Šport > Kolesarstvo
774 ogledov

Takšen pekel čaka Primoža Rogliča

Primož Roglič Epa
Pred prostim dnem na Vuelti Primoža Rogliča čaka še zahtevna gorska etapa.

Na kolesarski dirki po Španiji bo danes na vrsti zahtevna deveta etapa od Puerto Lumbrerasa do vrha na Alto de Velefiqueju (188 km). Primož Roglič bo pred prostim ponedeljkom branil majhno prednost v skupnem seštevku španske pentlje, na kateri lovi tretjo zaporedno zmago.

V boju za rdečo majico ima 31-letni Roglič (Jumbo-Visma) še naprej osem sekund naskoka pred Avstrijcem Felixom Grossschartnerjem (Bora-Hansgrohe) ter 25 pred Špancem Enricom Masom (Movistar).

Četrti je z zaostankom 36 sekund Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movistar), peti pa še en Slovenec Jan Polanc (UAE Team Emirates), ki za rojakom zaostaja 38 sekund.

V nedeljo kolesarje, med katerimi sta od Slovencev še Jan Tratnik (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (BikeExchange), čaka gorska etapa, v kateri bodo morali med drugimi premagati kar štiri kategorizirane klance, izmed katerih sta dva naravnost brutalna.

Vuelta | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Najprej 57 km pred ciljem kar 29 km dolg stopničast vzpon na Alto Collado Venta Luisa z neenakomerni nakloni. Najtežji del vzpona je med 15. in 22. km. Nato pa sledi še zaključni vzpon na Alto de Velefique. Zelo zahtevnih je začetnih pet kilometrov tudi z daljšim odsekom z 12-odstotnim naklonom.

Roglič je po sobotni sprinterski etapi dejal, da je tekmecev ogromno in da upa na dobre noge. "Moral bom pač sprejeti položaj, v katerem se bom znašel po nedeljski etapi. Šlo bo za zelo zahteven dan v gorah. Tekmeci so v petek pokazali, da so zelo močni. Upam na dobre noge, zagotovo se bomo borili na vso moč."

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Na vzponu na Velefique tako lahko pričakujemo prvi resnično pravi epski spopad kolesarjev na letošnji Vuelti, potem ko bodo kolesarji na nedeljski etapi prekolesarili kar 4500 višinskih metrov, se namreč trasa zaključi z brutalnim prvim "especial" klancem (posebna kategorija znotraj 1. kategorije, rezervirana za najspektakularnejše vzpone) letošnje Dirke po Španiji.

Alto de Velefique je dolg 13,2 kilometra, medtem ko povprečni naklon znaša 7,3 %, strokovnjaki pa pričakujejo, da se bodo favoriti na njem udarili tako za rdečo majico, kot tudi za etapno zmago, saj naj bi ekipe, ki se borijo za skupni seštevek, nadzorovale potek etape.

Poleg "posebnega" Velefiqua bodo sicer kolesarje pričakali še trije kategorizirani vzponi. Najprej si bodo pretegnili noge na dolgem a precej položnem Alto de Cuatro Vientosu. Ta vzpon druge kategorije se sicer vleče kar 11,2 kilometra, a ob zelo rahlem naklonu 3,4 %.

Vuelta | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Malce po polovici etape pa sledi prva prava pošast nedeljske etape, saj bodo kolesarji napadli kar 28,6 kilometrov dolg vzpon prve kategorije Alto Collado Venta Louiso, ko bodo noge po skoraj 30 kilometrih vzpenjanja ob 4,5 % naklonu zagotovo zelo pekle.

Kot uverturo za Velefique pa bodo kolesarji opravili še s Alto de Castro de Fiabresom, ki ob dolžini 6,2 kilometrov in naklonu 3,5 % velja za vzpon tretje kategorije.

Takoj po spustu pa bo kolesarje pričakal brutalni Velefique, kjer naklon že v prvem kilometru doseže 12 %. Slednji po prvih petih kilometrih vendarle nekoliko upade, a se nato dalje vseeno ves čas vrti okoli 6 %, preden se ne umiri v zadnjih dveh kolometrih, ki sta pretežno položna.

Vuelta | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Vuelta se je sicer nazadnje zaključila z brutalnim vzponom na Velefique leta 2009, ko je kraljevsko etapo takratne Dirke po Španiji dobil izjemni hribolazec Ryder Hesjedal.

In kdo bo nasledil legendarnega Kanadčana kot novi kralj Velefiqua? Strokovnjaki kot glavnega favorita seveda izpostavljajo našega Primoža Rogliča, medtem ko mu naj bi najresnejšo konkurenco predstavljala Adam Yates in Enric Mas, na svojo priložnost pa čakajo tudi Mikel Landa, Miguel Ángel López, Richard Carapaz in Egan Bernal.

Kljub pričakovanem spopadu med kandidati za skupni sešetevek pa nikakor ne smemo prezreti možnost tudi uspešnega bega, kjer so kolesarski analitiki kot najnevarnejše kolesarje izpostavili Marka Paduna, Romaina Bardeta, Iona Izagirrea, Rafala Majko in Michaela Storerja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice