Svet
1581 ogledov

Zamerijo ostre ukrepe: podpora premierju dosegla dno

Scott Morrison Epa Scott Morrison.
Javnomnenjske raziskave so pokazale trende med potencialnimi volivci.

Priljubljenost avstralskega premierja Scotta Morrisona pada. Le nekaj mesecev pred volitvami ga, tako kot njegovo stranko, podpira manj volivcev kot v zadnjih letih, je pokazala anketa časnika The Australian.

Samo v januarju je Morrisonu podpora padla za pet odstotkov in zdaj znaša 39 odstotkov, kar je najmanj v zadnjih dveh letih. Njegova Liberalna stranka Avstralije, ki se uvršča v desnosredinski del političnega spektra, pa uživa najmanj podpore od leta 2018, ko je Morrison sedel na čelo vlade.

Liberalna stranka Avstralije je ena od dveh prevladujočih političnih entitet v deželi "tam spodaj". Njena konkurentka je levosredinska Avstralska laburistična stranka, ki so ji volivci zaenkrat bolj naklonjeni.

Koalicija Liberalne stranke je v Avstraliji na oblasti od 2013. Letošnje zvezne (federalne) volitve bodo najkasneje 21. maja.

Morrison, nekdanji minister za imigracijo, je največjo priljubljenost užival na začetku pandemije, ko je tesno zaprl meje in nudil obilo finančne pomoči ogroženim. Uvedel je ostre ukrepe proti širjenju virusa, ki so mu sčasoma spodjedali podporo, navaja Reuters.

Melbourne prazne ulice | Avtor: Epa Epa

Sodu je dno izbilo širjenje različice omikron, ki je v zadnjem obdobju preplavila državo in jo, kljub Morrisonovim ukrepom, ohromila v gospodarskem in upravnem smislu. Bolnišnice so polne okuženih, v trgovinah zaradi motenj v dobavni verigi primanjkuje nekaterih izdelkov.

V januarju se je Morrison v središču pozornosti svetovne javnosti znašel zaradi postopka izgona teniškega zvezdnika Novaka Đokovića, v katerem je zavzel stališče proti Srbu. Večina avstralske javnosti je podpirala Đokovićev izgon, a očitno to ni bilo dovolj, da bi se trend premierjeve popularnosti obrnil.

Novak Đoković Je lahko še huje? Šport Še en neverjeten zasuk v sagi in nova zaušnica Novaku Đokoviću
Komentarjev 2
  • Dusan12 12:34 31.januar 2022.

    Ponesrečen text

  • Dusan12 12:33 31.januar 2022.

    Volimo Arturja Šterna, mislim, da je eden redkih, ki bi mu uspelo prebroditi krizo, sovraštvo, drug do drugega in poemotiti v

Sorodne novice