdrsnil celo iz prve deseterice, potem ko je danes proti favoritom izgubil kar minuto in 14 sekund.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Sama etapa se je sicer začela zelo eksplozivno, saj ni bilo časa za počitek, napadi so si sledili eden za drugim, na oblikovanje bega pa smo morali tako čakati kar 80 kilometrov.

Končno se uspe v ospredju izoblikovati skupinica 31 kolesarjev, ki si je privozila prednost celo večjo od 12 minut, zaradi česar je kmalu postalo jasno, da bo rdeča majica po koncu etape zamenjala lastnika, saj je Odd Christian Eiking v skupnem seštevku zaostajal vsega 9 minut in 10 sekund.

Odlično sodelovanje ubežnikov je nato prvi pokvaril Matteo Trentin, ki je napadel 36 kilometrov pred ciljem, še trojica kolesarjev pa se mu je v ospredju pridružila, dokler jih ni med poslednjim vzponom ujela še sedmerica napadalcev, izmed katerih se je za najmočnejšega izkazal Storer, ki je prvi prečkal vrh ter se proti cilju spustil s 40 sekundami prednosti.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Cilj je nato prečkal z 22 sekundami prednosti pred Maurijem Vansevenantom (Deceunick Quick Step) in Clementom Champoussinom (AG2R), kar je bilo dovolj, da je v vsega nekaj dneh slavil še svojo drugo etapno zmago na Dirki po Španiji.

"To je res neverjetno, še bolj kot v sedmi etapi. Dolgo smo se borili, da smo prišli v ubežno skupino. Toda ko se je vzpostavila, sem vedel, da moram napadati, če želim osvojiti etapo. Začutil sem svoj trenutek in upal na najboljše," je za organizatorje Vuelte dejal Storer, zmagovalec štirih dirk v poklicnem kolesarstvu.

Vuelta | Avtor: Epa Epa

Medtem ko je Storer mirno križaril proti zmagi, pa je v ozadju za pravi kaos poskrbel Roglič, ko je nenadoma napadel na vso silo in naravnost odpihnil vse konkurente, a je nato s padcem zapravil možnosti, da bi še dodatno povečal svojo prednost pred najbližjimi zasledovalci.

Preostali Slovenci so varno prečkali ciljno črto. Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil danes 51. (+13:03), v skupnem seštevku pa je ohranil 18. mesto (+11:49). Luka Mezgec (BikeExchange) in Jan Tratnik (Bahrain Victorious) sta zaostala več kot 20 minut, v skupnem seštevku pa zasedata 132. oz 142. mesto z več kot uro in pol zaostanka za vodilnim.

V sredo bo na sporedu razgibana 11. etapa od Antequere do Valdepenas de Jaena (133,6 km). Teren je znova pisan na kožo ubežnikom, a ponuja tudi poligon za razlike med najboljšimi.

* Izidi, 10. etapa, Roquetas de Mar - Rincon de la Victoria (189 km):
  1. Michael Storer (Avs/Team DSM)                         4:09:21
  2. Mauri Vansevenant (Bel/Deceuninck-Quick-Step)          + 0:22
  3. Clement Champoussin (Fra/Ag2r Citroen)               isti čas
  4. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)
  5. Odd Christian Eiking (Nor/Intermarche-Wanty-Gobert)
  6. Jhonatan Narvaez (Ekv/Ineos Grenadiers)                  0:51
  7. Nicholas Schultz (Avs/BikeExchange)                  isti čas
  8. Geoffrey Bouchard (Fra/Ag2r Citroen)
  9. Lilian Calmejane (Fra/Ag2r Citroen)
 10. Kenny Elissonde (Fra/Trek-Segafredo)
...
 37. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                         11:49
 51. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                      13:03
104. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                    21:41
137. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                          22:59
...

- skupni vrstni red:
  1. Odd Christian Eiking (Nor/Intermarche-Wanty-Gobert)  38:37:46
  2. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                         + 0:58
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                          2:17
  4. Enric Mas (Špa/Movistar)                                 2:45
  5. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar)                        3:38
  6. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                       3:59
  7. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                       4:46
  8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                              4:57
  9. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                        5:01
 10. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)                5:42
...
 18. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                      11:11
132. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        1:33:33
142. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                  1:36:24
...
Komentarjev 2
  • miha.z 17:28 24.avgust 2021.

    Katastrofa ste novinarji!

Sorodne novice