Šport > Košarka
6320 ogledov

Dončić se ni strinjal s Kiddom: "Bolje, da čimprej pozabi na to"

Luka Dončić Christian Wood Reševalni pas/Twitter
Luka Dončić je imel po tekmi s Phoenixom nasvet za svojega soigralca, čeprav se ta ni ravno skladal s Kiddovim razmišljanjem.

Če kateri izmed trenutnih NBA zvezdnikov dobro ve, kakšen je občutek, ko te ujame kriza pri izvajanju prostih metov, je to zagotovo naš Luka Dončić, kateri je imel v preteklosti silne težave pri izvajanju prostih metov. Prav zato je morda Luka najboljši naslov za nasvet po bolečem porazu Dallasa na otvoritveni tekmi nove sezone.

Mavericks so si namreč sredi Phoenixa proti tamkajšnjim Suns ustvarili že 22 točk prednosti, a so na koncu vseeno izgubili s 107:105, potem ko so iz linije prostih metov zadeli zgolj 21 od 34 poizkusov, s tem pa so nasprotniku praktično poklonili 13 točk, ki so bile na koncu še kako usodne.

Kar deset prostih metov sta zgrešila oba centra, saj je JaVale McGee zadel le enega od štirih, medtem ko je novi zvezdnik Dallasa Christian Wood zgrešil kar sedem od desetih poizkusov. Zanimivo, dva zgrešena prosta meta je dodal še sicer zelo zanesljivi Spencer Dinwiddie.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda Dončić, ki zelo dobro pozna podobne težave, po tekmi ni bil zaskrbljen. "Vse skupaj je zgolj mentalno," je pojasnil prvi zvezdnik ekipe, ki je zadel vseh svojih trinajst prostih metov, kar je največ zadetih prostih ob 100-odstotnem izkupičku v njegovi karieri.

Luka je v celotni svoji NBA karieri le štiri tekme končal s 100-odstotnim izkupičkom, kadar je izvajal dvomestno število prostih metov, o njegovih težavah s to prvino pa najlepše govori podatek, da je tekom svojih prvih štirih sezon proste mete izvajal le s 73,7-odstotno natančnostjo. Še v lanski sezoni je bilo njegovo povprečje pri komaj 74,7 %.

Dončić se tako zelo dobro zaveda, s kakšnimi težavami se ukvarjajo njegovi soigralci. "Nekaj jih zgrešite in začnete razmišljati, da si ne smete privoščiti, da bi še kakšnega zgrešili... in nato verjetno zgrešite ponovno. Vse je zgolj mentalno. Preprosto morate na črto, ne da bi razmišljali o tem. Pozabiti morate na vse, kar se je zgodilo."

Luka Dončić Christian Wood | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Toda predvsem Wood ni bil pripravljen pozabiti na celotno zadevo. Svojih sedem zgrešenih prostih metov je ocenil za nekaj nedopustnega, obenem pa se posipal s pepelom, da so bili predvsem njegovi prosti meti tisti, ki so jih stali zmage.

Wood sicer tekom kariere izvaja proste mete z vsega 66,8-odstotno uspešnostjo, v četrtek pa je bila njegova uspešnost vsega 30-odstotna. Se je pa zato Wood oddolžil z zelo dobrim 60-odstotnim metom iz igre, saj je zadel kar devet od svojih 15 metov, medtem ko je ob koncu tretje in na začetku četrte četrtine dosegel kar 16 zaporednih Dallasovih točk.

Mavericks so se sicer ubadali s težavami pri prostih metih že na zadnji pripravljalni tekmi, ko so zadeli komaj 22 izmed 33 poizkusov, zadnjih nekaj treningov pa naj bi zaključevali s posamičnimi ali ekipnimi tekmovanji v prostih metih, da bi nekoliko popravili svojo strelsko formo. "Preprosto jih morate vaditi. Morate jim posvetiti čas," je o težavah s prostimi meti spregovoril trener ekipe Jason Kidd.

Christian Wood | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda Dončić je imel drugačen nasvet za svojega soigralca. Po tekmi naj bi namreč Woodu svetoval, naj zgolj čimprej pozabi slabo izvajanje prostih metov in vse skupaj preprosto odmisli ter naj ne daje posebne pozornosti prostim metom pred prvo domačo tekmo, ki čaka Dallas v noči na nedeljo, ko bodo gostili Memphis Grizzlies, poroča spletna stran dallasnews.

"Povedal sem mu, da sem tudi sam moral dati to skozi. In verjetno bom še kdaj... upam, da ne," naj bi zaključil pogovor Dončić, obenem pa dvakrat potrkal na les. "Knock on Wood," se je še pošalil in poigral s soigralčevim priimkom.

Dončić in Wood, ki je tekmo začel s klopi, sta sicer na prvi tekmi sezone skupaj odigrala vsega 16 minut, tekom katerih je Dallas naravnost blestel v napadu, saj je dosegel kar 41 točk (ob povprečju 128 točk na 100 napadov), obenem pa odlično metal iz igre s 55-odstotno natančnostjo. Res pa je, da je v tem obdobju močno trpela tudi obramba, saj je v teh 16 minutah dovolila kar 40 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice