Šport > Košarka
12842 ogledov

Noro, veliki NBA zvezdnik se vrača v domovino, kjer mora v vojsko

Lauri Markkanen Profimedia
Zvezdnik NBA ekipe Utah Jazz mora na Finskem odslužiti obvezni vojaški rok.

Najboljši igralec NBA ekipe Utah Jazz ter od letošnje sezone tudi All-Star igralec Lauri Markkanen je v pogovoru za ESPN razkril, da namerava po koncu letošnje sezone odslužiti obvezni vojaški rok, katerega morajo do dopolnjenega 30. leta opraviti vsi finski moški državljani.

"To je obvezno, vsi ga moramo opraviti, ampak obenem si to štejemo tudi v čast," je izjavil 25-letni finski košarkar. "Mislim, da s služenjem svoji državi postavimo lep zgled. Prav tako sem prepričan, da lahko z vojaškim rokom opravim, ne da bi vplival na moje priprave za prihajajočo sezono."

Markkanen, ki je pred tem branil še barve Chicago Bulls in Cleveland Cavaliers, je imel po prestopu k Utahu daleč najboljšo sezono svoje kariere, tekom katere je beležil 25,6 točk in 8,6 skokov na tekmo. Utah je kljub izgubi največjih zvezdnikov (Donovan Mitchell, Rudy Gobert,) odlično začel s sezono, a se mu po slabi drugi polovici ni uspelo uvrstiti v končnico. 

Lauri Markkanen | Avtor: Profimedia Profimedia

Če bi se Jazz uspeli uvrstiti v končnico, bi se Markkanen odzval "klicu domovine" šele enkrat julija, tako pa naj bi se v vojaški bazi v južnem delu Helsinkov javil že 17. aprila, dober teden po zadnji tekmi sezone, ko bodo Jazz 9. aprila gostovali pri Los Angeles Lakers. Pred tem jih prejšnji večer čaka še domača tekma z Denver Nuggets.

"Lauri je ves čas trdil, da namerava opraviti to. Kot državljanu Finske mu je pomembno, da opravi svojo državljansko dolžnost ter da nima kakšne posebne obravnave, ker gre za znanega športnika," je pojasnil njegov dolgoletni agent Michael Lelchitski.

Markkanen, katerega se je dosti povezovalo tudi z Dallasom, je sicer v preteklosti nekajkrat uspešno prestavil služenje svojega vojaškega roka, najprej ko je imel študijske obveznosti na Univerzi Arizona ter kasneje, ko je imel obveznosti s finsko reprezentanco. Lani je nato izrazil željo, da bi odslužil ta vojaški rok, a so se Cleveland Cavaliers kar nekoliko nepričakovano uvrstili v končnico (oziroma "play-in" turnir), tako da ponovno ni mogel uskladiti datumov. Letos pa se bo končno rešil pomembne obveznosti.

"Seveda bi se raje normalno pripravljal na novo sezono, tako kot vsako leto. Toda slišal sem, da se da odlično kombinirati oboje. Lahko opravljaš svoje naloge kot športnik, ki se pripravlja na novo sezono, obenem pa opravljaš še standardno vojaško urjenje," je zaključil Markkanen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:18 08.april 2023.

    Ta prispevek pošljite po hitri pošti takoj še predsedniku vlade in obrambnemu ministru, da si politika ne bo rabila še naprej belit glave kako bi kadrovsko poflikal SV!

  • Avatar Leon
    Leon 11:43 08.april 2023.

    Edino pravilno ! Vsak zaveden državljan mora služiti svoji domovini .

Sorodne novice