Šport > Kolesarstvo
14010 ogledov

Za Rogličevega novega šefa ni dvoma: "To je Pogačar!"

Primož Roglič in Tadej Pogačar Profimedia
Legendarni Bernie Eisel je mnenja, da je bil v letošnji sezoni Tadej Pogačar razred zase in si zasluži priznanje za najboljšega kolesarja leta.

Sezona 2023 je bila polna številna fantastičnih kolesarskih predstav in na koncu leta se zdi skoraj nehvaležno izbrati le enega kolesarja, ki si zasluži prestižni naziv najboljšega kolesarja leta. Toda podelitev nagrade Zlato kolo (Velo d'Or) se bliža in nekako med strokovnjaki izstopajo štirje kandidati. Svetovni prvak Mathieu van der Poel, zmagovalec Toura Jonas Vingegaard, prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki vse do sredine septembra sploh ni poznal poraza, najslabši rezultat v celem letu pa mu je bilo četrto mesto.

Toda po mnenju športnega direktorja pri Bori-Hansgrohe, nekdanjega odličnega kolesarja Bernieja Eisela, vse skupaj vseeno ni tako tesno. Novi športni direktor Primoža Rogliča je namreč prepričan, da ni nobenega dvoma, da je najboljši kolesar leta 2023 ... ne njegov nov varovanec, temveč Rogličev rojak Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Mladi Slovenec je sicer še drugo leto zapored moral na dirki vseh dirk priznati premoč Vingegaardu, a se za razliko od preračunljivega Danca ni osredotočil le na ena ali dve dirki v letu, temveč je zmagoval od začetka do konca sezone (dobesedno, saj je zmagal tako na prvi, kot svoji zdnji dirki leta).

Pogačar je leto zaključil s 17 zmagami (več jih je imel le sprinter Jasper Philipsen), dvema kolesarskima spomenikoma - dirko po Flandriji in dirko po Lombardiji, dvema etapama in drugim mestom na Touru, dvema naslovoma državnega prvaka, zmagami na Pariz-Nici, Amstel Gold dirki, valonski puščici ter bronom na svetovnem prvenstvu.

Bernie Eisel | Avtor: Profimedia Profimedia

"Njegova serija zmag sega od februarja do oktobra, najvišje rezultate je dosegal tako na enodnevnih klasikah, kot etapnih dirkah. Zaradi tega je razred zase," je v pogovoru za Eurosport izjavil športni direktor Bore Hansgrohe. "Vedno ima nasmeh na svojem obrazu. Ne vem, kaj bi počel, če ne bi mogel dirkati s kolesom," je svojo izbiro podkrepil 42-letni Avstrijec, ki je tekom svoje kariere slavil 16 profesionalnih zmag.

Kar pa se tiče kolesarjev, ki so se še najbolj približali Pogačarju, Eisel ponovno ni izbral Rogliča, temveč je izspostavil Van der Poela. "Bil je neverjeten s svojimi zmagami na svetovnem prvenstvu in dveh velikih kolesarskih spomenikih (Milano-San Remo in Pariz-Roubaix op. p.)," je za konec Pogačarjevega najtežjega tekmeca v boju za Zlato kolo izpostavil legendarni Nemec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice