Šport
2991 ogledov

Takšne "strahote" čakajo v zadnjem tednu na oba Slovenca

Primož Roglič in Tadej Pogačar Epa
Na Touru je pred Rogličem in Pogačarjem še najzahtevnejši teden.

Na kolesarski dirki na Franciji je do konca ostalo še šest etap do Pariza in Elizejskih poljan oziroma 833,7 kilometra do uresničitve slovenskih sanj. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta najboljša v skupni razvrstitvi, francoski klanci pa so postali pravi poligon za odgovor na vprašanje, kateri Slovenec je trenutno najboljši kolesar na svetu.

Priložnosti za napad izzivalca Pogačarja na trenutnega vodilnega Rogliča je še dovolj. Za začetek bo skušal delček 40 sekund zaostanka izničiti in ohraniti prednost pred tretjim Kolumbijcem Rigobertom Uranom (+ 1:34) že v 16. etapi od La Tour-du-Pina do Villard-de-Lansa v dolžini 164 kilometrov. V primerjavi z nekaterimi drugimi etapami, pa ne gre za zahteven dan v gorah.

Etape Dirke po Franciji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Bo pa dobrih 20 kilometrov pred ciljem vzpon, na katerem se bodo delile bonifikacijske sekunde. V tem primeru se zdi, da bi lahko moštvo Jumbo-Visma Rogliča dopustila pobeg ubežnikom, ki bi tako na predzadnjem vzponu na Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 kilometra, 6,5-odstotni naklon) kot na zadnji ciljni vzpetini (2,2 kilometra, 6,5 odstotka) pobrali vse sekunde, ki jih Pogačar v sprintih neusmiljeno "krade" svojemu starejšemu rojaku.

Etapa po vsej verjetnosti ne bo prinesla velikih premikov med najboljšimi, a primer Kolumbijca Egana Bernala velja kot opozorilo za kolesarje, da dober dan v gorah ni vedno samoumeven. Nenazadnje bo moralo preostalih 156 tekmovalcev v karavani premagati okoli 3000 višinskih metrov.

 

Kraljevska 17. in najbolj strm vzpon v 18. etapi

Odločilna pa bi utegnila biti naslednja etapa (170 km). Mnogi strokovnjaki 17. tekmovalnemu dnevu Toura pripisujejo oznako kraljevski, čeprav bodo morali kolesarji premagati "le" dva vzpona. Toda gre za zelo zahtevni prelaz Madeleine (17,1 kilometra, 8,4 odstotka) in ciljni vzpon na prelaz Loze nad zimsko-športnim središčem Meribelom.

Etape Dirke po Franciji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Zaključek etape bo hkrati boj za nagrado Henrija Desgranga (najvišja točka Toura) na 2304 metrih nadmorske višine. Prelaz Loze je naravnost brutalen. V dolžino meri kar 21,5 kilometra s povprečnim naklonom 7,8 odstotka. A prave težave se začnejo v zadnjih 4,5 kilometra vzpona, ki je izjemno strm z več kot 10-odstotnim naklonom, v delih celo med 18 in 24 odstotkov.

Četrtkova, 18. etapa (175 km) bo najbrž znova terjala davek med favoriti, saj prinaša najbolj strm vzpon na letošnjem Touru. Čeprav bo ta na vrsti 31,5 kilometra pred ciljem, prinaša dodatne sekunde za najboljše. Vzpon na ploščad Glieres je dolg šest kilometrov, a s povprečnim naklonom 11,2 odstotka, nekaj kilometrov je cesta pokonci postavljena tudi s 15 odstotki, kar bi utegnilo ustrezati eksplozivnemu Pogačarju.

Etape Dirke po Franciji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

 

Ura resnice na Planoti lepih deklet

Razlike kljub brutalnemu vzponu bržčas v 18. etapi ne bodo velike, medtem ko je 19., v dolžini 166,5 kilometra, že vnaprej rezervirana za ubežnike ali sprinterje v boju za zeleno majico, za katero se borita Irec Sam Bennett in Slovak Peter Sagan. Razlika med njima je trenutno 45 točk. Bodo pa zato favoriti znova na delu v soboto.

Etape Dirke po Franciji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

V predzadnji etapi bodo kolesarji namreč odpeljali edini kronometer na dirki (36,2 km). Velja pa za zelo zahtevnega z zaključnim vzponom. Favoriti bodo v boju za sekunde pred vzponom na Planche des Belles Filles, ali v prevodu na Planoto lepih deklet, zagotovo zamenjali kolo in iz prilagojenega kolesa za vožnjo na čas presedlali na gorsko različico.

Roglič in Pogačar imata s tem kar nekaj izkušenj, čeprav z različnim priokusom. Na državnem prvenstvu na Pokljuki je namreč mlajši ugnal starejšega rojaka in še drugič zapovrstjo slavil naslov prvaka v vožnji na čas. Odločilno razliko pa je napravil po prihodu na ploščad na Pokljuki, ko je zamenjal kolo ter Rogliču v zadnjem, ravnem delu vzel nekje med 20 in 25 sekund.

Etape Dirke po Franciji | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Tokrat različnih taktik ne bo, ura resnice pa bo po 5,9 kilometra dolgem vzponu s povprečnim naklonom 8,5 odstotkov odločila končnega zmagovalca 107. različice dirke po Franciji. Sledi le še procesija na pariških cestah (122 km) in sprinterski obračun za prestižno etapno zmago in zeleno majico 20. septembra. Na stopničkah pa bosta v rumeni in beli majici bržčas stala oba favorizirana Slovenca. Vprašanje je le, kdo bo oblekel tisto bolj prestižno kot zmagovalec Toura.

 

Novi koronavirus specifična grožnja za najboljše

Treba pa je omeniti še enega nasprotnika. Morebitna ovira na hriboviti in gorski poti do nedeljskega konca bi lahko bil tudi novi koronavirus. Testiranja so kolesarji opravili danes, v torek pred 16. etapo pa bodo znani rezultati. V prvem valu testiranj pred dirko pozitivnih primerov ni bilo, na prvi prosti dan, v ponedeljek, 7. septembra, so štiri ekipe zabeležile po en primer covida-19.

roglič pogačar Brez milosti Šport Slovenski kolesar udaril: "Vsi, ki ste tako veseli za Rogliča in Pogačarja ..."

Teden dni kasneje vsi kolesarji in člani moštev zadržujejo dih ter upajo, da bo lahko karavana prikolesarila do Elizejskih poljan, ki se ob grozeči nevarnosti virusa pred začetkom Toura niso zdele dosegljive.

Da bi bila katera od ekip izključena, bi morali današnji testi pokazati nova dva pozitivna primera znotraj mehurčka moštev, ki šteje do 30 članov. Prejšnji testi namreč niso všteti v novo "kvoto". Vsi sodelujoči pa upajo, da se črn scenarij ne bo uresničil. Še najmanj Roglič in Pogačar.

Komentarjev 1
  • Avatar Odinstenna
    Odinstenna 01:03 15.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

Sorodne novice