Zdravje
19187 ogledov

Ali s podplati čevljev lahko vnesemo virus v hišo?

koronavirus Saša Despot
Je potrebno po prihodu domov umiti tudi lase in oblačila?

Na Italijanskem Višjem inštitutu za zdravje (ISS) so odogovrili na tri nova vprašanja, ki se porajajo med prebivalci ...

Ali s podplati čevljev lahko vnesemo virus v hišo?

"Čas preživetja virusa na odprtem trenutno ni znan," pojasnjujejo na ISS. Teoretično gledano, lahko po njihovih navedbah prinesemo virus v hišo, če hodimo po izločkih okuženega človeka – če hodimo po delih, kjer je denimo kihal in je na tleh ostala njegova sluz.

"Vendar tla v hiši niso ena od poglavitnih površin, ki se jih običajno dotaknemo, zato je tveganje zanemarljivo. Če imamo doma otroka, pa je bolje sezuti čevlje takoj ob vstopu v hišo, tla pa redno čistiti z izdelki na bazi klora z 0,1 odstotka, lahko na primer z razredčeno varekino in belili," svetujejo. 

Če se vrnem s sprehoda s psom, mu moram očistiti tačke?

Podobno kot za čevlje velja tudi za pasje tačke. Če pridejo pasje tačke v stik z okuženimi izločki, je teoretično mogoče, da s tačkami prinese virus v hišo. "Čeprav trenutno ni dokazov, da bi se kdo na takšen način okužil," pojasnjujejo v ISS. Zato lahko po sprehodu operemo pasje tačke na način, kot peremo naše roke, z milom in vodo ter jih dobro posušimo. "Vsekakor pa se izogibamo temu, da pes skače na posteljo in kavč," dodajajo.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

Pri tem naj opomnimo, da psi ne prenašajo Covid-19 na ljudi. Kot smo pisali v spodnjem prispevku, se zaradi lažnih novic o novem koronavirusu in okuženem psu s to boleznijo, mnogi bojijo okužbe prek psa. Prav tako je številne pretresila novica o okuženem mačku s Covid-19 v Belgiji, ob katerem pa stroka opozarja, da ta mačkane more okužiti človeka. WHO še vedno pojasnjuje, da ni nikakršnih dokazov ali nobenega primera, da bi domača žival z novim koronavirusom okužila človeka. Proti napačnemu širjenju informacij na socialnem omrežju objavite fotografijo svojega kosmatinca z oznakama #nimamcovid19 in #nezapustime. 

Koronavirus v Italiji #nimamcovid19 Vizita za živali Tragične posledice lažne novice o Covid-19

Si je po prihodu iz službe ali trgovine treba umiti lase in obleke?

V primeru oddaljenosti od drugih ljudi vsaj enega metra po navedbah ISS ni verjetno, da bi se naši lasje ali oblačila lahko okužila z virusi v znatni količini. V skladu s priporočljivimi higienskimi pravili pa si ob prihodu domov slecite jakno in jo obesite na obešalnik – pazite, da je ne polagate na mizo ali kavč.

Spodaj še nekaj zanimivih nasvetnih člankov o koronavirusu, ki bi vas utegnili zanimati:

okno Svež zrak Pod streho Prezračevalni sistemi: So varni v času koronavirusa? termometer Raziskava Zdravje Tako na širjenje koronavirusa vplivajo višje temperature leča leče oči oko Zdravje Koronavirus: Lahko prizadane tudi oči? Kajenje NIJZ opozarja Zdravje Povezava med kajenjem in zapleti pri okužbi s koronavirusom Virus Zahodnega Nila prenašajo komarji. (Foto: Žurnal24) Slovenija Ali lahko komarji prenašajo koronavirus? košara zelenjava V Sloveniji Slovenija Zaradi koronavirusa vzpostavljena spletna tržnica Razkužilo Nevarno Slovenija Pozor, to razkužilo ne deluje proti koronavirusu prenova stanovanja Slovenija Koronavirus: navodila za domačo izolacijo bolnika zaščitna maska domača izdelava koronavirus Koronavirus Zdravje Kako si sami naredite masko Zdravje Maska: Kdaj jo menjati in kako jo pravilno namestiti Živila Zdravje Kako ravnati z živili, da ne bi prek njih prenašali okužbe kava avtomat za kavo lonček za kavo Zdravje Kako pravilno po kavo na kavomat? koronavirus Zdravje Kako ravnati s hrano, ko jo prinesemo iz trgovine korona virus, razkuževanje avtomobila Koronavirus Avto Kako učinkovito razkužiti avto
Komentarjev 4
  • rahisca 20:03 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • crosalad 15:07 28.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Žurnalček 11:01 28.marec 2020.

    Zakaj pišete izdarije! Ugotovljeno je, na kakšni podlagi koliko dolgo virus živi! In zakaj ne bi mogli s čevlji vnesti virus v stanovanje, hišo, če npr. virus živi do 3 dni in več, ko se že ta vaš "pljunek " ...prikaži več posuši ! Niso čevlji najkritični ampak PSI in podobno , ki jih špancirate in se valjajo po vseh kotih , kjer ljudje pljuvajo in ščijejo ! Zastonj je potem psu prati tačke , ko se valjajo po travi ! Virusi pa niso veliki 5mm ampak nevidni !! Pustite čevlje pred vrati in pazite na prestop !