Šport > Košarka
9213 ogledov

Mavs v središču pozornosti, kar štirje NBA asi na njihovem radarju

Luka Dončić Dorian Finney-Smith Profimedia
Po poročilih ameriških medijev naj bi po propadlem prestopu Siakama Dallas Mavericks iskali nove okrepitve.

Dallas Mavericks so po porazni lanski sezoni poleti pljunili v roke in precej izboljšali ekipo okoli svojih prvih dveh zvezdnikov, Luke Dončića in Kyrieja Irvinga. A čeprav so Mavs zagotovo naredili korak v pravo smer, se je sploh ob odsotnosti Dončića poznalo, kako so Mavs še vedno nekonkurenčni v primerjavi z najboljšimi ekipami lige.

Bliža se konec prestopnega roka in Dalllas nujno potrebuje svežo moč, ki bi nekoliko razbremenila največja zvezdnika ekipe. Mavericks so bili tako (vsaj po poročilih ameriških medijev) izjemno zainteresirani za prihod Pascala Siakama, ki je bil na izhodnih vratih Toronto Raptors. Toda Dallas očitno ni ponudil dovolj in edina kanadska ekipa v ligi NBA je na koncu sprejela ponudbo Indiane Pacers.

Mavs so tako ostali brez svoje željene okrepitve, toda po poročilih številnih strokovnjakov za prestope naj bi si že izbrali nove tarče. Dallas naj bi se na vsak način želel okrepiti z enim izmed vsestranskih krilnih košarkarjev, katere krasi predvsem igra v obrambi. Po poročanju Yahoojevega Jaka Ficherja naj bi se s prihodom v Dallas povezovalo All-Star zvezdnika Andrewa Wigginsa, lansko poletno željo P. J. Washingtona ter starega znanca Doriana Finney-Smitha.

Wiggins je nekdanji prvi izbor na naboru, ki ni nikoli uspel vnovčiti svojega pravega potenciala in je dolgo veljal za veliko razočaranje, a je v zadnjih letih po prestopu h Golden State Warriors uspel rešiti svojo kariero. Med drugim je ekipi pomagal do šampionskega prstana, prav tako pa si je prislužil svoje prvo povabilo na tekmo zvezd. Čeprav je še vedno pomemben člen bojevnikov, se ekipa iz San Francisca po porazni letošnji sezoni počasi pripravlja na prenovo ekipe in Wiggins bi se prav lahko znašel na izhodnih vratih. Letos mu je tudi močno padla produktivnost, saj je še lani dosegal več kot 17 točk in 5 skokov na tekmo, letos pa manj kot 12 točk (ob zelo slabem 42-odstotnem metu iz igre) in dobre 4 skoke na tekmo.

Washingtona pa se je z Dallasom povezovalo že poleti, a je na koncu ostal del Charlotte Hornets, za katere igra že celotno profesionalno kariero. Krasi ga predvsem igra v obrambi, a ima tudi on zaenkrat za sabo eno izmed svojih slabših sezon. Poleti je namreč po svoji najboljši sezoni (15,7 točk, 4,9 skokov, 2,4 asistenc na tekmo) podpisal novo bogato pogodbo, po kateri mu je produktivnost precej padla. Letos namreč povprečno dosega 12,6 točk, 5,3 skoke in 2,3 asistence na tekmo. Hornets so ena izmed najslabših ekip lige in prav tako obstaja precejšnja verjetnost, da bi se bili v zameno za kakšnega mladega igralca ali izbor na naboru pripravljeni odreči svojemu košarkarju.

P. J. Washington | Avtor: Profimedia Profimedia

Dorian Finney-Smith pa je seveda ljubljenec navijačev Dallasa, potem ko je za klub iz Teksasa igral kar sedem let, preden so ga lani spomladi v menjavi za Irvinga poslali v Brooklyn. Gre za enega najboljših "three and D" igralcev v ligi, ki odlično dopolnjujejo igro največjih zvezdnikov lige z vrhunsko igro v obrambi in dobrim metom za tri. Tudi Finney-Smithu je v zadnjem letu po prestopu iz Dallasa nekoliko padla učinkovitost, saj je bil pri Mavs eden najboljših igralcev v ekipi, v letošnji sezoni pa za Nets v povprečju dosega vsega 9,4 točke in 4,8 skokov na tekmo.

Prav tako pa se je v zandjih dneh začenjalo omenjati še eno morebitno okrepitev. Srefan Bondy, ki za New York Post pokriva dogajanje pri New York Knicks, namreč poroča, da so se Dallas Mavericks ogreli za Quentina Grimesa. 23-letni košarkar velja za nekoliko drugačnega igralca od prejšnjih treh, saj gre za branilca, ki bi nekoliko razbremenil Dončića in Irvinga pri kreiranju napadov, obenem pa velja za odličnega strelca, ki bi se "hranil" z njunimi asistencami. Po zelo dobri lanski sezoni, ko je povprečno dosegal 11,3 točke (ob vrhunskem 39-odstotnem metu za tri točke), 3,2 skoke in 2,1 asistenc na tekmo, je letos izgubil svojo vlogo v ekipi, ob precej zmanjšani minutaži pa dosega le še 6,9 točk, 1,7 skokov in 1,1 asistenco na tekmo. Grimes bi si zagotovo želel novega začetka in Dallas bi zagotovo bil idealno mesto za to.

Nobeden izmed omenjene četverice igralcev ni nezamenljiv v svoji trenutni ekipi in prav vsi štirje bi se pred iztekom prestopnega roka še lahko znašli na izhodnih vratih. A mnogokrat se je že govorilo o velikem interesu Dallasa, na koncu pa so bili generalni mendžer Nico Harrison in druščina premalo konkretni. Dallas vsekakor potrebuje okrepitve, če pa bo kateri izmed omenjenih štirih asov resnično postal novi Maverick, pa bo kmalu postalo jasno. Prestopni rok se namreč zaključi 8. februarja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 13:28 19.januar 2024.

    Avtor, koga Dončić tako zanima, da se z njim polni medijski prostor..

Sorodne novice