Šport > Košarka
7309 ogledov

Ob 'slovenskem večeru' manjši upor Dallasovih 'rezervistov'

Luka Dončić Profimedia
Vodstvo Dallasa je 'slovenski večer' spremenilo v epizodo z rezervisti, na koncu so Mavericks izgubili proti Chicagu s 112:115. Luka Dončić že končal sezono.

Pri Dallas Mavericks so že pred dvobojem s Chicagom nazorno pokazali, da jih ne zanima igranje v 'play-inu', ki ga prinaša deseto mesto v konferenci. Za obračun, ki bi jim le z zmago še ponujal možnost igranja v končnici, so se zaradi takšnih in drugačnih razlogov odločili odpočiti Kyrieja Irvinga, Josha Greena, Tima Hardawayja Jr., Maxija Kleberja in Christiana Wooda.

Play-in sicer še vodi do končnice, ob morebitnih dveh zmagah pa bi zasedba iz Teksasa nato zaigrala v 'play-offu', kjer bi jo čakale tekme proti najboljši ekipi Zahoda - Denver Nuggets.

Z Luko Dončićem so v prvi peterki proti Bikom iz Chicaga tako zaigrali Frank Ntilikina, Reggie Bullock, Jaden Hardy in Dwight Powell, že pred tekmo pa je bilo jasno, da bo tudi slovenski zvezdnik zaigral le v prvi četrtini, nato pa se bo zanj sezona že zaključila. Dončić je na parket stopil predvsem zato, ker je bil na sporedu 'slovenski večer'. V njem se je ob odmorih vrtela slovenska glasba, nastopili so Dunking Devils, med nagradnimi igrami za navijače pa je bil tudi kviz o Sloveniji.

Dogodek I feel Slovenia Night tvori sestavni del dvoletne partnerske pogodbe s klubom Dallas Mavericks, potekal pa je v sklopu edinstvenih poslovnih dogodkov Texas Feels Slovenia, med 6. in 8. aprilom v Dallasu v Teksasu. Ti bodo pripomogli k promociji poslovnih, športnih, znanstvenih in turističnih priložnosti za ameriški trg v Sloveniji. Poleg dogodka I Feel Slovenia Night je potekala tudi konferenca o poslovnih naložbah in poslovni dogodek s slovenskimi turističnimi podjetji.

Luka je tekmo odprl s tremi zgrešenimi meti iz igre, nato je bil dvakrat natančen s črte prostih metov za 7:8. To sta bili edini točki, ki jih je dosegel v prvi polovici četrtine, njegov met je bil namreč 0/5. Na drugi strani so se gostje odlepili predvsem po zaslugi Nikole Vučevića in pred prvo minuto odmora, ki so jo vzeli pri Dallasu, povedli za sedem točk.

Po posvetu na klopi je boljše zaigral tudi Dončić, dosegel dva zaporedna koša, nato pa je trojko za delni izid 7:0 in izenačenje na 17:17 prispeval še nekdanji član Olimpije Davis Bertans.

Uspešen niz Dallasa se je nadaljeval tudi po 'timeoutu' Chicaga. JaVale McGee je z zabijanjem zaključil protinapad, nato je Dončić zadel ob prekršku in dodal še dodaten prosti met, za konec novega niza sedmih točk, skupno 14:0, pa je Luka lepo podal, JaVale pa zabil za 24:17.

Kasneje so domači nekoliko popustili, četrtina pa se je končala z izidom 29:26 v korist gostiteljev. Dončić je v igri ostal še za prvo akcijo v prvi četrtini, ki jo je zaključil s košem, nato pa je sledila menjava. S tem je požel nekaj aplavza, ki ga ne bi dobil, če bi se poslovil med obema četrtinama. Ob metu 4/11 (0/5 trojke, 5/7 prosti meti) je zbral 13 točk, 5 skokov in 3 asistence.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Če se je vodstvo franšize vdalo že pred tekmo, pa tega niso želeli storiti košarkarji Dallasa, ki ponavadi ne dobijo veliko priložnosti za dokazovanje. Očitno so želeli pokazati, kaj znajo, prednost pa je v vsega štirih minutah narastla na kar 15 točk. Nato so predvsem po zaslugi Markieffa Morrisa prednost tudi dokaj uspešno ohranjali.

Ob polčasu je bilo 67:54, novinec Hardy je ob zvoku sirene prvi polčas zaključil z uspešnim metom s sredine igrišča.

Na polovici tretje četrtine je Dallas še vedno dokaj zanesljivo vodil, izjemno skočni Kanadčan A. J. Lawson je z atraktivnim zabijanjem poskrbel za vodstvo z 80:68. 

Kasneje se je razlika začela topiti, Mavericks so igrali s peterko Lawson, Ntilikina, Theo Pinson, McKinley Wright IV. in Justin Holiday. Pred zadnjimi 12 minutami so gostitelji vseeno še vodili z 91:85. 

Še naprej je presenetljivo dobro igral Lawson, ki je uspešno pobral nekaj odbitih žog v napadu. Ob tem, da je Dallas najslabše moštvo v ligi pri skokih, se je marsikdo vprašal, zakaj kanadski košarkar med sezono pravzaprav ni dobil nikakršne priložnosti.

Verjetno tudi na zadovoljstvo domačega klubskega vodstva je Chicago tik pred polovico četrtine izenačil na 98:98, pol minute kasneje povedel, v zadnje štiri minute dvoboja pa že vstopil s prednostjo 108:100.

A 'rezervisti' se še niso vdali, s trojkama Pinsona in Lawsona se je Dallas približal na dve točki zaostanka, v zadnjo minuto pa so Bulls nato vstopili pri vodstvu 113:110. Wright je 39 sekund pred koncem zadel za -1, a je kasneje na drugi strani za 115:110 poskrbel Terry Taylor.

Kidd je vzel minuto odmora, ostalo je še 23 sekund. Pinson je zgrešil trojko za izenačenje, po hitrem prekršku pa je Derrick Jones Jr. za Chicago zgrešil oba prosta meta.

Mavericks so imeli tako še eno priložnost, da izsilijo podaljšek. Najprej je met za tri točke zgrešil Lawson, nato še Wright IV. Dallas se je tako dokončno poslovil od končnice. Cilj, ki so si ga pred dvobojem zamislili vodilni možje Dallasa, je bil dosežen. 

Dončić si je s 13. točkami celo delil prvo mesto med strelci Mavericks, toliko sta jih v svojo statistiko vpisala še Morris, ki je v drugi četrtini 'morda igral predobro' in v drugem polčasu ni več stopil na parket, in Wright IV. Ducat točk je zbral Lawson, po 11 pa Holiday in Bertans.

Pri Chicagu je 24 točk in 11 asistenc zabeležil Coby White, eno točko manj je k zmagi dodal Patrick Williams, Vučević pa 20 točk in 10 skokov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 06:45 08.april 2023.

    "Cilj, ki so ga pred dvobojem naumili vodilni možje Dallasa, je bil dosežen." Podn novinarstva!!!

Sorodne novice