Šport > Zimski športi
4986 ogledov

Legendarni letalec: "Planica bo vedno del mene"

Bjoern Einar Romoeren Igor Kovačič
V zibelko smučarskih poletov se je na zaključek svetovnega pokala kot del norveške reprezentance vrnil tudi legendarni letalec Bjoern Einar Romoeren, ki se lahko pohvali, da je zadnji človek, ki je v Planici postavil svetovni rekord.

"Tu se seveda počutim super, saj gre vendar za Planico. Uživam lahko v izjemnih poletih, vzdušje je neverjetno, prav čudim se, kakšno je vzdušje vsako leto tu v Planici. Potem pa je tu še takšno vreme, kot ga imamo ta vikend, lepših dni si sploh ne bi mogli želeti. V Planici resnično uživam in se rad vračam sem,« je na vprašanje, kako se počuti v Planici, odgovoril nekdanji svetovni rekorder.

V Planici je Bjoern Einar Romoeren leta 2005 pristal pri kar 239 metrih, kar je bil nov svetovni rekord, ki je ostal v njegovi lasti naslednjih šest let. Še danes se rad spominja tega dogodka: "Planica bo zame vedno nekaj posebnega, tu sem postavil svoj svetovni rekord, tako da bo Planica vedno del mene. Še zdaj, ko sem tu z ekipo, sam pri sebi večkrat pomislim: 'Uf, razmere so super, lahko bom poletel daleč!', šele nato se spomnim, da sem tokrat tu v drugačni vlogi. Da se tokrat tu lahko preprosto sprostim, na tem soncu tudi malce porjavim, predvsem pa uživam v vzdušju ter lepih poletih mojih nekdanjih sotekmovalcev."

37-letnik, ki je v svoji karieri zbral kar 8 zmag na tekmah svetovnega pokala, se je upokojil pred petimi leti, svoje odločitve pa ne obžaluje, kljub temu, da letenje pogosto pogreša.

"Seveda pogrešam letenje. Kako ne bi? Letenje in pa smučarski skoki so bili velik del mojega življenja. Toda pride čas, ko človek ugotovi, da ima dovolj. Ko ti telo preprosto začne kričati 'Prenehaj!'. Tako da svoje odločitve nikakor ne obžalujem. Poleg tega imam sedaj novo vlogo, v kateri se odlično počutim. Sem del norveške skakalne reprezentance, kjer pomagam letalce učiti moj stil letenja. Nisem ravno trener, sem bolj kot nekakšen svetovalec, rade volje pomagam vsakemu, ki ga zanima moj način," je pojasnil svojo vlogo v reprezentanci dvakratni zmagovalec Planice.

Bjoern Einar Romoeren | Avtor: Igor Kovačič Igor Kovačič
Romoeren pa kot del norveškega skakalnega štaba ne skriva razočaranja nad letošnjo sezono: "Letošnja sezona je v primerjavi z lansko seveda veliko razočaranje. V zadnjih sezonah smo postavili tako visoke standarde, da z letošnjo nikakor ne moremo biti zadovoljni. Saj se je nabralo kar nekaj stopničk in vsega, tako da če analiziramo vse skupaj, ni bilo spet tako porazno, toda to ni to. Stopničke so sicer bile kar pogoste, toda tretja mesta Norvežane po izjemnih preteklih sezonah preprosto ne zadovoljijo več. Bi pa rad pohvalil naš ženski del, saj je Maren Lundby že drugo sezono zmagovala, kot za stavo, obenem pa se lahko pohvali z naslovom svetovne prvakinje. Poleg tega so se letos na veliki sceni uveljavila tudi nekatera naša mlajša dekleta, tako da sem z ženskim delom sezone izredno zadovoljen, dosti manj pa z moškim. Upam, da bo naslednjo sezono bolje."

planica 2014 tomaž naglič Konec kariere Šport Slovo oznanil še en slovenski orel skoki v Planici Slovenski junak Šport "Vse je popolno, morda zdaj tudi do 250 metrov."
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice