Šport > Nogomet
3197 ogledov

Dopinški škandal trese Premier ligo! Pozitivnih vsaj 15 nogometnih asov!

Premier liga Profimedia Slika je simbolična.
Vsaj 15 pozitivnih testov, a nobene kazni...

Sloviti britanski Daily Mail je v nedeljo na svojih straneh objavil šokantno zgodbo, po kateri naj bi v obdobju med leti 2015 in 2020 vsaj 15 nogometašev, ki so nastopali v Premier ligi, bilo pozitivnih na dopinškem testu, a so jo vsi odnesli braz kazni.

Po poročanju omenjenega časnika naj bi kar 12 izmed 15 pozitivnih nogometašev uporabljalo prepovedane substance za izboljšanje telesne učinkovitosti, eden pa celo amfetamine, medtem ko naj bi se zadnji slučaj, ki je še pod preiskavo, pojavil pred vsega petimi meseci.

Kot razlog, zaradi katerega nihče izmed nogometašev ni prejel kazni, so pri antidopinški agenciji Velike Britanije (UKAD) nvedli, da naj bi čisto vsi sporni rezultati bili posledica napak, saj naj bi kršitelji nevede vzeli prepovedana sredstva, ali so jim jih zdravniki predpisali zaradi določenih terapij.

doping epruveta | Avtor: Epa Epa

V obdobju med letoma 2013 in 2020 pa naj bi sicer bilo kar 88 nogometašev iz Anglije, Škotske in Walesa, ki so oddali pozitivne teste. Iz UKAD-a zaradi različnih razlogov niso želeli podati informacij o 49 izmed omenjenih 88 primerov, medtem ko so razkrili detajle 39 pozitivnih primerov.

Pri enem izmed nogometašev so našli derivat amfetamina, medtem ko so bili trije pozitivni na močan kortikosteroid triamcinolon, katerega je leta 2012 ob zmagi na Dirki po Franciji uporabljal tudi Bradley Wiggins, domnevno za zdravljenje senenega nahoda, štirje nogometaši so uporabljali ritalin, eden je jemal hormon HCG, pri ostalih pa so odkrili prisotnost steroidnega prednizolona in diuretika indapamida, ki se uporabljata za hujšanje ter predvsem za prikrivanje drugih prepovedanih snovi.

Izmed 39 primerov, ki jih je bila UKAD pripravljena razkriti, naj bi šlo za 15 nogometašev, ki si kruh služijo v Premier ligi ter 24, ki igrajo v drugih ligah. Izmed slednjih jih je kar 15 od 24 dobilo kazni, saj so jim prepovedali nastope v dolžini od treh mesecev pa celo do štirih let.

Medtem pa nihče izmed 15 primerov iz Premier lige ni dobil nobene kazni ali prepovedi, kar je dodatno razburilo otoško javnost ter povzročilo velik incident.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice