Šport > Kolesarstvo
9510 ogledov

Razkril skrivnost Rogličevih uspehov: "Tega mu preprosto ni treba početi!"

Adam Blythe Epa
Adam Blythe je pojasnil ključ do Rogličevih uspehov, potem ko si je Slovenec znova privozil rdečo majico vodilnega na Vuelti.

Adamy Blythe, nekdanji angleški državni prvak v cestnem kolesarstvu, je leta 2019 pri komaj 30 letih naznanil, da svoje kolo postavlja v kot, in vse od takrat opravlja odlično delo strokovnega komentatorja pri Eurosportovih prenosih.

Nekdaj odlični kolesar ni zgolj le nadvse zabaven gost studia, temveč nudi tudi zelo dober vpogled v svet kolesarstva, katerega je še nedolgo nazaj bil aktiven član. Blythe tako po etapah natančno pojasni taktike in odločitve posameznih ekip.

Adam Blythe | Avtor: Epa Epa

Glede na to, da je prvo ime kolesarstva zadnjih tednov zagotovo Slovenec Primož Roglič, ki si je najprej privozil zlato medaljo v kronometru na Olimpijskih igrah, z odličnimi nastopi pa nadaljuje tudi na letošnji Vuelti, ni presenetljivo, da je bil prav kolesar Jumbo-Visme tokrat v središču Blythove pozornosti.

Nekdanji zmagovalec prestižne klasike London-Surrey se je tako dotaknil Rogličeve taktike na peti etapi, potem ko je Slovenec ponovno prevzel vodstvo v skupnem seštevku, tako da je preprosto napadel v zadnji metrih vzpona na Cullero ter si kljub poznemu napadu privozil nekaj sekund prednosti, obenem pa je na cilju zaostal le za ubežnikom Magnusom Cortom Nielsenom ter na ta način pobral še dodatne bonusne sekunde.

Magnus Cort Nielsen | Avtor: Epa Epa

Blythe je tako mnenja, da ta njegov izjemen pospešek v zadnjih metrih dela odločilno razliko, saj mu zaradi njega ni potrebno napadati konkurentov, temveč jim lahko preprosto sledi, nato pa v poslednji metrih obračuna z njimi in si tako počasi gradi čedalje večjo prednost.

Podobno smo videli tudi na poslednji etapi, ko Roglič dejansko ni niti enkrat napadel, temveč je zgolj sledil vsem napadom, na koncu tudi odločilnemu Enrica Masa, katerega je nato ponovno premagal zgolj v zaključnih metrih, s čimer si je privozil še dodatno razliko pred njim.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

"Kar sem do sedaj opazil, je, da si Roglič vedno pridobi čas, ne da bi na največjih tritedenskih dirkah sploh napadel. Njemu tega preprosto ni potrebno početi. Vedno samo zbira točke. To je naredil tudi na peti etapi. Ni mu treba ničesar nadzorovati, mora zgolj biti v pravi poziciji, da lahko na koncu uporabi svoj sprint, svoj zaključek, ki ga ima na koncu dirk na klanec. Pri tem mu ni nihče kos in če so še vedno na voljo bonifikacijske sekunde, jih preprosto pobere in se jim počasi oddalji," je o razlogih za Rogličevo dominanco spregovoril Blythe.

Anglež je namreč mnenja, da Rogliču sploh ni potrebno svoje nasprotnike poraziti na klancu, kakor so se ponavadi dobivale velike tritedenske dirke, temveč je dovolj, da svojim konkurentom preprosto sledi, saj si bo že zaradi svojega zaključnega sprinta v breg privozil dovolj veliko prednost v skupnem seštevku.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

"Tudi če ni velikih časovnih razlik v cilju, si je sposoben povečati prednost, tako da preprosto opravi minuto in pol dolg sprint. In to bo počel tudi v prihodnje. Ni mu potrebno poslati ekipe v ospredje, da razbije konkurenco, saj to ne bi imelo smisla, lahko se preprosto zanese na svoj zaključek," je skrivnost za Rogličeve uspehe povzel Britanec.

Naj še dodamo, da je Roglič svojo drugo Vuelto dobil prav na takšen način, saj je bil vse skupaj Ekvadorec Richard Carapaz na cesti celo hitrejši od Slovenca, ki pa si je s pomočjo bonusnih sekund zgradil dovolj veliko prednost, katere nekdanji zmagovalec Gira preprosto ni mogel več izničiti. In kot zaenkrat vse kaže, se bo takšne strategije Roglič poslužil tudi letos, ko si je brez pravih napadov že privozil zelo lepo prednost pred največjimi konkurenti, z izjemo Masa.

Komentarjev 1
  • Ender3 17:50 23.avgust 2021.

    Dobra analiza, večina se bo verjetno strinjala s tem !

Sorodne novice