Šport > Kolesarstvo
1418 ogledov

Tako po svetu in doma odmeva Pogačarjeva zmaga

Tadej Pogačar TdF Epa
Zmaga Tadeja Pogačarja na dirki po Franciji, s čimer je 22-letni mladenič postal najmlajši dvakratni zmagovalec Toura, odmeva v medijih po Evropi in širše.

Francoski športni časnik L'Equipe, ki je uradni medijski partner Toura, je ob koncu dirke v nedeljo zvečer na svoji spletni naslovnici objavil fotografijo Tadeja Pogačarja z velikim pripisom "Neizprosni Pogačar". Časnik pri tem izpostavlja, da je mladi Slovenec pokazal izjemno predstavo. Njegova nadvlada na dirki pa bi tako po mnenju časopisa lahko trajala še dolga leta.

Novica o Pogačarjevi drugi zaporedni zmagi na dirki po Franciji je bila med glavnimi novicami dneva na agenciji Reuters. Ta je v naslovu Pogačarja poimenoval "Mali kanibal" in ga tako primerjala z legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom, ki je na Touru skupno slavil petkrat.

"Tadej Pogačar je v nedeljo postal najmlajši kolesar z zaporednima zmagama na dirki po Franciji. Z izjemnim dirkanjem je privabil številne primerjave z najboljšimi v zgodovini tega športa," je ob tem zapisala agencija.

Tadej Pogačar Dominacija Šport Pogačar kot novi kanibal svetovnega kolesarstva

Italijanski športni časopis Gazzetta dello Sport pa je Pogačarja imenoval za "kralja Toura". Današnja zadnja etapa je bila po pisanju najbolj znanega italijanskega športnega medija zmagovita parada za dvojnega zmagovalca.

Britanski BBC je na svojih spletnih straneh sicer uvodni del poročanja o Touru namenil Marku Cavendishu, ki mu na zadni etapi ni uspelo zabeležiti 35. etapne zmage na francoski pentlji, s čimer bi prehitel Merckxa z največ etapnimi zmagami v zgodovini. A je britanski javni medij nato velik del članka posvetil "Predsedniku Pogačarju".

"Pogačar je preprosto dominiral na tem Touru. V gorah ni imel pravih tekmecev, v prvem kronometru v peti etapi pa je odpihnil vse ostale. Dvaindvajsetletniku dinamika dirke in njegovi konkurenti niti enkrat niso povzročali težav," je zapisal BBC.

Mark Cavendish in Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob uspehu Pogačarja, ki si je na družbenih omrežjih prislužil številne čestitke in pohvale, pa ni ostal neopažen tudi širši uspeh slovenskih kolesarjev na Touru. Tako je zadnji dan dirke veliko pozornosti požela gesta trojice Slovencev na dirki - Pogačarja, Mateja Mohoriča in Luke Mezgeca - ki so se ob uvodu etape s poziranjem s številko 11 v rokah poklonili Primožu Rogliču. Ta je po poškodbi zaradi padca dirko končal v prvem tednu.

Tadej Pogačar Parada Šport Pogi že med etapo delil podpise, nato pokazal Rogličevo številko

Video te geste je na Twitterju delil slovenski premier Janez Janša, ki je ob tem zapisal, da je "Slovenija ponosna na vas", ob tem pa je v zapisu omenil Pogačarja, Mohoriča in Rogliča.

Posnetke geste so delili tudi prireditelji največje kolesarske dirke na svetu, ki so na uradnem profili na Twitterju zapisali, da je trojica slovenskih kolesarjev slavila slovenske uspehe, ne da bi ob tem pozabila na Rogliča.

Medtem se je čestitkam Pogačarju po družbenih omrežjih pridružil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je zapisal, da je danes "Slovenija soglasno rumena".

Na podelitvi pokala za skupno zmago v osrčju Pariza je sodeloval tudi slovenski zunanji minister Anže Logar. Ta je na svojem profilu na Twitterju objavil fotografijo z zmagovalcem dirke in zapisal: "Čestitke [Tadej Pogačar] in iskrena hvala za vsa odrekanja in vložen trud."

Čestitkam Pogačarju, ki so kar deževali med slovenskimi uporabnimi družbenih omrežji, pa so se pridružili tudi nekatere športne zveze in znani slovenski športniki. Tako so v Nogometni zvezi Slovenije v čestitki objavili posnetek Pogačarja na zmagovalnem odru v Parizu, dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec pa je ob videu slovenske trojice na Touru zapisala: "Dvakratni zaporedni zmagovalec, čestitke [Tadej Pogačar]".

 
Komentarjev 1
  • Kathy_Duckett 09:41 19.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice